BLOG: Over vijf ringen en drie plakken

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat verschillende leden van Team Countryland naast muziekliefhebbers ook sportliefhebbers zijn. Het is dan ook logisch dat de verrichtingen in Tokyo deze weken ook onze aandacht hebben. De mate van aandacht zal bij de teamleden wel wat verschillen en zal afhankelijk zijn van welke sporten we interessant vinden en in hoeverre we gelegenheid hebben om voor de buis te zitten.

Nu verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik als docent in het voortgezet onderwijs geniet van de zomervakantie en omdat ik van sport in de breedste zin houd staat de TV bij mij twee weken lang constant afgestemd op verslaggeving van de Olympische Spelen. En dat is niet alles. Mijn dagindeling wordt ook aangepast op de planning van de diverse sporten, zodat ik veel live kan bekijken. Dat betekent door het tijdverschil met Japan dat ik dus vrijwel dagelijks ‘s nachts de Spelen volg en overdag wat uurtjes slaap probeer te pakken.

Mijn probleem is dus dat ik zo’n beetje alle sport wel leuk vind. Voeg daarbij de Olympische gedachte en ik bevind mij in hoger sferen. Sport verbindt altijd. Grote internationale toernooien brengen culturen bij elkaar en laten mensen strijden en plezier hebben.

Ik ben daar vaak als vrijwilliger bij betrokken geweest. Vele honk- en softbaltoernooien als scheidsrechter, met als hoogtepunt de Little League World Series in Williamsport, Pennsylvania, in 1991. Recenter was ik team attaché van de delegatie uit Letland bij het EK atletiek in 2016 in Amsterdam en begeleidde ik de persfotografen bij het onderdeel open water zwemmen, dat plaatsvond in het water van Loch Lomond, tijdens het EK in 2018 in Glasgow.

Prachtige ervaringen, waar ik er in de toekomst heel graag nog meer van wil opdoen!

Tijdens de openingsceremonie van het EK atletiek in Amsterdam, 2016, naast Letland's vaandeldrager Elvijs Misans.

In de persboot op het water van Loch Lomond, tijdens het EK open water zwemmen in 2018.

Bij al deze grote evenementen zie je internationale vriendschappen ontstaan onder de vrijwilligers. Daarnaast ben je van dichtbij getuige van vreugde en verdriet onder de sporters. En dat laatste is ook iets wat je meeneemt en waar je van leert zaken in het leven te accepteren en te waarderen. Sport is daarom zo vreselijk leerzaam. Het bouwt karakter op, leert je om te gaan met tegenslag en maakt dat je elke keer weer opstaat en voor het beste resultaat gaat.

Dat zie je deze twee weken in Tokyo dagelijks gebeuren. Die vijf ringen staan voor eenheid en samen zijn. Sporters uit de hele wereld, ongeacht afkomst, leeftijd, ervaring of status, strijden om die drie plakken: goud, zilver en brons. En dat is prachtig om te zien. Topprestaties van gevestigde sporters en verrassingen van Olympische debutanten, ik kijk ernaar met veel plezier.

Maar ik kijk vooral ook naar de wijze waarop sporters met elkaar en met hun prestaties omgaan. Natuurlijk is het mooi om te zien hoe een zwemmer in een supersterke race goud haalt. Maar als hij dan na het aantikken ontevreden kijkt omdat hij net een verbetering van het wereldrecord heeft gemist en geen vreugde toont met de gouden plak omdat hij er daar al enkele van thuis heeft liggen dan word ik er niet warm van.

Dan geniet ik meer van het verhaal van de roeister uit Iran, die in haar thuisland niet eens de mogelijkheid heeft om te trainen op een water van twee kilometer lengte en op de spelen verschijnt met een oude boot, maar zich in de heats wel plaatst voor de finaleronde. Ik geniet van turnsters die naast de medailles grijpen, maar wel samen na hun routine staan te dansen en te lachen, met volle teugen genietend van hun Olympisch avontuur en superblij zijn met een tiende plaats. Ja, die drie plakken zijn mooi, maar de vijf ringen zijn mooier.

Jammen in Voorthuizen, waarbij iedereen altijd mee mag doen, ongeacht ervaring, niveau en afkomst.

Dan moet ik het natuurlijk ook nog even over de muziek hebben, want daar gaan we vanavond uiteraard weer mee aan de slag. En dan zie ik toch veel overeenkomsten met sport. Het dagelijks uren oefenen, de internationale contacten, het uitwisselen van culturen en de wijze waarop oudgedienden en nieuwkomers samen spelen waarbij iedereen gelijk is. Dat zien we vooral terug in de country en bluegrass muziek. Het gaat ons dus ook niet om die drie plakken. Het gaat ons om de vijf ringen.

Vanavond horen we dat van Ronald en Harro. Ja inderdaad, Timen kan deze keer niet aanwezig zijn. De luisteraar kan weer genieten van prachtige muziekkeuzes, waarbij zoals gebruikelijk afwisseling en diversiteit voorop staan. Dus terwijl de sporters in Tokyo genieten van hun welverdiende en broodnodige nachtrust is het om 21:00 uur een mooi moment om weer af te stemmen op A1 Radio. Muziek met de Olympische gedachte. Dat doen we bij Countryland al bijna 25 jaar!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 31 juli 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.