BLOG: Wat is Country?

De vraag in de titel van deze blog lijkt een beetje raar om te stellen als je zelf betrokken bent bij een radioprogramma dat countrymuziek draait, maar toch is het een vraag die geregeld langs komt binnen ons team en ook veelvuldig gesteld wordt in diverse liedjes door diverse artiesten.

Op Wikipedia valt te lezen: “Countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek, die ontstaan is op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten en zijn wortels in de Amerikaanse volksmuziek heeft. Doorgaans betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal eenvoudige instrumenten: steelgitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaar en drums gebruikt. “

Of dat echter een correcte en volledige beschrijving is, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Ons team van Countryland bestaat uit 9 personen en als je die vraag in de groep stelt, krijg je ook meteen 9 verschillende antwoorden. Wanneer je de vraag aan andere mensen voorlegt, krijg je nog meer verschillende antwoorden.
Wanneer ik aangeef dat ik bij een countryprogramma betrokken ben, krijg ik vaak de vraag of ik dan ook aan Line dance doe en of ik in mijn vrije tijd ook een cowboyhoed draag. Beeldvorming is helaas vaak sterk bepalend en men is dan ook vaak verrast als ik liedjes laat horen, die ik Country vind.

Ook tekstschrijvers kunnen deze vraag soms in hun liedje verwerken. Bekend is Dolly Parton met “Country is as Country Does”, maar ook Catherine Britt met het prachtige “I am A Country Song” omschrijft het echte country gevoel. Dat niet iedereen dat zelfde gevoel heeft bezingt Aaron Lewis dan weer in “That Ain't Country”.
In het team van Countryland hebben we dus een erg brede kijk op het begrip Country Muziek en zijn we niet te bang om de randjes op te zoeken. Iedere week wordt u dus weer verrast met verschillende stromingen binnen de Country muziek door de mix van wisselende mede presentatoren naast Timen.
Niet iedereen waardeert dat en dus krijgen we ook wel eens te horen dat we soms “geen country” draaien. Maar zoals al eerder gezegd, iedereen heeft recht op een eigen mening en gelukkig geldt dat ook voor muziek. Wij vinden het belangrijk om niet alleen de mainstream muziek te draaien, maar om u ook kennis te laten maken met die mooie randjes en vaak onbekende artiesten.

Vanavond zult u dus weer onder leiding van Timen en Jaap kennis maken met een mooie variatie in muziek. Van de jodel van Patsy Cline in “Lovesick Blues” via het banjo geluid van Bo Katzman in “Ferry me over” naar de oude doos met Leroy van Dyke met “Walk on By”. Een ware reis door het hele Country landschap dus in al zijn mooie facetten.
En natuurlijk gaat ook in deze uitzending de vraag uit de titel terug komen en hoort u deze keer wat het antwoord is van Brett Kissel in zijn versie van “That’s country Music”.
Wij hopen dat u het ons dus vergeeft, als u af en toe iets langs hoort komen, dat wellicht net over het randje is en volgens velen “geen country ” is. Maar voor ons is muziek iets levends en zeker Country Muziek. Muziek voor het leven in al zijn ups en downs. Soms valt het wat tegen, maar als je een open blik en een open hart houdt, kan je ook kennismaken met die prachtige pareltjes…….. Net als in het echte leven.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 06 Februari 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.