BLOG: Graven naar de uitgang

Boris blijft praten op een toon als ware hij Willy Wonka zelf, maar het lijkt er steeds meer op dat zijn gouden wikkels waardelozer zijn dan oud papier. Donald blijft alles en iedereen voor de rechter dagen, maar hij ziet toch ook wel in dat zijn einde nadert en begint in een opwelling executies uit te voeren. Een vuurwerkloos uiteinde moet mensen thuis houden, maar de politie bereidt zich al voor op een grootschalige inzet tijdens de jaarwisseling. De eerste vaccins worden toegediend, maar scholen beginnen weer met digitale lessen vanuit huis, omdat het virus nu vooral onder tieners flink huishoudt. Er is licht aan het eind van de donkere tunnel, maar het is nog best flink graven naar de uitgang.

In alle onzekerheid waar we allemaal mee worden geconfronteerd is één ding gegarandeerd: het jaar 2020, door velen vervloekt, komt over een paar weken ten einde. De laatste stuiptrekkingen van dit donkere jaar maken dat de feestdagen minder feestelijk zullen zijn dan we zouden wensen. Maar iedereen kijkt uit naar een nieuw jaar. Een jaar waarin de verhoudingen binnen Europa na het vertrek van de Britten een nieuwe balans zullen moeten vinden. Een jaar waarin Amerika een ander geluid zal laten horen. Een jaar waarin we hopen zo snel mogelijk een positieve uitwerking te mogen zien van het grootschalige vaccinatieprogramma.

Een jaar waarin we weer terugkeren naar een normale samenleving, waar we elkaar weer de hand mogen schudden en een knuffel mogen geven. Een jaar ook waarin ik mijn leerlingen op school gewoon goed kan helpen, zonder steeds te moeten letten op al die regeltjes die afleiden van het leerproces.

Mijn leerlingen maken een toets

Op onze school zijn de klassikale lessen deze week al gestopt. De laatste anderhalve week tot de kerstvakantie moeten we weer de trukendoos van Microsoft Teams opentrekken. En dat heeft mij best wel emotioneel geraakt. Ik zat er dan ook middenin, want ook al zijn de aantallen volgens de GGD niet verontrustend, enkele positief geteste leerlingen hebben een directe relatie met mijn mentorklas. Voor het eerst in de pandemie werd ik er direct mee geconfronteerd en moest ik handelend en coördinerend optreden. Het moedige en enig juiste besluit dat de schoolleiding enkele uren later nam om de hele school thuis te houden heeft mij enorm geraakt. Meer dan ooit in alle jaren dat ik voor de klas heb gestaan besefte ik deze week hoezeer ik geef om mijn leerlingen!

Waarom vertel ik dit allemaal? Heel simpel. De situatie doet mij ook enorm beseffen hoe groot het belang is van muziek. Het is niet alleen zo dat muziek mij steeds meer raakt, ik word ook door steeds meer verschillende muziek geraakt. Uiteraard is en blijft alles wat met Countryland te maken heeft voor mij het meest belangrijk, maar ik geniet tegenwoordig veel meer en intenser ook van andere muziek, op de radio en bijvoorbeeld op YouTube. Dat betekent dus ook dat ons programma voor de luisteraars een reddingsboei moet zijn in de woeste wateren van emotie, onzekerheid en verdriet. En daarmee heb ik dan weer een zekerheid te pakken: onze passie houdt stand en de luisteraar kan vertrouwen op Countryland!

Glasgow met kerst, in 2018

Vanavond kunt u er dus weer gewoon heerlijk voor gaan zitten. Timen en Harro brengen de mooiste country en bluegrass muziek mee. Er zou ook zomaar een enkel kerstnummer tussen kunnen zitten. Het feest van het licht, dat geeft toch ook hoop voor het nieuwe jaar! Zo hoop ik volgend jaar in de kerstperiode toch weer Glasgow te kunnen bezoeken, een plan dat dit jaar helaas niet door kan gaan.

Ik vecht mij dus door die laatste weken van het jaar met behulp van de muziek. Country, bluegrass, kerstmuziek, live muziek, op radio of op YouTube. En als we het over kerstmuziek hebben dan komen de klassiekers natuurlijk wel langs. Maar mijn vriend Ricky Ross met zijn band Deacon Blue staat toch wel hoog op mijn lijstje met het nummer Christmas and Glasgow, voorzien van mooie plaatjes van de stad die mij de laatste jaren zo lief is geworden. Dit geeft mij hoop op een mooi 2021. Dit is voor mij het licht aan het eind van de tunnel.

Misschien is de uitzending van vanavond voor onze luisteraars weer dat licht. Pak de playlist erbij en geniet met ons mee tussen 21:00 en 23:00 uur bij A1 Radio. En er is nog veel meer te beluisteren via Uitzending gemist, elk moment van de week.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 12 december 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.