Blog: Onbekend, maar niet onbemind

Bluegrass muziek is volgens mij de meest bekende “onbekende” muziek. Steeds wanneer ik praat over mijn passie voor deze muziek, krijg ik steevast het antwoord dat men deze muziek niet kent. Zodra ik dan het liedje Hey Brother van Avici of het liedje If It Hadn’t Been For Love van Adele laat horen, komt er altijd meteen een blik van herkenning en is men erg verbaasd als ik de originelen daarvan (Hey Brother van Dan Tyminski en If it hadn’t been for Love van The Steeldrivers) laat horen. De standaard reactie is dan: “O maar dat ken ik wel, dat is leuke muziek!”

Voor ons als team van Countryland zien we dat ook nog steeds als onze missie. Iedereen zoveel mogelijk bewust maken dat ze deze mooie muzieksoort wel degelijk kennen en ook veelvuldig tegenkomen. Muziek die men onbewust vaak wel kent, maar dus niet altijd herkent als Bluegrass.

Zo is één van de populairste films in België de film The Broken Circle Breakdown, waarin naast het verhaal, de muziek toch een stevige hoofdrol heeft en wat toch een mooi voorbeeld is van prachtige Bluegrass. Daarnaast is ook de komische film Oh Brother, Where Art Thou bekend als een echte Bluegrass film. Maar veelvuldig kom je in films of series muziek tegen die de echte liefhebbers meteen herkennen als Bluegrass. En helaas wordt die muziek dan door vele anderen ook gezien als erg mooi, maar bijna niemand weet dan dat het ook Bluegrass is.

Een zeer bekend liedje is natuurlijk Wayfaring Stranger. De tekst van dit liedje is al sinds 1858 bekend en het is helaas nog steeds onbekend wie het nu bedacht heeft. Maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds een krachtig liedje. Voor jongeren onder ons ook bekend als de soundtrack van een video game uit 2020 – The last of us Part II en dus ook bij hen een herkenbare melodie, maar helaas wordt dit hier dan ook weer niet herkend als Bluegrass. Het zelfde geldt voor de film Cold Mountain met oa. Nicole Kidman, Renee Zellweger en nog vele andere beroemde acteurs en actrices. Hierin een versie van Jack White van dit mooie lied. Gezien door velen, herkend door weinigen helaas. Maar ook Ed Sheeran heeft zich aan dit nummer gewaagd en die heeft een doelgroep die doorgaans ook niet zo let op Country en Bluegrass. Dus ook hier veel reacties over wat een mooi nummer hij zingt, maar weer amper herkenning van het oorspronkelijke genre.

De echte Country en Bluegrass fans kennen natuurlijk de versies van Emmylou Harris, Johnny Cash of Burl Ives, maar graag wijs ik u op de versie van Jos Slovick. Die vertolkt dit liedje werkelijk op magische wijze in de prachtige film 1917. De manier van filmen en het spel daarin gekoppeld met de manier waarop dit liedje gezongen wordt levert gegarandeerd kippenvel op. Maar ook hier ga ik ervan uit dat de meeste kijkers zeer geboeid zullen zijn door dit liedje, maar het niet herkennen. Voor mij waren de eerste tonen al meteen voldoende. Zo herkenbaar, maar in deze uitvoering wel erg mooi en niet alleen de film is dus een aanrader, maar ook deze versie bekijken via YouTube is zeer de moeite waard.

Vanavond staan u weer een hoop mooie liedjes te wachten. Net als vorige week ook nu weer zonder Timen en Johan echter, maar wederom is de techniek in de goede handen van Patrick en deze keer met als presentatoren Harro en Jaap. Timen en Johan zitten in Utrecht in Tivoli Vredenburg, waar vandaag het Ramblin' Roots – Americana Music Festival plaatsvindt. Timen zal u hier volgende week ongetwijfeld veel meer over gaan vertellen.

Niet alleen gaan ze dus zelf genieten van veel mooie muziek, maar ze zorgen er vooral voor dat alle bezoekers tussen de optredens door ook nog steeds kunnen genieten van de muziek die wij allemaal zo leuk vinden. Bij de vorig editie deden ze dit voor het eerst en dat was zo succesvol, dat ze dus wederom hiervoor gevraagd zijn.

Vanavond als presentatoren Harro en Jaap en dus komen natuurlijk The Louvin Brothers voorbij, maar ook muziek van onder andere Ricky Skaggs & Family en The Stanley Brothers. Weer veel Bluegrass muziek, maar onze geliefde Country zal zeker niet ontbreken. Want daarvan hebben beide heren meer dan genoeg van in bezit en weten ze ook zo veel leuke feiten over, dat het altijd weer verrassend is waar ze nu weer mee komen.

Laat u dus weer verrassen op een prachtige tocht door het mooie Countryland, waar u weer veel muziek wellicht voor het eerst zult horen. Nu wellicht nog onbekend voor u dus, maar gegarandeerd zeker niet onbemind. En we gaan gewoon door om onze liefde voor de muziek verder te verspreiden.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 23 oktober 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.