BLOG: Techniek

In mijn Blog van maart schreef ik dat Muziek Emotie is, maar wat velen niet altijd schijnen te beseffen is dat muziek vooral Techniek is. De techniek van de schrijver van het liedje om de tekst zo te schrijven dat de boodschap die overgebracht moet worden ook zo wordt begrepen. De techniek van de componist om de melodie en de tekst zo op elkaar aan te laten sluiten, dat beiden elkaar versterken en niet tegenwerken. De techniek van de muzikanten die moeten zorgen dat er volledig recht gedaan wordt aan het harde werk van de schrijver en componist, zodat het alles als één geheel overkomt. En natuurlijk de techniek om de instrumenten die gebruikt worden op zo’n manier te bespelen dat het optimale er uit gehaald wordt.

Maar na dit alles is het nog lang niet gedaan met de techniek. Want als al het voorgaande een goed genoeg resultaat oplevert, zal het vervolgens ook nog opgenomen moeten worden. En is dat succesvol dan komen er vaak ook nog optredens om de hoek. Bij de radio of in een concertzaal of op een festival.

En daar komt dan de geluidstechnicus om de hoek kijken. De persoon die je vaak niet ziet, maar zonder wie er toch echt niet veel gebeurt. Sterker nog, de persoon die het in zijn of haar macht heeft om de muziek te maken of te breken. De persoon die “kijkt” met de oren dus.

Patrick en Johan volledig geconcentreerd op hun taak tijdens Countryland Sessions

Radio maken lijkt zo simpel als u meekijkt. Je drukt op een knop en het plaatje start. Je beweegt een schuif en iemand kan gaan praten in de microfoon. Maar schijn bedriegt absoluut in dit geval. Want wanneer start je precies de muziek in? Welke balans houdt je voor welke stem? Welke toonhoogte kan je gebruiken bij wat?

En dan hebben we het nog niet eens over wat er gebeurt als je, zoals wij bij Countryland, live muziek gaat gebruiken in de uitzending. Want dan blijkt die presentatie microfoon helemaal niet zo geschikt te zijn voor de zang, dan blijkt de ruimte waar je in staat toch echt een galm te geven op de instrumenten, dan blijkt het voor de artiesten enorm lastig als ze de andere bandleden niet op het juiste niveau en juiste volume kunnen horen. Kortom, dan wordt iets wat zo simpel lijkt, toch ineens knap lastig. Wanneer ik bij onze eigen EWOB of Countryland Sessions zie hoeveel microfoons, instrumenten, apparatuur en kabels er gebruikt worden en hoeveel schuiven en instellingen er op de mengpanelen zitten, word ik al duizelig.

Gelukkig hebben we in ons team twee kanjers lopen die dit als geen ander kunnen en het tot in de top van hun vingers beheersen. Johan en Patrick zijn beide personen die u nooit op de voorgrond zult zien bij alles wat wij doen als team. Niet bij de radio uitzendingen, niet bij Countryland Sessions in het Rebellenhonk en ook niet bij de EWOB. Maar toch kan ik hier met zeer grote zekerheid zeggen, dat als zij er niet zouden zijn, u niet zo kunt genieten van onze mooie muziek zoals u “gewoon” van ons gewend bent. Want ik kan u dus verzekeren, “gewoon” is het niet.

Daarom via deze Blog een zeer welgemeend dank je wel voor al die technici. Mensen die ervoor zorgen dat anderen kunnen shinen. Mensen zonder wie er simpelweg geen muziek zou zijn om van te genieten.

Nu de Corona maatregelen weer versoepeld worden kan ik u weer uitnodigen om onze technici zelf weer eens te komen bekijken. Kom op zaterdag eens gezellig langs in de A1 studio in Nijkerk, kom vanaf september weer op de 1e zaterdag van de maand langs in ’t Rebellenhonk in Barneveld of kom volgend jaar langs bij de EWOB in Voorthuizen. En bent u binnenkort weer eens lekker bij een optreden, concert of festival? Neem dan eens de tijd om niet naar de muzikant te kijken, maar naar die persoon helemaal in de hoek van het podium of achterin de zaal.

Ik kan u verzekeren, een zeer groot deel van de emotie die u voelt bij het optreden komt daar vandaan…

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 26 juni 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.