BLOG: Enige uitleg

Ons programma heeft niets te maken met politiek of agressors van deze tijd, maar er is wel veel aan de hand in deze wereld, tenminste als je het nieuws bijhoudt. Of je het nu hebt over oorlog, liefde, verdriet, trucks, snelwegen, enzovoort. Over deze dagelijkse dingen is er veel geschreven door tekst schrijvers. Eén van deze grote songschrijvers/zangers was Harlan Howard, die zei ooit eens, country music is Three Chords And The Truth, daar ben ik het natuurlijk mee eens. Dus ik vond het wel eens interessant waar country en bluegrass artiesten over zingen. Nu zult u zeggen dat is niet zo moeilijk, en dat is misschien ook zo. Maar toch is de Engelse taal rijker dan de Nederlandse taal, hoorde ik een hoogleraar zeggen op de radio. Dus in deze blog is het misschien wel leuk om enige uitleg te doen waar tekst schrijvers over schrijven.

Vanavond mogen Timen en ik de afspeellijst voor onze rekening nemen en presenteren in ons mooie programma Countryland. We beginnen vanavond met een liefdes parodie van zanger Jon Wolfe. Hij zingt over een dame die op zoek is naar een man die houdt van Texas, de zon, bier drinken op een veranda, spelend op zijn gitaar, stetson hoed en stoffige cowboy laarzen en moet uiteraard van country muziek houden. Daarom heet de song dan ook ‘I’m Your Guy’.

Ernest Tubb zingt een mooi traditioneel Amerikaans volksliedje, dat voor het eerst werd gepubliceerd in het jaar 1853. Het was erg populair in het leger tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, de Amerikanen noemen het vandaag de dag een vrolijk wandel lied. Deze song is bij veel mensen bekend: 'The Yellow Rose Of Texas'.

Hank Thompson zingt over, hoe leuk het is om als vrijgezel door het leven te moeten gaan. Dat moet deze zanger vooral zeggen, hij is zelf een paar keer getrouwd geweest (ik zeg dit met humor).

Jaap met humor? Altijd toch!

In 2021 bracht de Nitty Gritty Dirt Band een album uit met als titel 'Dirt Does Dylan'. Daar staat ook het bekende nummer ‘The Times They Are Changin’ op. Ik vind het echt een song voor deze tijd, misschien dacht Dylan tijdens het schrijven wel aan het jaar 2022. De tijd is echt een beetje veranderd als je leest over bijvoorbeeld corona, inflatie, vluchtelingen, betuttelingen of kijk naar Oost Europa, en ga zo maar door. Maar niet getreurd het is en blijft een pracht van een song.

Dan horen we Sam Outlaw met weer een love song. Kennissen zeiden tegen me dat ik een vrouw moet zoeken die mij behoed voor de doodzonde. Dus ik zocht de hele aarde af naar zo’n vrouw, en ik vond er één in mijn eigen stad. Ik wil met haar settelen, heel mijn leven delen en samen oud worden tot het einde.

Dit is ook een leuke, van Diana Carter. Ze vertelt in haar liedje, ik kwam thuis van mijn werk en dacht te gaan zitten tussen de bloemen en een glas wijn. Maar nee hoor, ik sta nu achter het fornuis met een koekenpan in mijn hand, en jij maar vragen om koud bier. Ik kocht nieuwe hoge hakken, nagels gelakt, mijn haar gedaan en een nieuwe jurk gekocht en dacht dus aan een romantische avond. Daarom heet de song dan ook ‘Did I Shave My Legs For This’.

En dan het droevige liedje van Dailey and Vincent. Vol verwachting wachten ze bij de deur, want haar enige zoon zou terug komen uit het buitenland na maanden van oorlog, haar ogen vulden zich met tranen en grote opluchting. Ik heb gehoopt en gebeden dat hij terug zou komen, en het was uitgekomen. Als ik dit liedje hoor moet ik toch regelmatig denken aan de moeders die dit nu mee moeten maken in oost Europa,erg dramatisch allemaal. Daarom ‘Welkom Home [Son]‘.

Dit was een greep van vrolijke en droevige liedjes die we u gaan voorschotelen. Maar we hebben nog veel meer mooie deuntjes in petto. We proberen natuurlijk de moraal hoog te houden, want we draaien ook muziek met een knipoog. Dus alle reden om lekker achterover te leunen in een luie stoel en dan luisteren wat we voor u ten gehore brengen. Onze Ab gaat weer met zijn kano de grote rivier op, altijd weer een surprise waar hij dit keer mee komt, we wachten het af. Kortom, weer alle reden om te luisteren van 21:00 tot 23:00 uur. Tot dan!

Met muzikale groet!

De BLOG is geschreven door Jaap van der Weerd

Zaterdag 11 juni 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.