BLOG: Geloof

Ik geloof. Slechts 8 letters, slechts 2 kleine woorden. Maar voor mij wel heel belangrijk in mijn leven. Het is bepalend hoe ik leef, denk en doe. Onderdeel van mijn dagelijkse leven en de manier waarop ik overal tegenaan kijk dus. Gelukkig woon ik in een land waar ik dit gewoon mag zeggen. Helaas is dat niet overal zo en alhoewel de meesten dit normaal vinden, ben ik iedere dag dankbaar dat ik me wel mag uiten.

Geloof zit hem voor mij in vele kleine dingen en is ook op vele manieren te uiten. Eén van die manieren is muziek. In een eerdere blog schreef ik al dat muziek en emotie samengaan en nergens anders komt dat meer tot uiting voor mij dan in de combinatie muziek en geloof.

Sterker nog, in Country en Bluegrass is die combinatie zelfs de grondslag van de muziek. In een tijd waarin er geen werkweek van 38 uur bestond en waarbij de zon bepaalde hoeveel uren je werkte, in een tijd waarin er nog geen sociaal vangnet bestond en een mislukte oogst dus betekende dat je bijna niets meer te eten had, in een tijd waarin kinderen mee moesten werken om te zorgen dat er nog iets aan inkomen was en in een tijd waarin er geen sociale media bestond, geen internet en geen TV, was het enige leuke moment van de dag de tijd om samen met elkaar muziek te maken.

Op eenvoudige snaarinstrumenten en met het mooiste instrument van allen, de eigen stem. Die van mij is nu niet echt van het niveau waarmee ik kan optreden, maar dat weerhoudt me er niet van om te zingen. Wat is er mooier dan samen je geloof te belijden en samen de verbintenis te bevestigen met datgene wat je houvast geeft in het leven op een manier die plezier en vreugde geeft.

Geloof is dan ook een vaak gebruikt onderwerp in de muziek en dan niet alleen specifiek in Gospel alleen.  Zo laat Ab vanavond in de uitzending een aantal liedjes horen die de zondag gebruiken als onderwerp. Muziek van Blue Highway, Craig Morgan, Charlie Louvin en Brett Eldredge om voorbeelden te noemen.

Regelmatig hoort u liedjes die geen gospel zijn, maar waar het geloof wel degelijk een grote rol speelt. Zo hoort u vanavond Johhny Cash met het prachtige “Peace in the Valley”,  terwijl u al eerder in onze uitzendingen Dolly Parton voorbij heeft horen komen met het emotionele “Letter to Heaven”.

Ik ben altijd blij als mijn collega’s weer zo’n liedje uitkiezen. Niet alleen mooie muziek, maar ook rake teksten, waarbij je alleen maar het vakmanschap kan bewonderen en het geloof van de artiest mee beleeft. Alhoewel dit voor mij dus niet altijd country of bluegrass hoeft te zijn. Ik geniet ook van Pentatonix of van de band For King & Country met God only Knows. Maar dat is geen muziek om in Countryland te draaien, alhoewel hun versie met Dolly Parton samen ook wel erg mooi is.

Wat we wel draaien is een liedje dat Jaap voor me heeft uitgezocht. Ook hij kent mijn voorkeur voor Gospel. Daniel Crabtree kreeg zijn liefde voor God mee van zijn kerkelijke familie en de liefde voor Bluegrass van zijn muzikale familie. Hij combineert dit in zijn eigen werk en daarvan gaat u luisteren naar “He’ll Change Your Life”. Ook voor mij dus een prima combinatie. Geloof en Bluegrass.

Gelukkig ben ik niet de enige die dit mooi vindt. Niet alleen mijn collega’s van Countryland kunnen deze muziek prima waarderen, ook u als luisteraar, weten we vanuit de reacties. En dus ben ik verzekerd van nog veel meer moois de komende jaren.

Maar ook dat is geloof voor mij. Geen bewijs dat het zo zal gaan gebeuren, maar altijd de zekerheid van binnen dat het toch echt zo is. Vertrouwen in mezelf, in mijn God en vooral ook in mijn collega’s.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 17 april 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.