BLOG: Countryland, verleden, heden en toekomst

Aan mij de eer de eerste blog van 2022 te schrijven, het jubileum jaar van Countryland! Ik heet u een warm welkom in 2022 en wens u een gelukkig, gezond en muzikaal jaar toe.

Countryland verleden

Met het verleden kijk ik niet alleen terug naar het Countryland verleden maar ook naar mijn jeugd, mijn jeugd wat van alles in zich had. Het leven in de bakkerij van mijn vader waar ook een winkel bij zat. Als kind had ik door de grootte van het huis heel veel ruimte om te spelen en vrienden uit te nodigen. Gek, maar toen in die tijd was ik al met geluid bezig. Zowel het verzorgen van geluid als het in kleine opstelling bezig zijn met radio maken. Ik was zo’n 12 à 13 jaar toen ik al studio materiaal maakte. Van oude bandrecorders maakte ik een versterker en van oude cassette recorders maakte ik een jingle machine. We deden deze klus met vaste vrienden en tja, we maakten toen al de imitatie van Veronica, mijn helden waar ik ook graag mee bezig was.

Op mijn 13e stond ik al vroeg aan de kraam van mijn vader bij de Oud Veluwse Markt. Timen in boerenkiel. De zaak van mijn vader was een mooie tijd in mijn leven. Zelf brood wegbrengen en boodschappen bezorgen, de contacten met de klanten. Het verzorgen van andere mensen door bereidwillig te zijn om iedere dag de klanten weer hun levensmiddelen te bezorgen.

Het is vermoedelijk ook mijn opvoeding geweest die mij geleerd heeft om mensen te helpen, wat ik later ook deed met verhuizen. Bijna 15 jaar heb ik achter het stuur gezeten en mensen verhuisd. Gelukkig heb ik daaraan nooit lichamelijke klachten overgehouden.

Terug naar de muziek in mijn verleden. De tijd dat ik rond 1973/1974 begon met Eib Kuyt om de countrymuziek avonden te organiseren met als vaste gasten de Tumbleweeds uit Waalwijk, waarmee mijn hobby Countrymuziek organiseren en het denken aan het promoten van de countrymuziek is begonnen.

Het organiseren is jaren doorgegaan, het promoten was alleen nog maar het denken aan, wat later zou veranderen. In die tijd begon mijn wens toch een beetje waarheid te worden, contacten te krijgen met de artiesten als bijvoorbeeld Ine Masseurs, Ton Masseurs, Ruud Hermans en Jimmy Lawton en te leren van het presenteren van een countryprogramma met Gerard de Vries, toen bij de Tros.
Maar eigenlijk begon de liefde van mijn voorbeeld van Gerard de Vries al bij Veronica, het zendschip voor de Nederlandse kust. Ik geniet nu nog regelmatig van Gerard de Vries van bandjes die ik kreeg van Valery.

Het heden

Het promoten is tot op heden goed gegaan. Met nu 25 jaar radio maken, dat begon met het draaien van enkel countrymuziek, wat binnen een jaar uitbreidde naar Country en Bluegrass muziek. Persoonlijk begon ik de Bluegrass steeds mooier te vinden, door de handgemaakte stijl van spelen, met enkel snaar instrumenten en meerstemmige zang. En door die liefde voor de muziek waagde ik een reis naar Lichtenvoorde waar de eerste EWOB werd gehouden en waar we met een team fanatieke liefhebbers het plan hebben opgepakt om één keer een festival in de gemeente Barneveld te organiseren. Er kwam al snel de vraag om dat nog een jaar te doen en wij zeiden al snel ja. En na alweer 25 jaar gaat het nu nog steeds in de gemeente Barneveld plaatsvinden.

Het heden van Countryland is gegroeid van een tweemansbedrijfje (ik noem het maar even zo) tot een team van tien mensen, waar we met iedere liefhebber ons voor meer dan 100% inzetten. Het grootste deel zijn de presentatoren, Harro, Jaap, Jos, Ronald en Ab. Nee, ik vergeet mezelf niet hoor, want bij gezondheid ben ik elke week aanwezig. De techniek wordt verzorgd door Patrick en Johan, waarvan Johan er in principe ook elke week bij zit. Valery is er voor de Social Media en alles wat er gebeurt in de studio. En Nel hoort ook nog steeds bij het team en als promotor en reclame maker hebben we Luc die in de trein zijn deel verzorgt en kaartjes en gesprekken deelt met de passagiers op zijn treinspot reizen door heel Nederland.

Met trots kan ik melden dat we de 25 jaar hebben volgemaakt en er nog steeds volop van genieten. Het hoogtepunt is 11 en 12 februari 2022, wanneer we een 25 uur durende live uitzending zullen verzorgen bij A1 Mediagroep in Nijkerk, waar het goed vertoeven is als radio programma. We zijn A1 Mediagroep enorm dankbaar voor de mogelijkheid om er met plezier radio te kunnen maken.

De toekomst

De toekomst van Countryland is het kijken in een glazen bol. Alles hangt af van het heersende virus dat de wereld nog steeds in zijn greep houdt. Dichtbij gezien deel ik met u dat we de eerste stap die we gaan zetten het jubileum is en ook het komende jubileumjaar ons best gaan doen om vernieuwingen en verbeteringen door te voeren. Eén verandering kan ik vast noemen: de Country Roads gaat in 2022 plaats maken voor River Country, opnieuw een indrukwekkende reis waarbij we verschillende rivieren en wateren voorbij laten komen, verzorgd door onze kapitein Ab van der Lelie.

En dan de planning voor ons feest 25 jaar Countryland. We beginnen op 11 februari om 22.00 uur met de hele nacht een terugblik aan muziek van de 25 jaar live artiesten in de studio’s van Radio Barneveld, Putten en nu de laatste periode in de studio van A1 Mediagroep. Om 08.00 uur gaan we beginnen aan een reeks van 13 artiesten die live komen optreden bij ons en ook 13 gasten die komen praten over hun liefde voor Countrymuziek. Dit gaat door tot 21.00 uur en daarna zullen Harro en ondergetekende de normale uitzending verzorgen tot 23.00 uur en hopen we voldaan en tevreden te mogen terugkijken op 25 uur Countryland. En ja, alles is dag en nacht op de radio te beluisteren en zelfs te bekijken via www.countryland.nl.

Ook in dit jubileumjaar 2022 willen we het hele jaar door weer live artiesten in de studio laten spelen.

Toekomst is er ook bij de EWOB, georganiseerd door het hele team van Countryland. De planning is om op 26, 27 en 28 mei weer het bekende Bluegrass festival te organiseren, met 24 bands uit heel Europa.

Countryland en de EWOB, al jaren lang een eenheid, wat met heel veel liefde en passie wordt verzorgd. En zoals ik al eerder meldde, 2022 is voornamelijk in een glazen bol kijken met nog steeds weinig zekerheid en toch blijven we doorgaan met het organiseren van onze mooie activiteiten, maar zeker met het verzorgen van onze wekelijkse radio show Countryland.

De eerste uitzending van 2022 wordt mede gepresenteerd door Ab van der Lelie en we hebben helaas al gelijk een droevig bericht. Banjospeler J.D. Crowe, één van de Bluegrass grootheden, is op 24 december overleden. In de uitzending wordt daar aandacht aan besteed door Jos.

J.D. Crowe op het MACC festival in 2011

Zo, dit was als oprichter van Countryland de eerste blog van 2022, ook dat heb ik nu een keer mogen en kunnen doen. Maar ik laat het hierna toch weer liever aan het vaste team Ab, Jos en Ronald over. Geniet van de muziek die wij zo graag aan u willen laten horen. Ons motto is en blijft "Countryland, altijd reden voor een feestje" en dat geldt zeker ook weer in 2022!

De BLOG is geschreven door Timen van Ark

Zaterdag 1 januari 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.