BLOG: Liefde is….

Je kent vast wel de afbeeldingen in de serie Liefde is…, de posters met een tekening van een jongen en een meisje die samen in allerlei situaties gelukkig zijn. Ik heb eens “Liefde is…muziek” in de zoekmachine getypt en gekeken wat er voor resultaten verschenen. Zoals verwacht zag ik verschillende afbeeldingen uit die serie, maar er was meer.

Wat o.a. verscheen was een tekst van A.J. McLean: “Music is love, love is music, music is life, and I love my life. Thank you and good night.” Vanavond draag ik bij aan de uitzending met een aantal nummers die met liefde te maken hebben. En hoewel het bovenstaande prachtig klinkt, is het in die liefde niet altijd rozengeur en maneschijn.

In de country muziek staat de liefde vaak op een negatieve manier centraal. Het gaat vaak om verbroken liefdes, met ellende, eenzaamheid en smeekbedes om toch vooral terug te komen tot gevolg. Je kan je afvragen waarom dat thema zo populair is, waarom wil iemand ongeluk en verdriet ten gehore brengen? Ik zie het antwoord in die woorden van A.J. McLean. Muziek is liefde, liefde is muziek. Met muziek kan je alles in het leven beschrijven en het beschrijven van de liefde, waar we allemaal mee te maken hebben, mag dan gewoon niet ontbreken. Ook al loopt het in de relationele sfeer niet altijd op rolletjes.

Maar gelukkig gaat het niet altijd fout. Je hoort dat vanavond, wanneer een aantal nummers die ik heb geselecteerd de verschillende verhalen vertellen. Verhalen waar iedereen zich wel in kan herkennen, denk ik. En dat is dan hopelijk weer een steun in deze tijd, waarin we veel liefde hebben moeten missen. Die van ouders en kinderen, broers en zusters, omdat we door de coronacrisis elkaar lange tijd niet hebben kunnen zien, niet hebben kunnen knuffelen.

Maar gelukkig gaat het nu een stap de goede kant op. Komende week worden enkele maatregelen versoepeld. Dat is uiteraard geen vrijbrief om meteen onbeperkt mensen te ontmoeten en met grote groepen samen te komen, maar we kunnen elkaar wat meer zien, we kunnen weer op een terrasje gaan zitten en we kunnen weer wat meer naar de winkels. En we kunnen later op stap, want de avondklok verdwijnt ook.

En dat laatste is voor ons goed nieuws, want dat betekent dat je vanavond luistert naar de laatste knip-en-plak uitzending. Volgende week zullen Timen en Jaap weer live vanuit de studio komen! De uitzendingen krijgen dan weer meer de dynamiek die we gewend zijn en je kan dan uiteraard ook weer meekijken op de studiocam.

Liefde voor de muziek. Timen die in TivoliVredenburg met volle teugen geniet van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen, in 2019, voor de coronacrisis.

Maar eerst dus vanavond. Naast mijn rode draad over de liefde is er meer ruimte in de uitzending voor Harro, wiens beurt het deze week is om het leeuwendeel aan muziek bij te dragen. Dat betekent weer veel klassiekers. Op zijn lijstje prijken namen als Johnny Cash en Tom T. Hall, Townes van Zandt en Emmylou Harris, The Stanley Brothers, Webb Pierce en The Country Gentlemen. Stuk voor stuk artiesten die garant staan voor een genot aan muziek. De Louvin Brothers maken het voor Harro dan uiteraard weer helemaal af.

Ab gaat verder op zijn reis over de Country Roads en neemt ons mee vanuit Nederland, waarvandaan we vorige week Tim Knol met de Blue Grass Boogiemen hoorden, naar het Amerikaanse plaatsje Nederland in de staat Colorado. In dat mijnstadje is de bluegrassband Yonder Mountain String Band actief. Een bijzondere en prachtige stap weer!

Zoals gezegd dus de laatste knip-en-plak uitzending. Timen kan zijn schaar in het vet zetten en de tube velpon kan terug in de knutselbak. Een ding is duidelijk, onze liefde voor de country en bluegrass muziek is er in het afgelopen jaar niet minder op geworden. In tegendeel! We staan te popelen om weer live aan de slag te gaan! Zelf ben ik daar vorige week overigens al mee begonnen. De vaste luisteraar weet dat ik een aantal jaren een programma heb gemaakt op de internet zender The Bluegrass Mix. Dat was voordat ik bij Countryland kwam. Nu ben ik onlangs warm binnengehaald door The Bluegrass Jamboree, waar ik mijn programma All Around Bluegrass een nieuw leven heb mogen geven. En dit alles doen we met liefde. Want Liefde is….muziek.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 24 april 2021


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.