BLOG: Vriendelijke familie

Meer dan eens vertellen we bij Countryland hoe muziek mensen kan verbinden. Samen naar muziek luisteren of samen muziek maken zorgt altijd voor een intense tevredenheid en levert misschien meer vriendschappen op dan welke andere hobby dan ook. Vriendschappen die zo ver gaan dat ze soms familiaire eigenschappen aannemen. Binnen onze Countryland groep heb ik dat gevoel ook steeds vaker. Wat begon als een groepje muziekgekken die vrienden werden, is langzaam uitgegroeid tot een informele familie die lief en leed met elkaar deelt en altijd voor elkaar klaarstaat. Een verhaal deze week over een schemergebied. Over waar vriendschap ophoudt en haast ongemerkt overgaat in een familieband.

Ik las deze week ergens een tekst die goed beschrijft hoe dat werkt in de muziek. Plaats van handeling is een willekeurige concertzaal waar over 10 minuten een band gaat spelen. Het fijnste deel van de samenkomst is dat je omringd bent met mensen die allemaal hetzelfde gevoel hebben bij de band die gaat spelen als jij hebt. Draai je om naar zomaar iemand naast je, ga een gesprek aan en binnen 5 minuten heb je er een vriend bij voor het leven voor wie je probleemloos een drankje haalt die je al proostend samen opdrinkt.

Vrienden maken voordat de band op komt

Iedereen om je heen kent de muziek en de teksten, we hebben allemaal thuis de cd’s of albums in de kast staan en iedereen herkent straks dat gelukzalige gevoel als de band het podium opstapt en de muziek begint te spelen die jou dat extra beetje kracht geeft op de momenten dat je dat zo hard nodig hebt. Het allerbeste gevoel ter wereld. Tijdens het optreden ben je, althans voor even, één grote familie.

De Countryland familie heeft vrijwel dagelijks contact met elkaar. En dat gaat lang niet altijd alleen over de muziek, want we zijn een familie en dus delen we bijna alles met elkaar. We lachen samen, we hebben samen verdriet of zorgen, we juichen samen bij een mooi sportmoment of we genieten samen van mooie muziekvideo’s die we regelmatig met elkaar delen. Zo aan het eind van de week worden de appjes meestal wat serieuzer want dan werken we toe naar de uitzending van de zaterdagavond. De playlist wordt samengesteld, we bedenken wat we er bij gaan vertellen, iemand schrijft een verhaaltje voor de blog, en de ander zorgt weer dat de website en socials worden bijgewerkt. Achter de schermen gaat het eigenlijk de hele week door en verruimen we onze kennissenkring op zoek naar nieuwe artiesten, een interview, een live optreden wellicht. En als iemand het even te druk heeft en zijn of haar taak van die week niet kan uitvoeren, dan springt er meteen iemand in zijn of haar plaats om dat over te nemen. Of, zoals Ronald het vorige week zo mooi verwoordde: één man, één team, één doel. Samen voor altijd.

Vorige week tijdens de uitzending had Timen een heel leuk gesprek met Angie Flare en zij vertelde over haar avonturen in Nashville en hoe dicht je daar bij de allergrootsten van de countrymuziek kan komen. En waarom zou je na het bijwonen van een optreden van Vince Gill niet gewoon kunnen vragen of hij mee wil zingen op een nummer dat je zelf die week gaat opnemen in Nashville? ‘Durf te dromen’, zei Angie. Maar ik zou zeggen: durf te vragen! Van Eric Brace en Thomm Jutz leerden we al dat je altijd alle groten uit de countrymuziek kunt vragen om samen muziek te maken of op te nemen. Dat deden zij ook en met succes. Het feit dat deze twee hele grote namen uit Nashville op mijn vraag om in Barneveld te komen spelen ‘ja’ antwoordden, zegt genoeg. Binnen de countrymuziek voelt niemand zich te groot om met anderen te spelen. Het ergste wat kan gebeuren is dat ze ‘nee’ zeggen. En dan zou dat eerder zijn omdat ze geen tijd hebben dan dat ze zichzelf te groot vinden voor jou als artiest of radioprogramma. Dus de volgende keer gewoon Vince Gill vragen Angie! Ook zij zijn deel van de grote familie van country en bluegrass liefhebbers waar jij en wij ook deel van uitmaken. Misschien ieder wel op zijn of haar eigen (bescheiden?) manier, maar wel als één team, met één doel.

Nog meer bewijs hoe belangrijk de familie is in de countrymuziek. Tijdens onze reis langs de Country Roads kwamen we vorige week uit in Kentucky bij Bill Monroe, de vader van de bluegrassmuziek. Zijn oom James Pendelton Vandiver was de man van wie Bill Monroe leerde hoe je muziek moest spelen. Na het vroege overlijden van de ouders van Bill Monroe, groeide Bill op bij deze oom, zelf een begenadigd fiddler. Zijn liefde en dankbaarheid voor de wijze lessen van zijn oom verpakte Bill Monroe in het bekende liedje Uncle Pen.

En deze familiebanden brengen ons deze week van Kentucky naar het plaatsje Woodbury in Tennessee, naar mijn grote vriend Stephen Simmons. Want ook hij heeft een liedje geschreven over zijn oom, die net als bij Bill Monroe’s oom Pen belangrijk was voor de muzikale ontwikkeling van de jonge Stephen Simmons. Oom Glen leerde Stephen de eerste akkoorden en speelde gitaar tijdens de bijeenkomsten van de Simmons familie, waarbij altijd samen muziek werd gemaakt en gezongen. Vanavond horen we oom Glen als hij meezingt op het nummer Fifty Bucks dat Stephen Simmons vorig jaar uitbracht op zijn album met de toepasselijke titel Family Album. Het toont andermaal aan hoe belangrijk familie is in het leven.

De studioversie van de Countryland familie bestaat vanavond uit Timen en Harro, uiteraard aangevuld met technicus Johan en hoofd ondersteuning Valery. Dat drie van de vier aanwezigen ook officieel deel uitmaken van dezelfde familie is geen toeval. Countrymuziek verbindt immers als geen ander. Timen en Harro zorgen altijd voor een heerlijke ontspannen muziekavond vol gouwe ouwen, even vakkundig als ontspannen bij elkaar gekletst door deze twee grootheden uit het presentatorengilde. Ik nodig u van harte uit om, het liefst met familieleden, in te schakelen en met mij mee te turven hoeveel nummers er vanavond gaan over familiebanden.

En voordat de klok 21.00 uur slaat, kunt u altijd nog even rondsnuffelen op onze website Countryland.nl of op onze Instagram en/of Facebook pagina’s. Mocht u de uitzending vorige week per ongeluk gemist hebben, dan adviseer ik u vooral om het interview terug te luisteren dat Timen had met Angie Flare. Het is zo leuk om te praten met de artiesten die de muziek maken die we allemaal zo leuk vinden. En het nummer Marry Myself dat we van haar draaiden klonk geweldig. En dat allemaal gewoon uit ons eigen Nederland! Ze begon voor ons als een totaal onbekende, maar na die 10 minuten voelde het meteen alsof we er ineens een tot dan toe onbekend gebleven achternicht bij hadden in de steeds verder groeiende countryfamilie.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie

Zaterdag 19 juni 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.