BLOG: De muzikale reizen van Timen, Johan en Jaap

Een reis maken, dan heb je meestal een vervoermiddel nodig. Ik zeg meestal, je kan natuurlijk ook een voetreis maken, overigens wel zo sportief. Maar in ons geval begonnen we de reis vanaf Schiphol, op weg naar the USA. Als je in dat land bent gearriveerd heb je zeker een vervoermiddel nodig. Makkelijk in dit geval is wel een auto, in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Je zit dan niet aan vertrektijden gebonden van de trein of binnenlandse vluchten. En eenmaal lekker aan het cruisen op die ontzettend lange highways is het ook heerlijk genieten van de prachtige natuur om je heen.

Een belangrijk doel van onze reis is dat we willen weten hoe de Amerikanen met de country muziek omgaan. Nu zult u zeggen: "Dat weten we toch?" Nou ja, we willen het toch liever met onze eigen ogen zien en meemaken uiteraard. Als je bedenkt dat Timen en Johan naar Chicago zijn gereisd om een optreden van Garth Brooks mee te maken, dat grote stadion was een paar keer uitverkocht. En George Strait, die een afscheidsfeestje gaf in Dallas waar op een doordeweekse dag gewoon meer dan 100.000 fans op af komen, ik vind dat nogal wat!

Een vol huis bij Garth Brooks in Chicago

Een tijd geleden was er een RTL verslaggever in de music city, die zei dat er alleen in Nashville ongeveer 8 miljard dollar per jaar wordt uitgegeven aan de muziekindustrie. Ook zei hij dat de country muziek bij lange na niet dood is.

De Van Arkjes liepen ook in deze muziekstad en werden in een muziekwinkel aangesproken of ze aankomende nacht een optreden wilden beluisteren van zanger David Frizzell, de broer van de legende Lefty Frizzell. Het was hun wel bevallen zeiden ze, alleen het werd steeds onderbroken door commercials en dat was minder plezierig.

Timen met David Frizzell

Ook zijn ze in het Country Music Museum geweest waar ze veel nostalgie hebben kunnen aanschouwen van country stars die niet meer onder ons zijn. Wat ook interessant is, ze hebben foto's gemaakt van de houten cirkel die midden op het podium van de nieuwe Grand Ole Opry is geplaatst. Die cirkel is uit het oude Ryman Opry House gezaagd omdat dit te klein werd, hoewel er nog steeds wel concerten worden gegeven. Dit als aandenken en onder het motto Will The Circle Be Unbroken.

Jaap zag Joe Diffie in de Opry, vanavond zit hij bij Ab in de Country Roads

Ik was in 2012 in de Grand Ole Opry en er was die avond een gala van artiesten, het was een lopende band van bekende zangers en zangeressen. Ze mochten allemaal drie of vier nummers ten gehore brengen, ik noem er een paar.

Chris Hillman, hij is ooit begonnen in de bluegrass en is onder andere bekend van The Byrds. Herb Pedersen heeft in heel veel bands gespeeld en albums opgenomen, hij was ook lid van The Dillards.

Verder die avond zag ik The Whites en ook Joe Diffie. Het mooie is dat onze Ab vanavond aandacht besteedt aan Joe Diffie in zijn reis over de Country Roads.

Die avond eindigde met een half uur bluegrass, waar veel mensen op zaten te wachten. Het was één der grootheden in de akoestische muziek, mister Ralph Stanley, die met zijn Clinch Mountain Boys zijn opwachting maakte. Het was een genot voor je trommelvliezen! Er zit alleen wel verschil tussen het Nederlandse en het Amerikaanse publiek. Ze verafgoden hun idool en laten dat tijdens de songs goed horen met fluiten en schreeuwen. Ik had liever gehad dat de concertzaal muisstil was, maar goed, ik zat er niet alleen, de Opry was uitverkocht die avond. Aan het einde van de avond ging ik terug naar het hotel, moe maar voldaan.

De volgende dag ben ik nog even foto's gaan schieten van bekende artiesten die niet meer onder ons zijn, op de begraafplaats in Madison, in het noorden van Nashville. Van onder andere Keith Whitley, Harlan Howard (bekend van de song The Streets Of Baltimore) en Jimmy Martin, ook wel The King Of Bluegrass genoemd.

Er was in die tijd ook een Father Of Bluegrass, genaamd Bill Monroe. Hij ontwikkelde de bluegrass style met zijn Bluegrass Boys in Kentucky en omliggende staten. De grondlegger Bill Monroe was op jonge leeftijd al een ouderloos kind. Als weeskind pendelde hij tussen zijn ooms en tantes, maar vestigde zich uiteindelijk bij zijn gehandicapte oom Pendleton Vandiver. Kleine Bill noemde zijn oom ’’Uncle Pen’’. Timen en Johan zijn bij dat kleine houten huisje geweest van die oom in Kentucky, waar Bill Monroe is opgegroeid, en hebben daar uiteraard mooie foto’s gemaakt.

Aan alles komt een eind, dus ook aan de vakantie van ons alle drie. Op de terugreis moest ik nog een keer tanken in Texas. Het was op een zondagmorgen en het was de bedoeling dat ik de huurauto met een volle tank petrol moest terug brengen. Ik ging de shop in om te betalen en zag er een leuk klein whiskey flaconnetje en wou dat ook betalen. Toen zei de bediende tegen mij: "No no sir, no alcohol today. It's Sunday today!" Ik dacht gelijk aan de bekende song Sunday Morning Coming Down.....

Vanavond beleven we onze reizen opnieuw. De genoemde artiesten vind je allemaal terug op de playlist. Genieten weer, vanaf 21:00 uur!

De BLOG is geschreven door Jaap van der Weerd

Zaterdag 3 april 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.