BLOG: Machtsoverdracht en Dolly

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Afgelopen week was de machtsoverdracht in de VS. En nu denkt u waarschijnlijk, Countryland goes politics. Nou een klein beetje maar, ook omdat ik denk dat 95 procent van onze muziek in het programma Countryland uit de Verenigde Staten komt. Ik hoorde een verslaggever zeggen dat de VS het grootste democratische land ter wereld is, maar nadien aangaf dat het nu wel een bananen republiek leek. Laten we hopen dat de rust snel wederkeert in het land waar de oh zo mooie country, bluegrass en folk muziek vandaan komt.

Over Amerika gesproken, we maken een bruggetje naar The Grand Lady of Country music (en een beetje pop). We hebben het over het muziek-icoon Dolly Parton. Ze is van de week 75 jaar geworden. Dat werd groots gevierd in Tennessee en op haar eigen attractie park Dollywood.

Ik werd er attent op gemaakt door een journalist van de landelijke radio en deze man is groot fan van deze rondborstige artieste. Nou dat kan ik wel beamen, want miss Parton is niet zomaar iemand. Ze is niet alleen zangeres, maar ook actrice en ze schrijft hoofdzakelijk haar eigen liedjes.

De journalist liet een stukje horen van een fragment, waarin een TV host van een talkshow haar vroeg: “En Dolly wat is jouw voorkeur in de politiek?”. Ze antwoordde: “Ik hou me totaal niet bezig met politiek, omdat ik vrienden en vriendinnen heb in alle lagen van de bevolking en dat wil ik graag zo houden.”
Wat een verstandige vrouw, denk ik dan.

Ze is niet alleen verstandig maar ook gul met het geven aan goede doelen. Recentelijk gaf ze een miljoen dollar aan een universiteit voor de bestrijding van het corona virus.
Een ander goed doel van haar (hoewel ze zelf geen kinderen heeft tot haar groot verdriet), is dat ze online gaat zitten voorlezen voor kinderen ter bevordering dat kinderen meer moeten gaan lezen. Zo stopt ze ook veel geld in kinderboeken om arme kinderen ook de kans te geven te kunnen lezen.

Er valt zoveel te vertellen over deze vrouw, maar we moeten het ook nog over haar muziek hebben. Op jonge leeftijd werd Dolly beroemd omdat Porter Wagoner haar in 1967 gekozen had als duetpartner. In 1974 schreef ze de wereld hit “Jolene”. Kort daarna verliet ze de Porter Wagoner show en ging solo verder. Als afscheid scheef ze de song “I Will Always Love You”, een parodie op Porter Wagoner. Waarmee ze een dikke hit scoorde en waar later Whitney Housten het nog een keer dunnetjes mee over deed.

Dit liedje kun u zaterdagavond verwachten, met daarnaast nog een liedje waar ze samen met haar leermeester Porter Wagoner een duet zingt.

Maar er komt nog veel meer moois voorbij en we laten Timen en Ronald er op los. Dan gaat het zeker goed komen.

Ik zag al een paar leuke namen op de playlist staan. Zoals Alecia Nugent en dan is succes verzekerd. Nieuw is voor mij Linda Lay. Ze staat onder contract bij een groot label. Het kan ook niet anders, daar ze uit een muzikale bluegrass familie komt uit Bristol TN.

We luisteren ook naar onze eigen Ad Vanderveen (zelf half Canadees). Van zijn nieuwe 14e album Treasure Keepers zingt hij een prachtige folk song. Ook horen we de prachtige pedal steel klanken van outlaw/zanger Creed Fisher.

Kortom het wordt een avond om voor thuis te blijven. Muzikale groet en veel luister plezier…

De BLOG is geschreven door Jaap van der Weerd

Zaterdag 23 januari 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.