BLOG: Muziek als medicijn

De wetenschap is het er niet helemaal over eens. Kan je muziek nu aanmerken als medicijn of niet? Dat hangt er natuurlijk vooral van af, wat je als een medicijn ziet. Er zijn er die vinden dat een medicijn een middel is die een genezing veroorzaakt, anderen vinden dat je minder strak moet zitten in die interpretatie.

Volgens de definitie in de Nederlandse geneesmiddelenwet hoeft een geneesmiddel niet altijd te genezen, en omvat het bijvoorbeeld ook middelen die preventief worden ingezet. In de praktijk zijn er, in vergelijking tot de totale hoeveelheid beschikbare middelen, slechts een zeer beperkt aantal die een genezende werking hebben en verreweg het overgrote deel van de medicijnen hebben geen direct genezende werking, maar worden gebruikt om fysiologische functies te beïnvloeden.

En dat laatste is nu juist een effect dat zeer zeker bij gebruik van muziek waargenomen kan worden. Bij operaties wordt tegenwoordig muziek gebruikt die door de patiënt is gekozen, omdat aantoonbaar de pijn beleving minder is, doordat het eigen lichaam reageert op de favoriete muziek en zo de pijnprikkels onderdrukt. Veel Parkinsonpatiënten hebben baat bij muziek als therapie of als hulpmiddel in hun dagelijks functioneren. Muziek en ritme kunnen ons brein activeren en door muziek als medicijn doelgericht in te zetten, kunnen motorische, cognitieve en spraakproblemen verbeteren. Ook dit is geen fabel, maar een echt wetenschappelijk onderbouwd feit.

Harro neemt vanavond weer een prachtig muzikaal recept met de luisteraars door!

Dat muziek je lichaam beïnvloedt merken we allemaal dagelijks. Het type muziek dat je kiest om te luisteren wordt vaak bepaald door de gevoelens die je op dat moment hebt. Ben je bedroefd, luisteren we graag treurige muziek, ben je lekker aan het stappen met je vrienden, dan luisteren we graag feestmuziek. Maar wist u dat het omgekeerde ook werkt? Wanneer u bedroefd bent en u luistert naar vrolijke muziek, dan zal uw stemming namelijk verbeteren. En iedereen kent wel die DJ tijdens een bruiloft die een gezellige sfeer volledig weet te verknallen door ineens het verkeerde type liedje te draaien.

Al eerder schreven we in de Blog dat muziek gelijk staat aan emotie, maar voor ons als team van Countryland is het ook een uitgemaakte zaak dat muziek gezien kan worden als medicijn en dan één die in veel omstandigheden toepast kan worden. Of dat nu tijdens een droeve gebeurtenis is en het je dan de kracht geeft om door te gaan of dat je door de muziek minder pijn hebt of beter kunt bewegen ondanks een vervelende ziekte. Maar ook in de goede omstandigheden waarbij je net dat beetje meer energie krijgt, die vrolijkheid en frisheid in je hoofd kan vasthouden of gewoon alles meer positief inziet, waardoor je lichaam meer ontspant en dus minder stress hormonen in je lichaam rondzwerven die daar anders schade aan zouden richten.

Vanavond kunt u weer een beetje van dat medicijn innemen door te luisteren naar onze uitzending, waarbij Harro weer naast Timen plaatsneemt en samen met hem ervoor zorgt dat de muziek weer in de juiste dosering en samenstelling tot u komt. Want net als andere medicijnen is ook muziek wel iets waar je verantwoord mee om moet gaan. Ook hier is samenstelling en dosering erg belangrijk, want de verkeerde muziek werkt niet en te veel muziek is dan ook weer schadelijk. Maar Timen en Harro nemen met u graag de bijsluiter door die bij ons programma geleverd wordt, zodat u geheel onbezorgd en veilig uw wekelijkse medicijn weer tot u kunt nemen.

Zoals de Doobie Brothers in hun liedje al eens zongen:  “Listen to the Doctor, just like you ought to” en dus is ons advies om vanavond in een lekkere stoel te gaan zitten, heerlijk tot rust te komen en vooral om geheel ontspannen te genieten van al die mooie muziek en prachtige verhalen. Veel luisterplezier gewenst door ons hele team en vooral een goede gezondheid voor nu en later.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 23 april 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.