BLOG: Vaderlandsliefde

Voor Amerikanen is vaderlandsliefde bijna vanzelfsprekend. Zowel in de klas als in andere gebouwen staat de vlag in de hoek, het volkslied wordt veelvuldig gezongen door velen en de eed van trouw op de grondwet wordt regelmatig opgezegd. Niemand die daar echt van opkijkt aan de andere kant van de oceaan en men doet het ook zonder erbij na te denken.

Hoe anders is dit aan onze kant. In de politiek is al eens geopperd om de Nederlandse vlag vaker te laten hangen en ook is het voorstel gedaan om meer aandacht te geven aan het volkslied en dit dus vaker te gebruiken op scholen. Simpele voorstellen, maar de kritiek was vervolgens niet mals. Voorstanders werden vooral beschuldigd rechts radicalen te zijn of nationalisten en wereldvreemd. Immers, we wonen toch in Europa en zijn wereldburger. Ons volkslied is ouderwets en kolonialistisch en de grondwet iets wat alleen maar politiek is.

Zelf ben ik er trots op om een Nederlander te zijn. En nee, ik wil niet dat we de grenzen dicht doen, wil niet uit Europa en voel me niet beter dan andere nationaliteiten. Ik ben alleen gek op dat mooie landje van ons, met dat volkje met die typische volksaard. Dat we altijd over alles lopen te mopperen, maar dat we als het er op aankomt wel degelijk schouder aan schouder staan en samen werken.

Het is dan wel niet cool om te zeggen dat je liefde hebt voor je vaderland, maar als je bij de sport kijkt, dan zie je toch zeer vaak dat bij winst we in Nederland ineens heel trots zijn om Nederlander te zijn. Hele drommen mensen lopen dan achter de Nederlandse vlag en de oranje wimpel aan en het zangtalent komt dan ook naar voren in het luidkeels meebrullen van het volkslied. Blijkbaar is het dan wel moreel toegestaan en geaccepteerd om trots te zijn op ons land.

Dat volkslied is trouwens helemaal niet zo ouderwets. De tekst is natuurlijk in oud Hollands geschreven, maar kijk vooral eens naar de betekenis van de tekst. Datgene wat de schrijver in gedachte had op het moment van schrijven, is nu in 2022 nog steeds erg actueel en heel goed toepasbaar. Wat mij betreft een ideaal onderwerp om in de klas te bespreken dus, want nog steeds te gebruiken. Zeker in deze tijd van corona maatregelen en burgerlijke ongehoorzaamheid. Onze grondwet trouwens garandeert ons de vrijheid om overal over te mopperen en deze vrijheden zijn niet vanzelfsprekend en mogen rustig extra onder de aandacht worden gebracht naar mijn mening.

Op een country of bluegrass podium in Amerika is vaak de Stars and Stripes ruim aanwezig, zoals hier op het MACC festival tijdens een optreden van Carl Jackson.

Zoals gezegd hebben Amerikanen er een stuk minder moeite mee en dus komt de vaderlandsliefde veel terug in muziek en zeker in Country. U hoort dit thema dan ook vaak langs komen in ons programma. Vanavond krijgt u daar weer een mooi voorbeeld van met Billy Joe Shaver met Good Old USA. Maar ook dichterbij huis is er vaderlandsliefde, want u hoort ook Bob Heidema zingen in zijn moederstaal Gronings, want Bob is terecht trots op zijn geboortegrond Groningen.

Het team van Countryland is trouwens altijd trots op ons eigen land, want we besteden veel aandacht aan ons eigen Nederlands talent in de muziek. U heeft deze al vaker voorbij horen komen en daar gaan we gewoon mee verder. Niet alleen in de 25 jaar jubileum uitzending van 12 februari, maar ook tijdens de EWOB in Voorthuizen in mei. En natuurlijk nog zo vaak als we kunnen live in de studio of op locatie. We zijn gek op muziek uit het buitenland, maar een beetje patriotisme kan geen kwaad in dit geval.

In de uitzending van vanavond zullen Timen en ik weer veel moois laten horen, waaronder ook Nederlands talent, maar daarnaast vergeten we zeker onze eigen collega’s niet. Voor Jos hebben we een mooie trainsong, voor Jaap gaan we down the road, voor Harro doen we een liedje van Diana McCall, die met Charlie Louvin op tournee is geweest en voor Ab hebben we een liedje over Galway, een stadje in Ierland genoemd naar de rivier Corrib. (in het Iers Gaillimh geheten). Maar natuurlijk zal Ab zelf ook aandacht besteden aan een rivier in zijn vaste rubriek River Country en net als vorig jaar zal hij u weer mee op reis nemen dit jaar. Laat u dus door hem meevoeren over de wateren van de wereld.

Luister dus vanavond weer naar ons mooie programma of later via uitzending gemist. Want of je vaderland nu in Amerika, Nederland of ergens anders ligt, bij Countryland kan je altijd terecht voor een portie trots, prachtige muziek in vele talen en vooral liefde voor datgene wat ons uiteindelijk bindt. Ongeacht waar je vandaan komt.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 22 januari 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.