BLOG: Pionieren

Regelmatig hebben we het er binnen het team van Countryland over wat er allemaal gebeurt rond ons programma, welke nieuwe wegen we inslaan, welke deuren zich voor ons openen en waar artiesten vandaan komen die zich spontaan bij ons melden. Het is inmiddels bijna 25 jaar geleden dat Timen in de studio in Barneveld met het programma begon. Rillend van de zenuwen duurde het meerdere plaatjes voordat hij na het openen van de schuif voor de microfoon ook daadwerkelijk durfde te praten. En zijn eerste woorden waren dan nog slechts iets in de trent van "Goedenavond u luistert naar Countryland", waarna de schuif snel weer dicht ging en het volgende plaatje werd gestart. Inmiddels is dat anders. Niet alleen praat Timen nu honderduit in het programma, we hebben een bonte mix van presentatoren, techneuten en ondersteunende medewerkers, waarbij de bijdrage van ieder even belangrijk en waardevol is. Maar het begon dus in februari 1997, Timen als pionier.

Een mooie parallel ligt er dan naar een man in Portugal. Geen radiopresentator, maar een muzikant, een bluegrasser in hart en nieren. Al jarenlang timmert Andre Dal in zijn land aan de weg om bluegrass bekend te maken. Inmiddels is hij al vele malen in Nederland geweest om het EWOB festival te bezoeken en er kan zonder meer worden gesteld dat hij een enorme indruk heeft gemaakt in de Europese bluegrass wereld. Om zijn belangrijke werk kracht bij te zetten heeft hij onlangs zijn eerste album uitgebracht, een album dat ook tot stand kwam in samenwerking met bluegrassers uit heel Europa. Een samenwerking die leidde tot een Portugees product, ook dat is pionieren!

Andre Dal speelt banjo en op zijn album Beyond The Tagus River staan twaalf instrumentals waarop hij dus wordt bijgestaan door instrumentalisten uit diverse Europese landen. Het album heeft inmiddels ook de andere kant van de grote plas bereikt. Niet alleen krijgt het airplay in de USA, de bluegrass media schrijft er ook over, zoals bijvoorbeeld het toonaangevende Bluegrass Today.

Vanavond spreken wij met Andre, live in Countryland. En uiteraard laten we dan ook muziek van zijn album horen. Het verhaal van een pionier die in een land waar bluegrass eigenlijk niet bestaat al jarenlang deze muziek promoot en zich heeft gevestigd als een van de vooraanstaande instrumentalisten in Europa. Een bijzondere pionier.

Maar uiteraard is er nog meer. Ik zit zelf naast Timen en we hebben een aantal nummers geselecteerd waarmee verleden, heden en toekomst aan elkaar worden geknoopt en waarbij we ook de wereld over gaan. Merle Haggard en Willie Nelson bouwen op het fundament gelegd door Django en Jimmie, een verhaal over jazzgitarist Django Reinhardt en countrylegende Jimmie Rodgers. Over pioniers gesproken!

En dat verhaal vervolgt dan door het programma heen, met artiesten uit Amerika, Canada, Nederland, Engeland, Portugal, Italië en Australië. En dan kan het zijn dat ik nog een land over het hoofd heb gezien. Een verhaal dat weer laat zien hoe onze muziek leeft en toekomst heeft. Van het pioniersverleden gaan we via de sterren die de muziek groot hebben gemaakt naar de nieuwe generatie die ons een toekomst met country en bluegrass muziek verzekeren. En dan heb ik het nog niet gehad over de Country Roads, waarlangs we met Ab weer een etappe zullen afleggen.

Er gebeurt dus weer veel en dat mag je niet missen. Het verhaal van Countryland dat ook steeds weer nieuwe wegen inslaat. Eigenlijk blijven wij ook gewoon doorgaan met pionieren!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 10 juli 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.