BLOG: Historie

Het presentatie team van Countryland heeft opgeteld meer dan 100 jaar presentatie ervaring. Het aantal uren dat daarbij is gepresenteerd is een echt ongekend aantal. Het aantal artiesten dat is langs gekomen niet meer te tellen en het aantal liedjes dat is gedraaid is helemaal ongekend. Die historie is er één om echt met trots op terug te kijken.

Eerlijkheid gebiedt natuurlijk wel te zeggen dat twee presentatoren er met kop en schouders bovenuit steken en beide kunt u vanavond gaan beluisteren. Onze vaste gastheer, Timen van Ark, presenteert al bijna 25 jaar het programma Countryland, maar is daarvoor ook al bezig geweest met andere programma’s. Over presentator Harro de Jonge kan ik zelf kort zijn. Er zal zeer weinig zijn wat hij niet heeft meegemaakt, gedraaid, gehoord of over gesproken heeft in zijn uiterst lange carrière binnen de radio wereld. Harro is Radio in hart en nieren, durf ik absoluut wel te zeggen.

Met veel plezier genieten velen niet alleen van de muziekkeuze van Harro, maar ook van al zijn verhalen over die muziek. En samen met hem een radio programma presenteren is helemaal een beleving, want tijdens het draaien van de plaatjes door komen er ook altijd veel verhalen naar boven over de eerste stappen die Harro gezet heeft op het radio pad. En als groot liefhebber van Historie kan ik geen genoeg krijgen van deze mooie verhalen.

Een stukje historie: de apparatuur waarmee collega Jos zo'n 30 jaar geleden naar de programma's van Harro luisterde staat nog steeds in zijn woonkamer.

Om diezelfde reden ben ik ook altijd zo blij met de Oude Doos die gelukkig nog steeds door Douwe wordt aangeleverd. Met veel plezier lees ik altijd de stukjes tekst die hij daarbij aanlevert, want die leveren altijd weer leuke weetjes op. Informatie die voor mij het luisteren naar het liedje altijd net iets leuker en interessanter maakt. Weten wat de achtergrond is van een liedje, leert je soms anders luisteren naar dat liedje.

Want het is absoluut noodzakelijk om te vernieuwen, naar de toekomst te kijken, de jeugd de ruimte te geven, nieuw talent een kans te geven en vooruit te denken (iets wat wij bij Countryland maar al te graag doen), maar daarbij moet nooit vergeten worden om terug te kijken naar het verleden, de mensen met ervaring, de pioniers en al die waardevolle schatten te waarderen (iets wat wij bij Countryland ook maar al te graag doen).

Wie er ooit begonnen is met muziek zullen we nooit weten. Geluid bestaat al sinds het ontstaan van de aarde, maar hoe iemand vervolgens op het idee kwam om opzettelijk geluid te maken en dan ook nog op een manier die als zeer plezierig ervaren wordt, blijft een knappe ontwikkeling en is er één waar ik persoonlijk nog altijd erg dankbaar voor ben. Leven zonder muziek is voor mij ondenkbaar.

Na al die eeuwen muziek zou je toch eens verwachten dat alles wel een keer bedacht en geprobeerd is, maar toch wordt je iedere keer weer verrast. Ik geef toe, niet ieder probeersel is voor herhaling vatbaar, maar als je nooit iets probeert, dan gebeurt er zeker niets. En veel thans herkenbare melodieën zijn soms ontstaan door gewoon te spelen met een loopje of een onbedoelde misslag op de snaren. Muziek stukken die nu tot onze Historie behoren.

Vanavond gaat u weer genieten van veel van die uitprobeersels vanuit het verleden en ook vanuit het heden. Natuurlijk komen de Louvin Brothers weer langs, net als andere mooie Bluegrass artiesten, zoals Laurie Lewis samen met Kathy Kallick,  maar ook Alison Krauss met het prachtige Captains Daughter. Bekende artiesten zoals Dolly Parton en Trisha Yearwood ontbreken niet op de lijst, die u zelf kunt bekijken op deze site, onder het kopje Playlisten.

Ik wens u veel reisplezier toe vanavond door het heden, het verleden en ook een beetje de toekomst. Want daarvoor zit u bij Countryland altijd goed en bij uw gastheren van vanavond zeer zeker.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 13 november 2021

Volg onze reis over de Country Roads van week tot week op de Country Roads Map!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.