BLOG: Teamwork

Countryland staat aan het begin van een druk maar feestelijk jaar. Al eerder hebben we melding gemaakt van het aanstaande 25-jarig bestaan van ons radioprogramma en de daarmee gepaard gaande festiviteiten. En hoe dichter we die datum naderen, hoe enthousiaster we ervan worden. Vorige week zaten we als team bij elkaar om de zaken door te nemen en ik kan alvast verklappen: het gaat heel mooi worden. Laat ik in deze blog dan een klein tipje van de sluier oplichten.

Hierbij ga ik ervan uit dat u de data 11 en 12 februari 2022 al in de agenda heeft genoteerd. Dat is het moment waarop onze Timen van Ark 25 jaar geleden begon met wat toen nog een uit de hand gelopen hobby was. Een beetje klooien met geluidsapparatuur deed hij al langer, ondertussen luisterend naar zijn geliefde muziek op radiostations als Veronica. De liefde voor countrymuziek viel samen met zijn liefde voor de radio en dus werden in huize Van Ark de stoute schoenen uit de kast gehaald. De ideeën voor een eigen radioprogramma werden gesmeed en de rest is geschiedenis.

Hoe het precies is verlopen zal Timen zelf waarschijnlijk gaan vertellen, maar de eerste uitzending van Countryland in februari 1997 was een feit. Misschien nog wat krakkemikkig en onzeker, maar bij de eerste stapjes is het altijd nog zoeken naar de juiste weg en de juiste aanpak. Dat gold ook voor Timen. Maar de passie won het ruimschoots van de onvermijdelijke tegenslagen die hij onderweg vast is tegengekomen. En kijk eens waar zijn enthousiasme, zijn doorzettingsvermogen en vooral zijn liefde voor de muziek hem heeft gebracht. Samen met negen andere muziekfanaten staat Timen in 2022 trots aan het roer van een goed lopend radioprogramma van hoge kwaliteit, vol afwisseling en inmiddels overladen met de nodige kennis. Dit alles ondersteund door een mooie website en sociale media. Tel daarbij op de activiteiten van de Countryland Sessions die we normaliter maandelijks live verzorgen met publiek in het Rebellenhonk en doe daar voor het gemak nog de organisatie bij van het (hopelijk weer jaarlijkse) EWOB Bluegrass Festival in Voorthuizen. Drie gloeiend hete ijzers in het muzikale vuur waar vooral Timen enorm trots op mag zijn. En wij zijn dat als medewerkers uiteraard ook. Want het samenwerken met de groep Countrylanders is en blijft een genot om te doen.

Niet eens zo heel lang geleden zat ik onderweg in de auto terug van een radio-uitzending een beetje voor me uit te filosoferen waarom dit team zo goed functioneert. Keiharde bewijzen als onderbouwing zijn denk ik niet eens te geven, los van het eindresultaat waar u wekelijks naar kunt luisteren. Ik heb wat mogelijkheden laten passeren die denk ik de basis zijn van ons plezier en succes.

Ten eerste bestaat de groep uit een mooie mix van tien verschillende persoonlijkheden. En juist die afwisseling in de karakters van de Countrylanders maakt de groep sterk. Tien identieke karakters gaan vroeg of laat botsen, wij vullen elkaar juist goed aan. Naast de liefde voor de muziek heeft iedere medewerker zijn eigen specifieke kwaliteiten. De één heeft enorm goede organiserende kwaliteiten, de ander is weer gepokt en gemazeld in de audiovisuele techniek en een derde heeft weer jarenlange ervaring met presenteren van radioprogramma’s. En ik durf te zeggen dat ik een redelijk verhaaltje kan schrijven, wat voor de presentatie en verslaglegging op onze website weer goed van pas komt. Zo heeft iedereen zijn eigen taak en samen maakt dat ons een complete groep.

Ook qua favoriete muziekstijlen zijn we best verschillend. Dat leidt weer tot een enorm goede afwisseling in onze programma’s. Zowel binnen één uitzending, als de uitzendingen onderling. De combinatie Timen en Harro zorgt voor een compleet andere uitzending dan wanneer Timen en Jaap samen presenteren. En ook Ronald en Jos voegen weer hun eigen voorkeuren toe aan de playlist. Zo krijgt elke uitzending een eigen karakter met een eigen geluid. En juist die afwisseling maakt ons team, en dus ons programma zo sterk. Country, bluegrass, old-time en alles wat daarbij hoort. We roepen het bijna wekelijks, maar het is een feit. We zijn heerlijk breed georiënteerd, zo is er voor iedere muziekliefhebber wat te halen.

Weer even vooruitkijkend naar februari. Naar onze jubileumuitzending, waar u mogelijk al iets over heeft gelezen in de berichtgeving bij de A1 Mediagroep of in de lokale dagbladen. Hoe leuk is het om het 25-jarig bestaan te vieren met een 25 uur durende live uitzending vanuit die mooie studio in Nijkerk? We kijken er echt reikhalzend naar uit. De programmering staat in de steigers, de vele gasten zijn allemaal uitgenodigd en de laatste voorbereidingen worden getroffen. De planningen zijn voor ieder uur opgesteld en iedereen is aan het bedenken met welke favoriete muziek hij of zij naar de studio komt die dagen. Het wordt echt een gezellige boel, dat beloof ik u. Het zal ook druk worden in de studio. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar goed georganiseerd en met inachtneming van de nog steeds geldende maatregelen als afstand houden en niet teveel mensen per vierkante meter. Een echte doorlopende voorstelling dus met op zaterdag de hele dag live artiesten in de studio. Ook wordt er flink geput uit de vele uren aan opnames van de Countryland Sessions die we de afgelopen jaren hebben verzorgd en uitgezonden. Live muziek… wie snakt er niet naar? Wij ook, en we gaan het op zaterdag 12 februari voor u verzorgen. En als het goed is, zijn we ook nog een aantal uren live te volgen via de lokale tv-zender. Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien weet ik nog niet, maar daar wordt druk aan gewerkt. Maar hoe dan ook, ga vooral luisteren.

En dan zit er in 2022 nog veel meer moois in het vat. En dan doel ik op de EWOB in Voorthuizen in mei dit jaar. Dat lijkt nog zo ver weg, maar ook dat vraagt nu al de nodige voorbereiding. En ook dat doen we als team. Met zorg, met liefde en met enorm veel plezier. En ook dat gaat vast weer een mooi evenement worden, de belangstelling van de bands die willen deelnemen is in ieder geval enorm. Maar daarover later veel meer. Kijk intussen op de website www.ewob.eu voor de actuele informatie.

We gaan eerst vanavond nog een heerlijke uitzending maken. Harro en Timen nemen u weer mee langs een prachtige lijst met oude en nieuwe songs. Naast de bekende bijdrage van The Louvin Brothers zie ik op de lijst van Harro ook David Olney staan. Dat zou voor mij alleen al een reden zijn om in te schakelen vanavond. Want ik ben groot fan van zijn muziek, vooral ingegeven door de optredens die hij in ons land heeft gegeven. Ook heeft Harro zijn vriendinnetje Patty Loveless weer meegenomen. Dat wil zeggen, een cd van haar. Maar goed, er is zoveel meer. Kijk maar alvast op de playlist op onze website, daar staat de muziekkeuze voor vanavond weer keurig vermeld.

Onze reis over de rivieren van deze wereld brengt ons met River Country deze week bij Tony Rice. Tijdens het onderzoek naar de herkomst van het gekozen nummer viel het me op wat een grootheid die Tony Rice eigenlijk was. Wat was het toch een vreselijk goede gitarist en wat heeft die man een hoop mooie albums gemaakt. Ik stel voor om meer Tony Rice te draaien. Vanavond begin ik daarmee als we een bezoek brengen aan de Ohio River in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Timen is uiteraard weer onze kapitein vanavond en geeft om 21.00 uur opdracht om te vertrekken. Harro is de eerste stuurman en leidt ons naar de eindbestemming van 23.00 uur. Johan verzorgt de navigatie op zijn bekende secure wijze en Valery is de baas in de kombuis waar ook de apparatuur staat voor onze sociale media. Jos en ik verzorgen vanaf de wallekant de nodige bijstand en dan is het team voor vanavond weer compleet. Wat een team! Dat ik daar deel van mag uitmaken… Mooi toch? Fijn weekend en hopelijk tot vanavond.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie

Zaterdag 15 januari 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.