BLOG: Is muziek emotie?

Iedereen weet dat muziek en emotie samengaan, maar als je dit eens nuchter bekijkt is dat eigenlijk wel raar. Muziek is namelijk niets anders dan geluid en geluid is niets anders dan de interpretatie van je hersens van de trillingen van je trommelvliezen, die in beweging gebracht worden door de verplaatsing van lucht. Wanneer een boom omvalt in een bos, maar er is helemaal niemand in de buurt, maakt die vallende boom dan wel geluid? Immers, de val veroorzaakt wel lucht die verplaatst wordt, maar als die geen trommelvliezen raken, kunnen die niet bewegen en zijn er dus geen hersens die dit kunnen interpreteren als een vallende boom. Er is dan geen geluid dus eigenlijk.

Dat geluid niet gelijk staat aan emotie merken we allemaal in ons dagelijks leven. In onze maatschappij is er altijd geluid om ons heen. Dag en nacht gaat dat door. Er is nooit echt “stilte”. Toch valt vaak het geluid niet eens op. Je hersenen “luisteren” er niet naar, want vinden het niet relevant. Met muziek kan hetzelfde gebeuren. Velen hebben de radio aanstaan overdag, maar kunnen na afloop niet vertellen welke muziek er nu gedraaid werd. Ook daar “luisteren” we niet echt. We houden alleen niet van stilte en gebruiken dan de muziek als achtergrond behang.

Waarom dan toch soms die emotie bij muziek? Dat komt niet zozeer door de muziek zelf, maar door de verbinding die in je hoofd gelegd wordt met andere gebeurtenissen. Een liedje kan je terugbrengen naar een mooi moment in je leven of naar een droevig moment. Wanneer je dan het liedje hoort, voel je de emotie van dat moment uit je leven en onbewust koppel je dan de muziek aan die emotie. Muziek die bij een uitvaart wordt gedraaid kan dat effect sterk hebben, als de persoon waar je afscheid van neemt erg dicht bij je staat. Maar als het slechts een kennis van je was, is het emotionele effect al een stuk minder.

Emotie in muziek, herinneringen aan een optreden door een sprekende foto, zoals deze van Whitney Rose, gemaakt door Jos in Hoofddorp in 2018.

Muziek die je gehoord hebt op een festival waar je met vrienden bent geweest voelt sterker aan, dan muziek die je gehoord hebt terwijl je in de lift stond te wachten. Alhoewel die laatste dan wel weer irritatie kan oproepen, iedere keer als je het hoort. Ook een emotie dus.

Toen men de eerste zwart wit film draaide in een bioscoop vonden velen dat eng. Ze zagen mensen bewegen, maar hoorden geen geluid. Dat leek verdacht veel op geesten en dus kwam er een negatieve emotie. Niet goed voor de kaartverkoop, dus bedacht men een pianist die in de zaal ging zitten spelen. Wat hij speelde, maakte niet uit. Zolang er maar geen stilte was. Al gauw kwamen ze er echter achter, dat wat er gespeeld werd wel degelijk belangrijk was. Immers, emotie ontstaat door de verbinding tussen alles wat onze zintuigen binnen krijgen. De juiste koppeling versterkt dat effect.

Kijkt u maar eens naar bijgaand filmpje. Vier keer hetzelfde filmpje, maar met andere muziek. Wat is het gevoel dat u hierbij krijgt?

Ook bij de radio weten we als geen ander dat het erg belangrijk is dat alles klopt rondom een liedje. Zelfs de volgorde van de liedjes is belangrijk. Er moet opbouw zitten in een programma, want anders gaat u als luisteraar te snel heen en weer van de ene emotie naar de andere en dat is niet prettig. Daarbij is ook de aanloop naar het liedje belangrijk. Veel bands hebben een mooie intro geschreven en alhoewel we die als presentator nog wel eens vol willen praten, moet je die ook vaak met rust laten. En als je als presentator al besluit om vooraf je liedje in te praten, dan moet je wel goed door hebben wat de emotie is wat het liedje gaat oproepen. Want als je zelf met een ander gevoel praat, krijg je een overgang die de hele emotie van het liedje de verkeerde kant op gooit.

Iemand die als geen ander weet hoe het wel moet, is Tim op het Broek van Kink. Zijn aankondiging van het liedje Radar Love tijdens het landelijke eerbetoon voor de band Golden Earring is een voorbeeld voor vele radiomakers. Als het aan mij ligt, is het duidelijk wie de gouden radioring gaat winnen. De juiste emotie gekoppeld aan perfecte timing. Zo moet het dus.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tim Op het Broek (@timophetbroek)

Vanavond doen we bij Countryland ook weer ons uiterste best om de juiste emotie bij u op te roepen met het programma dat we maken en de muziek die we gaan draaien. Timen en Jos zijn weer diep hun platenverzameling ingedoken en hebben weer vele mooie pareltjes opgevist. Zij zullen u uitleggen wat de emotie is, die zij hebben bij deze liedjes, zoals de trainsong van vanavond, Long and Lonesome Old Freight Train van Chris Cuddy of het gospel liedje When We All Get to Heaven van Weldon Henson & Jake Hooker.

Ook Ab is nog steeds onderweg op de Country Roads en deze keer neemt hij u mee naar Frankrijk met de Red Barn String Band. Hoe hij daar is gekomen en waarheen hij daarna gaat, zal hij u zelf uitleggen.

Kijkt u dus snel op de playlist op onze website om te zien wat voor moois er langs gaat komen vanavond en bereid u dus maar voor op een emotionele reis door het prachtige landschap van Countryland.

Want één ding kan ik u garanderen. Voor ons is de aanhef van dit stukje geen vraag, maar een vaststaand feit. Muziek is voor ons overduidelijk emotie en die delen wij maar al te graag met u. Op naar nog veel meer mooie herinneringen samen.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 20 maart 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.