BLOG: Drie weken lang ‘The Highwayman’

Het was in het jaar 2012. Ik werd uitgenodigd door een vriend om op zijn bruiloft te komen in Texas. En als je als country liefhebber dan toch in de States bent dan moet je die kans grijpen. Dus na een geslaagd bruiloftsfeest zocht ik de highway op. In de drie weken die volgden was ik The Highwayman!

Eerst ging ik op weg naar de radio studio van JB Cloud in Abilene, waar ik een klein interviewtje heb gedaan hoe wij in Holland de country muziek beleven. Daarna ging het richting Fort Worth bij Dallas, naar het bekende Billy Bob's Cafe. Ze zeggen het grootste honky tonk cafe van The USA. Die avond speelde de huisband en gezellig was het er zeker. De meeste grote sterren in de country wereld hebben bij Billy Bob's opgetreden.

De volgende dag op tijd uit de veren om via Arkansas richting Tennessee te rijden. Al gauw kwam Memphis in zicht, waar ik twee uur heb rondgewandeld in het huis en op het landgoed van Elvis Presley. Zeer indrukwekkend. Die avond in Memphis de stad in gewandeld en een bezoek gebracht aan de lange Beale Street. In elk café links en rechts van de straat werd er live blues gespeeld, erg leuk om dat gezien te hebben. De volgende ochtend weer op de highway richting Nashville.

Eenmaal in Nashville, de stad die naar mijn idee nooit verveelt, ging ik alvast een kaart halen voor een show in The Grand Ole Opry. Om 19.00 ging de zaal open, wat een entourage! Het was die avond een lopende band van country sterren. Het begon met Diamond Rio, daarna aan één stuk The Whites, Ricky Skaggs, Jeannie C. Riley, Herb Pedersen en Chris Hillman en als laatste een prachtig optreden van Ralph Stanley and his Clinch Mountain Boys. U begrijpt wel dat ik een top avond heb gehad!

Ik ben nog een paar dagen in Nashville gebleven, waar ik ook naar de begraafplaats in Madison ben geweest, iets ten noorden van de stad, waar verschillende bekende country sterren liggen begraven, o.a. Hank Snow, Earle Scruggs, Jimmy Martin, Harlon Howard, e.v.a.

Van daaruit reed ik richting het oosten en kwam ik in Hendersonville uit, de woonplaats van Johnny Cash en June Carter. Ook daar heb ik wat foto's gemaakt van hun mooie grafstenen.

Via de highway ben ik toen richting Kentukcy gereden. Net voor de state line in de plaats Portland ging ik een paar goede bekenden opzoeken.

Mijn radio collega's Timen en Johan zijn er ook geweest. Ik heb het over Rens Vreeburg. Hij zat lang geleden met zijn broer Ad in de Nederlandse bluegrass formatie Relaxation. In die tijd ging hij ook een album opnemen met de Amerikaanse zangeres Judy Carrier, niet veel later werd dat een romance en ze trouwden.

Ik heb er een nachtje mogen logeren, in The Little House On The Prairy, zo zag ik dat huis. Ze deden voor mij die avond ook nog een privé concertje op de sofa in de huiskamer. De volgende dag zijn we in Franklin, Kentukcy gaan wandelen en uiteraard een hamburger gegeten en veel foto's geschoten in die mooie oude stad. Helaas moet ik melden dat Judy niet meer onder ons is.

Daarna ben ik weer vertrokken en via Alabama en Mississippi terug naar Texas gereden, om met de vlieger vanaf Houston weer richting Schiphol te vertrekken.

Dit was de reis in vogelvlucht door een paar staten van Amerika. Ik was dus drie weken lang 'The Highwayman' in deze trip. Vanavond doen we dat nog eens over, maar dan met muziek. We draaien in de uitzending diverse nummers van artiesten die in dit verhaal voorkomen.

En over de Highwaymen gesproken, ik was er ook bij, begin jaren '90, toen deze supergroep in Ahoy in Rotterdam speelde. Prachtige nostalgie van deze vier artiesten!

De BLOG is geschreven door Jaap van der Weerd

Zaterdag 6 maart 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.