BLOG: Communicatie

Dat het internet ons leven flink heeft veranderd behoeft geen betoog. Ik herinner mij nog dat Joop Zoetemelk wereldkampioen werd. Onze pa was actief in het wielrennen en Jopie, zoals hij bij ons thuis altijd werd genoemd, reed bij de club van onze vader. Dat was nog in zijn amateurtijd. Eenmaal prof verdween hij uiteraard van het toneel van de lokale club, maar zijn verrichtingen werden nauwlettend gevolgd. Toen hij bij dat WK in 1985 in Italië ruim een kilometer voor de meet uit de niet misselijke kopgroep wegglipte en niet meer kon worden teruggehaald bereikten de emoties in huize Van der Lelie een hoogtepunt en moest er meteen een bericht met felicitatie worden gestuurd. Dat ging toen dus nog per telegram. Pa belde met de grijze telefoon met draaischijf een nummer, gaf aan een telecommedewerker een boodschap door en die tekst zou dan in korte tijd in Italië uit een printer rollen en bij Jopie worden afgeleverd.

Afgelopen nacht overkwam mij iets anders. Na mijn uitzending bij The Bluegrass Jamboree ontving ik via Messenger een bericht van een van mijn luisteraars, die dit weekend bij het Remington Ryde Bluegrass Festival zit, alwaar o.a. Nothin' Fancy optreedt. Mijn luisteraar is goed bevriend met de band en bevond zich bij de mannen in hun toerbus. Na mijn uitzending belde ze mij via een video call op Messenger en kon ik even met Mike Andes beeldbellen, de leadzanger van de band, die ik tien jaar geleden nog heb geïnterviewd, ook in hun toerbus.

Van grijze telefoon met draaischijf naar de smartphone met.....nou ja.....een gigantisch stukje techniek. Wat heeft dat het leven van de muziekliefhebber toch ook enorm veranderd!

We hebben kort even gepraat en beleefdheden uitgewisseld maar ook meteen een toezegging gekregen dat we contact moeten opnemen wanneer het reizen weer normaal mogelijk is. Dus wie weet zit een bezoek aan Nederland er dan een keer in!

Mike Andes in de Nothin' Fancy toerbus, tijdens mijn interview in 2011

De communicatie via internet brengt verschillende werelden met gemak dicht bij elkaar. Wij hebben daarvan al vaak geprofiteerd bij Countryland, omdat we door de snelle communicatie contacten kunnen leggen die in de tijd van het telegram ondenkbaar zouden zijn geweest. Live interviews via Skype, snelle contacten die leiden tot een bezoek aan Countryland, het aanleveren van muziek, alles gaat tegenwoordig razendsnel en is voor iedereen toegankelijk. We blijven daarvan profiteren en in de toekomst zullen we er wekelijks gebruik van maken, wat ons weer helpt om de luisteraar steeds weer een mooi en gevarieerd programma voor te schotelen.

De huidige techniek zorgt er dus voor dat snelle communicatie mogelijk is en muziek zich ook snel over de aardbol kan verspreiden. Dat ging in de jaren '60 van de vorig eeuw wellicht minder vlot, maar toch ook bereikte country en bluegrass muziek Japan, het land van de Rijzende Zon. Een land dat niet echt bekend staat om de country en bluegrass muziek.

Ab vertelt daarover in de Country Roads van deze week, waarbij we de stad Kobe in Japan zullen aandoen. De band The Bluegrass 45 werd daar in 1967 opgericht en daarvan gaan we vanavond een nummer beluisteren.

En diezelfde techniek zorgt ervoor dat de uitzending over de hele wereld is te horen. Ik denk dat Timen bij zijn eerste uitzendingen van Countryland, nu bijna 25 jaar geleden, alleen luisteraars had die zich met een radio binnen het bereik van de radiozender in Barneveld bevonden. Maar inmiddels is Countryland wereldwijd actief met artiesten en luisteraars. En dat alles door de ontwikkelingen van de techniek die rechtstreekse en snelle communicatie mogelijk heeft gemaakt.

Vanavond dus weer gewoon aan de radio gekluisterd zitten. Of aan de smartphone, desktop, laptop, tablet, smartspeaker of wat er nog meer aan ontvangstmogelijkheden zijn. Geniet dan van Timen en Jaap die weer een bonte mix van country, bluegrass, oldtime en alles wat daarbij hoort zullen presenteren.

En wil je iets aan ons kwijt? Ook dat kan via datzelfde internet, via verschillende social media kanalen en via email. We horen graag van u! Ook dat is communicatie!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 3 juli 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.