BLOG: Bluegrass en waar vandaan?

Deze week verschijnt de speciale EWOB editie van de blog al op donderdag.

Als u zegt bluegrass is Amerikaanse muziek dan zeg ik u hebt gelijk. Maar ik kijk nog verder terug, al ergens in de eind jaren 1800. Het is bekend dat er in Europa en dan voornamelijk in Ierland in 1845/1850 een aardappeloorlog heerste, waardoor veel mensen vluchtten naar Amerika om daar verder te leven. Want in Ierland was de hele aardappeloogst vergaan. De Ieren namen hun instrumenten mee, de viool, gitaar en bass en vertrokken naar de bergstreken van Amerika en begonnen daar een muzikale carrière in de toen nog genoemde String band muziek.

Decennia later, op 16 september 1946 werd als eerste bluegrass muziek gespeeld door Bill Monroe. Kunt u zich voorstellen dat er op de veranda voor het huisje songs ten gehore werden gebracht? Gezellig samen op de veranda zittend, misschien al met een borrel en een pijp of sigaar. Of dat vaders zongen voor hun zoons over het stichten van een gezin, het bewerken van het land of het maken of repareren van kapotte meubeltjes. Maar de moeders moeten natuurlijk ook voor hun dochters zingen, over de geboorte van een kindje, hoe je het huishouden doet en wat je vandaag van het land moet halen om die avond van te kunnen eten.

Als ik rustig muziek zit te luisteren zie ik deze dingen als een film voorbij komen, alsof ik zelf op die veranda zit en met mijn ogen dicht de muziek mee beleef. Het verschil is alleen dat ik niet kan meespelen.

Zo was het begin, maar als we verder kijken naar de muziek dan zien we dat de drie eerder genoemde instrumenten werden aangevuld met een mandoline, banjo en dobro. De man die de Bluegrass groot maakte was Bill Monroe. Hij mixte de instrumenten tot een totaal pakket en vormde de band de Bluegrass Boys, genoemd naar een streek in Kentucky, nu nog steeds het middelpunt waar veel Bluegrass muziek en muzikanten vandaan komen.

Later kwamen ook de Europese landen met hun stijl van Bluegrass. Zo ook in Nederland, waar de Dutch Bluegrass Boys uit Eindhoven als eerste Bluegrass band werd gezien. Al zoekend kom ik ook geen eerdere band tegen dus het zijn zij die Nederland met het goede virus hebben besmet, waar ik ze zeer dankbaar voor ben. En ik weet zeker enkele duizenden liefhebbers met mij. Later volgden er nog een paar, waarvan ik er wel een paar ken, zoals bijvoorbeeld De Country Ramblers uit Kampen en de Nederlands-Duitse band Groundspeed. Maar voor mij persoonlijk een hele bekende band is Relexation. Van deze band heb ik nog steeds contact met Rens Vreeburg, nu wonend in Amerika.

Het begin van Bluegrass in Nederland is zeker geen verkeerde stap geweest. Er kwamen steeds meer pickin' party’s en grotere en kleinere festivals. In 1987 was er een groep fanatieke bluegrass liefhebbers die ook in Europa een WOB, de World Of Bluegrass, wilden organiseren, met als voorbeeld de WOB in Amerika, wat tot op heden nog steeds word georganiseerd. De Europese kopstukken verzamelden zich om een planning te maken voor een driedaags festival met de leden van de EBMA en de NBMA. Ik zie het zo voor me, puzzelen, vergaderen, denken en plannen en zo kwam een eerste locatie in beeld waar dus de EWOB ontstond. In Lichtenvoorde, in een prachtig gebouw, kwamen vele muzikanten bij elkaar. In drie dagen wel 42 bands, vanuit alle hoeken van Europa en ook Amerikaanse bands gaven zich op voor het festival.

In 1987 hoorde ik de organisatie zeggen, het is niet alleen wat in Lichtenvoorde gebeurde, maar ook is het de bedoeling dat de artiesten op verschillende plaatsen in Europa gingen spelen. Ik dacht toen, het zou mooi zijn als we in Barneveld ook iets konden doen, tijdens een straatmarkt. Zo gezegd, zo gedaan. Er kwamen twee bands optreden in het centrum van Barneveld en aan het publiek merkend ook met succes. Dit was voor mij de stap om door te gaan met het organiseren en te zoeken naar een locatie voor een tweede jaar EWOB.

Eerst heb ik gesprekken gehad in Barneveld, bij de Veluwehal, want dat leek mij een mooie plek. Maar er waren kleine punten waarop het vast liep en mij werd verteld dat ik in Voorthuizen in het Trefpunt moest gaan praten. Na een redelijk kort gesprek waren we er al snel over eens dat we dat dan maar voor een jaar moesten gaan proberen. Na gesprekken bij de gemeente werd ons de vrije hand gegeven om de EWOB naar de gemeente Barneveld te halen. Er werden weer 42 bands uitgenodigd.

Het was niet alleen het zaaloptreden. We organiseerden ook optredens op straat en in de horeca, en wie ons volgt weet ook dat er tot heden nog op dezelfde wijze wordt gewerkt. EWOB is dus 25 jaar geleden begonnen, net als het radio programma Countryland, wat pas nog gevierd is met een bijzondere marathon uitzending van 25 uur. Jammer genoeg kunnen we dit jaar nog geen 25e editie van het festival organiseren, want de Corona heeft een breuk gebracht in de telling. Die stopt nu bij 22 jaar. Maar ik beloof u dat we de 25 gaan vol maken, dus over drie jaar gaan we dat vieren.

Het jaar 2022 kunnen en mogen we dus weer starten met het festival. Niet meer in Het Trefpunt maar nu op de nieuwe locatie in Voorthuizen, Ontmoetingscentrum De Eng. Hier beginnen we vandaag weer met de EWOB. Nu met 24 bands, maar zeker met hoge kwaliteit bands, weer uit alle hoeken van Europa. En er is ook een band uit Amerika. Bent u nu nieuwsgierig, kijk dan op de site van de EWOB, www.ewob.eu voor de prijzen, de line up en de camping.

Bent u al vaker bij de EWOB geweest da weet u al hoe het gaat. Maar komt u voor de eerste keer dan kan ik alleen maar zeggen, wees welkom in de oh zo mooie bluegrass familie en ga ook eens kijken bij andere festivals.

Met trots meld ik u een regel uit Wikipedia: "Het grootste festival in Nederland, meteen ook het belangrijkste driedaagse bluegrassfestival in Europa is de European World Of Bluegrass of te wel het EWOB, de vrienden en familie van het festival in Voorthuizen."

Omdat wij uiteraard druk zijn met de EWOB is er zaterdag een opgenomen uitzending van Countryland te beluisteren. Net als afgelopen week, toen ik samen met Jos vooruitkeek naar de EWOB, hoort u deze week ook weer veel EWOB muziek voorbij komen, nu gepresenteerd samen met Ronald.

De BLOG is geschreven door Timen van Ark

Donderdag 26 mei 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.