BLOG: Trots

Trots is iets wat in ons land soms een vies woord is. We zijn graag een land waar “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” als richtlijn lijkt te gelden en waardoor je meewarig wordt aangekeken wanneer je aangeeft trots te zijn op iets of iemand. Trots zijn wordt dan op één lijn gezet met arrogant zijn, te veel eer naar je toe halen of je beter voelen dan anderen.

Zoals ik al in eerdere blogs heb aangeven ben ik iemand die geen moeite heeft met het concept Trots. Ik ben trots op dit prachtig mooie landje van ons, ik ben trots op mijn gezin en ik ben trots op alles wat we als Countryland team al die jaren al bereikt hebben. Zowel in het maken van de uitzendingen in de studio, de sessie locatie opnames en ook zeker de EWOB in Voorthuizen. Een team van mensen die samen iets prachtigs neerzetten waar we velen blij mee maken en dat als amateurs ook nog op een niveau waar mening professional niet altijd aan kan tippen. Kortom, iets om trots op te zijn.

Jaap en Timen tijdens Countryland Sessions

In de muziek is trots ook gek genoeg nog wel eens ver te zoeken. Tijdens onze uitzendingen hebben we met regelmaat mensen die zelf hun eigen geschreven liedje ten gehore brengen en steevast valt me dan de onzekerheid van die mensen op. Ze twijfelen dan of hun liedje wel voldoet aan de verwachtingen en of ze dit zelf wel kunnen brengen op de juiste manier. Gepaste trots zou wat mij betreft zeker op zijn plaats zijn, want steevast worden we vervolgens verrast door een prachtige stem met een liedje dat met emotie en gevoel gezongen wordt. Een combinatie waar je wat mij betreft trots op mag zijn. Zeker omdat veel van dat talent toch echt uit ons mooie kikkerlandje komt.

In de mediawereld van TV en Radio, maar ook in andere muziekstromen, zie je vaak mensen lopen die niet bepaald moeite hebben met trots. Sterker nog, ze zijn soms trots op iets waarbij ik me dan afvraag of ze zelf wel een bijdrage hebben geleverd. Het “met andermans veren pronken” is dan soms blijkbaar wel normaal, maar dat is toch niet iets wat ik van mijn ouders heb geleerd. Ik besef in dat soort gevallen wel dat trots ook subjectief is natuurlijk, want waar de ene van mening is dat alle eer naar zichzelf toegetrokken mag worden, zal de andere niet zo snel zien wat er nu bijzonder is. Zelf heb ik dat met moderne kunst waarbij ik vaak het verschil niet zie tussen het “moderne” werk en de werkjes die ik nog van mijn kinderen in de kast heb liggen van tijdens hun kleuterschool periode. Maar goed, als de kunstenaar daar trots op wil zijn, dan mag dat van mij natuurlijk zeker.

Kijk ik naar ons eigen team dat zie ik die trots ook veelvuldig, maar dan wat mij betreft ook wel terecht. Zo mag Jos zeker trots zijn op zijn werk als docent, die onze jeugd een prachtige toekomst aan het geven is en is Jaap natuurlijk een trotse trucker, die door heel Europa rijdt om ervoor te zorgen dat wij allen eten op de plank hebben.

Johan en Patrick mogen natuurlijk zeer trots zijn op al dat moeilijke werk dat ze doen in de studio,  tijdens Countryland Sessions en tijdens de EWOB, want om het geluid zo prachtig te krijgen tijdens live opnames is niet iets wat je even doet en voor de kwaliteit die zij afleveren is trots zeker op zijn plaats.

Onze nestors, Timen en Harro, mogen terecht trots zijn op hun lange radio ervaring en kennis van de muziek die wij allen zo lief hebben en zonder Valery zou bij ons niet alleen de Social media, maar ook de inwendige mens aardig leeg blijven, dus ook daar is trots op de uitvoering op zijn plek.

Ab is wat dienstjaren betreft de benjamin van onze groep, maar heeft zich toch al meer dan bewezen met alle leuke feitjes die hij u brengt middels Appiepedia, Country Roads, River Country en de verslagen van vele optredens in binnen en buitenland. Kortom, ook al alle recht om zich zeer trots te voelen over zijn bijdrage aan ons team.

Gelukkig lopen we nog geen van allen naast onze schoenen, maar dat zal je binnen de Country- en Bluegrass wereld nu eenmaal ook niet zien gebeuren. Muzikanten die muzikaal zaken doen met hun instrument die bijna onmogelijk zijn, staan zij aan zij met mensen die dat instrument net vast hebben en toch geven ze iedereen evenveel aandacht en helpen ze waar maar kan. De liefde voor de muziek is het gene wat de trots oplevert en niet de eigen ego van het goede spel. Iets wat we maar al te zeer waarderen.

Bij de EWOB die eind deze maand zal plaatsvinden is dit voor mij altijd helemaal goed zichtbaar. Zelfs de leden van de band die Bluegrass heeft uitgevonden zijn geweest en ook zij stonden gewoon tussen al die anderen in. Lekker samen te spelen, samen te leren, samen te genieten. Trots op de muziek die zij bedacht hadden, maar vooral trots op al die jongeren die dit hebben opgepakt, verder hebben gebracht en soms ook gewoon weer een nieuwe kant in zijn geslagen. Muziek moet in beweging blijven namelijk. En dat we al die mensen in al die 25 jaar bij elkaar hebben kunnen brengen om dit samen te kunnen beleven is iets waar we maar al te trots op zijn als team.

Dick van Altena tijdens 25 jaar Countryland

Vanavond is het Jaap die aanschuift naast Timen en dus zult u weer vele bekende namen voorbij horen komen, zoals Willie Nelson, Alan Jackson, Tom T. Hall en Merle Haggard. Allemaal artiesten die trots mogen zijn op een lange en prachtige carrière, maar ook mensen die zeker niet naast hun schoenen lopen.

Wederom draaien we van eigen bodem natuurlijk, want daar zijn we ook maar wat trots op en dus hoort u Dick van Altena en Hilde Vos. Twee sterren die wij ook al in de studio hebben mogen verwelkomen. Ook deze artiesten voelen zich niet te goed om bij de regionale omroep te komen spelen namelijk, hoe beroemd en goed ze dan ook zijn.

Kortom, weer twee uur luisterplezier, die ons team weer met trots aan u gaat presenteren en met alle liefde en passie zal blijven maken.  Gelukkig blijven we als team echte Nederlanders en dus nuchter genoeg om niet te arrogant te worden, we houden elkaar daarin wel in evenwicht. Maar trots zijn op wat je met elkaar bereikt heb, mogen we zeker wel zijn. Immers, je inspireert anderen niet door te laten zien hoe geweldig jij zelf bent, maar door hen te laten zien hoe geweldig zij zijn. En dat is iets wat we met zijn allen maar wat graag blijven doen.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 14 mei 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.