BLOG: Hollands glorie

De deltawerken, Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee, zijn wereldberoemd. Onze strijd tegen het water zal de komende tientallen of paar honderd jaar belangrijker worden dan we ooit hadden durven angstdromen. Op dit moment wordt er in het Schotse Glasgow hard gewerkt aan een oplossing, of in ieder geval aan afspraken die moeten leiden tot een oplossing voor de veel te snel stijgende zeespiegel. De kennis en kunde van dat rare volkje uit dat kleine, laag gelegen landje aan de Noordzee zal de wereld wellicht nog goed van pas gaan komen. Een verhaaltje over Hollands glorie.

Ik was eerder deze week een dagje in het Zuid Limburgse Valkenburg waar ik persoonlijk de gevolgen heb kunnen waarnemen van de zware overstromingen van juli dit jaar. De winkels en restaurants die getroffen waren door het plotseling stijgende water gingen net weer open of gaan binnenkort weer open en er wordt nog steeds hard gewerkt aan de laatste herstelklusjes. Alleen ruikt het nog steeds erg muf naar vocht in de winkels. Maar de Limburgers komen er weer bovenop, vrolijk en ondernemend als ze zijn, gedreven door een lokale trots en gesteund door de plaatselijke bevolking. Den ‘Ollanders hebben wederom het water verslagen. Waar een klein landje groot in kan zijn!

Datzelfde geldt wat mij betreft ook voor de muziek. Nog niet zo heel lang geleden luisterde ik niet veel naar Nederlandse bands. Dat zal voor een deel komen omdat de populaire Nederlandse radiozenders het toen ook al vertikten om goede muziek te draaien. Dat ‘wij’ als Nederlanders hoge ogen gooien als het gaat om de verkiezing van de beste DJ’s van de wereld vind ik prima. Maar ik kan er niet naar luisteren. Mijn muziek wordt gemaakt met echte muziekinstrumenten en komt niet op de radio. En met ‘mijn muziek’ bedoel ik vooral alles binnen de Americana, maar ook hier en daar wat jazz, pop en rock. Omdat het vroeger niet op de radio werd gedraaid, kreeg ik het niet te horen en was ik afhankelijk van vrienden die me tipten of een incidentele recensie in een kwaliteitsblad of krant. Sinds een paar jaar is daar de magie van het Internet bijgekomen. Als je op de sociale media zorgt voor de juiste vrienden en als je lid bent van de juiste pagina’s, komt alles moeiteloos en ongefilterd op het beeldscherm voorbij. Wat een prachtig medium!

En zo ontdekte ik dat ook ons eigen land werkelijk bulkt van het muzikale talent. Niet alleen in de jazz, pop en rock, maar ook in de country en bluegrass muziek, de singer-songwriters en de door mij zo geliefde countryrock. Ik doe toch een paar voorbeelden.

Uit Volendam komt nog een ander geluid dan de bekende wat zeurderige palingsound. De band Dandelion van zanger Paul Bond is werkelijk grandioos. Binnenkort verschijnt bovendien het eerste soloalbum van deze zeer getalenteerde singer-songwriter. De eerste voorproefjes zijn prachtig, over een paar weken ben ik bij de release show van dat album. Zijn broer Frank Bond timmert al jaren aan de weg met zijn bandje AlascA. Iets meer Indie-rock, maar ook om te smullen zo mooi.

Yorick van Norden uit Haarlem is nog zo’n geweldige singer-songwriter. Met zijn voorliefde voor de muziek uit de Sixties bracht hij al enkele geweldige albums uit, daar wordt volgende maand een mooi nieuw album aan toegevoegd. Ook daar ben ik bij aanwezig als hij een optreden geeft in het Patronaat in zijn eigen Haarlem. En mag ik u alstublieft wijzen op de muziek van VanWyck? De muziek van deze Amsterdamse folkzangeres wordt vaak vergeleken met de muziek van Leonard Cohen of Laura Marling. Ingetogen, donker en ongelofelijk mooi. Ga naar Youtube en zoek het op, daar krijgt u geen spijt van. Maar ik denk ook aan Anne Soldaat (een geweldig nieuw album Facts & Fears), Mercy John (de Brabander John Verhoeven, schrijver van Roller Coaster van Danny Vera), a balladeer (nom de plume van de Amsterdammer Marinus de Goederen) en The Yearlings (alt-country band uit Utrecht). Allemaal geweldige bands met schitterende albums die je trots maken als Nederlander.

Iets dichter bij ons geliefde countrymuziekhuis en iets recenter vraag ik nogmaals aandacht voor Nina Lynn. Haar optreden twee weken geleden tijdens het Ramblin’ Roots Festival in Utrecht was werkelijk fenomenaal. Pas 23 jaar en nu al trotse bezitter van het indrukwekkende album Hummingbird. Met haar stem wist ze het massaal toegestroomde publiek moeiteloos te raken en ik was er daar één van. Ga luisteren naar haar muziek of nog beter, koop haar album. Het verschijnt binnenkort ook op vinyl en dan jeuken mijn handen direct.

Nina Lynn, precies twee jaar geleden in het voorprogramma van Molly Tuttle in Aalsmeer

Ook verschijnt er binnenkort een verzamelalbum van de in Hoorn geboren, thans in de Zaanstreek wonende Tim Knol. Vriend Tim maakte een paar jaar geleden een fabuleus mooi album met onze eigen Blue Grass Boogiemen, maar kwam tijdens de lockdown ook met een serie albums met de titel Lost and Found Tapes die hij in zijn eentje thuis had opgenomen met alleen de gitaar. Intieme singer-songwriterliedjes dus, op meesterlijke wijze vertolkt en tot extreme vormen van kippenvel leidend. Van die vier (!) albums brengt Excelsior Recordings binnenkort een verzamelalbum uit en daar zal ik onze luisteraars zeker een paar keer iets van laten horen.

Wat zijn we een rijk land met al deze en nog vele andere geweldige artiesten. Ook binnen de countrymuziek heeft ons land heel veel te bieden. Sterker nog, ik zal bij het bestuur van Countryland een verzoek indienen om weer eens een compleet Nederlandse uitzending te maken, dus met alleen muziek van bands en artiesten uit Nederland. Dat hebben we eerder gedaan, en dat kunnen we best nog een keer doen. Ik vind de tijd rond Koningsdag en Bevrijdingsdag een mooi moment om dat misschien wel jaarlijks te doen. Het is maar een spontaan ideetje.

Over Nederlandse artiesten gesproken… Vanavond om 21.00 uur kunt u weer luisteren naar twee uur heerlijke country, bluegrass, old-time en alles wat daarbij hoort. Het is de eerste zaterdag van de maand, dus schuift onze Jaap weer aan naast Timen. Op de playlist zie ik meerdere Nederlandse bands staan. De bekendste naam is die van Ilse de Lange, inmiddels de grande dame van de Nederlandse countrymuziek. En als ik de naam Ilse de Lange lees, moet ik altijd denken aan dat schitterende debuutalbum World of Hurt, alweer uit 1998 (moet ik ook weer eens draaien!). Maar als ik de naam Ilona Dekker noem, zal dat wellicht minder bekend klinken. Ze komt uit Raamsdonksveer en zij is vanavond live in onze studio om een paar liedjes te zingen. Echt waar? Is er weer live muziek vanavond bij Countryland? Jazeker! Sterker nog, niet alleen Ilona Dekker komt vanavond langs om te zingen en voor een gezellig praatje over muziek, ook Regilio Matthews uit IJmuiden is te gast en zal enkele nummers live voor u en ons komen spelen. Het is en blijft tenslotte de eerste zaterdag van de maand, dus is live muziek meer dan gepast.

Vul al deze Hollandse glorie aan met onder andere drie nummers uit de oude doos, mix dat met Alison Krauss, Red Sovine, Alan Jackson, Emmylou Harris en Rodney Crowell, voeg daar nog de Country Roads aan toe waarmee we de lange reis gaan maken naar Nieuw Zeeland en er is meer dan voldoende reden om vanavond om 21.00 uur de zender af te stemmen op A1-Radio voor het programma Countryland. Best een grote kans dat er nog wordt gesproken over het EWOB-festival van mei volgend jaar. Echt waar? Komt er weer een EWOB volgend jaar? Jazeker, echt waar. Kijk maar eens op de EWOB website voor een eerste voorproefje en de exacte data. Maar eerst vanavond! Wij zitten er om 21.00 uur weer helemaal klaar voor. U ook?

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie

Zaterdag 6 november 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.