BLOG: Oude doos

Eerder heb ik in een blog al eens de vraag gesteld wat Countrymuziek nu eigenlijk is. Conclusie was dat dit niet te bepalen is, omdat smaken nu eenmaal verschillen en een echte definitie die door iedereen gedeeld wordt ook ontbreekt. Tevens is Country steeds in ontwikkeling, waardoor de Country van vroeger niet meer te vergelijken is met de Country van nu. Maar omdat dus niet precies vast te stellen is wat Countrymuziek nu echt is, is het dus ook niet precies te bepalen wanneer Countrymuziek nu ontstaan is. Kortom, wat was nu dus het eerste “echte” Country liedje? Die vraag zal waarschijnlijk wel voor altijd onbeantwoord blijven.

Dat de soort muziek die wij als “Country” omschrijven al heel lang bestaat is iets waar iedereen het echter wel over eens is en dat de oorsprong vooral ligt bij al die immigranten die in de 18e en 19e eeuw in groten getale naar Amerika kwamen is ook wel duidelijk. Countrymuziek is namelijk in essentie volksmuziek en vooral ontstaan doordat hard werkende Amerikanen na het werk en met name op zondag vooral ontspanning zochten in het samen muziek maken met de beperkte instrumenten die ze tot hun beschikking hadden. De gitaar, de viool en vooral hun eigen stem dus en met als onderwerp van de liedjes vooral hun eigen leven, het harde werken, de ontberingen, maar ook hun liefde, geloof en hoop op betere tijden.

De hoes van het verzamelalbum All Around Bluegrass. Hard werken en muziek maken.

De Country die wij thans kennen is door velen vorm gegeven, maar ik denk dat hier speciale dank moet uitgaan naar artiesten als Jimmy Rodgers, The Carter Family en Roy Acuff. Deze artiesten uit de beginperiode van de radio maakten samen met de platenproducers en radio eigenaars goed gebruik van dit nieuwe medium om de bij vele al bekende liedjes nog breder in de huizen te krijgen met natuurlijk de Grand Ole Opry als één van de belangrijkste radioshows van die tijd.

Sindsdien heeft Countrymuziek zeker niet stilgestaan en zijn er vele artiesten langs gekomen en daarnaast zijn er grote bijdragen gedaan aan de verdere ontwikkeling en groei van de door ons allen zo geliefde muzieksoort, waarbij crossovers naar andere muziek stijlen niet geschuwd zijn met soms verrassende uitkomsten tot gevolg. Vind ik ze persoonlijk allemaal even goed? Nee natuurlijk niet, want zoals al aangeven smaken verschillen. Maar dat het goed is voor de muziek dat er ontwikkeling is en er zaken uitgeprobeerd worden staat voor mij als een duidelijke paal boven het bekende water.

Tijdens de uitzendingen dat ik het genoegen heb om naast Timen plaats te mogen nemen wordt zoals bekend de muziek aangeleverd door Jaap, die mijn smaak behoorlijk goed kent en weet waar ik van hou. Met veel plezier luister ik dan ook altijd zelf naar zijn keuzes en vind het nog steeds erg leuk om zijn liedjes dan te voorzien van gesproken toelichting.  Of het nu Country, Gospel of een tikje Iers is, Jaap weet altijd weer de meest verrassende liedjes te vinden en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.

Mijn muzieksmaak is erg breed en ik luister dan ook naar veel soorten muziek. Wat ik luister is vooral afhankelijk van mijn gevoel van dat moment. Muziek is nu eenmaal emotie en dus laat ik mijn emotie bepalen welke muziek ik wil luistern. Ook op het gebied van Countrymuziek is dat het geval en dat maakt luisteren naar Countryland namelijk zo leuk. De afwisselende presentatoren zorgen er samen met Timen namelijk voor dat geen enkele uitzending het zelfde is en dat de muziek die gedraaid wordt altijd weer net even anders is en net weer wat nieuws brengt. En mocht u van die afwisseling geen genoeg kunnen krijgen, dan raad ik u aan om naar het Countryprogramma “Hits from the Heartland” te luisteren op A1 Mediagroep. Zeker één van mijn favorieten door de heerlijke moderne muziek die daar wordt gedraaid.

Maar ondanks al die moderne ontwikkelingen in de Countrymuziek, gaat mijn eigen voorkeur toch nog steeds uit naar het “oude en vertrouwde”. Wat ik dus nog steeds een enorme eer vind is dat tijdens mijn uitzendingen er muziek gedraaid wordt die wordt aangeleverd door Douwe. In mijn eerste kennismaking met hem was ik al meteen zwaar onder de indruk van de enorme kennis die hij heeft met betrekking tot de Countrywereld en naast dus veel te kunnen vertellen over de liedjes zelf, kwamen er ook prachtige verhalen naar voren over de artiesten, producers en schrijvers die erbij betrokken waren. Als een klein kind die werd voorgelezen uit een sprookjesboek zat ik met stijgende eerbied te luisteren naar hem en naar het ene nog mooier verhaal dan het andere dat verteld werd. Een bewondering die bij de volgende kennismakingen alleen maar groter werd, zeker omdat we naast oude countrymuziek ook nog een gezamenlijke passie blijken te hebben in stamboomonderzoek. Praatstof voldoende dus.

Douwe Mik, enkele jaren geleden live in de studio bij Countryland.

Timen deelt ook mijn passie in deze oude muziek en dus zijn we er samen trots op dat Douwe nog steeds bereid is zijn kennis met ons te delen en zijn wij meer dan bereid zijn muziekkeuze en die prachtige verhalen te delen met iedereen. Op deze manier hopen we een klein deel van die enorme kennis te kunnen doorgeven en zo ook weer een hele nieuwe generatie van Countrymuziek liefhebbers kennis te laten maken met die grote artiesten uit de begintijd van Country.

En ja, zo af en toe hoort u dan ook wat gekras en geruis tijdens de uitzending, want vroeger was het nog niet zo gelikt en strak gezet als tegenwoordig, maar laten we wel zijn, dat is toch nu juist de charme ervan? Het is voor onze zeer bedreven technicus Johan een kleine moeite om ook die oude muziek glad te trekken en de uitzendkwaliteit strak te laten klinken, maar we zijn muziek liefhebbers in hart en nieren en soms moet je gewoon van de muziek afblijven en het draaien zoals het is. Rauw, puur en met de foutjes die er in zitten. En mocht u zich al te zeer storen aan het gekras, doe dan uw ogen dicht en zie het plaatje voor u, zoals het toen werd opgenomen. Met zijn allen in een houten schuurtje om een blikken microfoon. Toch knap dus wat ze toen voor elkaar hebben gekregen.

Vanavond dus weer een uitzending waarbij ik zelf naast Timen mag plaatsnemen en dus ook weer een uitzending met de oude doos met heerlijke muziek uit die vroege periode, die deze keer over Boxcar Willie zal gaan. Weer drie mooie liedjes met drie prachtige verhalen en we hopen de trilogie deze keer te kunnen afsluiten met een interview met de expert zelf. Zolang we nog van zijn kennis en ervaring kunnen genieten zullen we het zeker doen.

Maar het is natuurlijk niet alleen de oude doos die de klok slaat. U kunt ook muziek van Jaap verwachten en dus gaan we weer de breedte in. Naast muziek van veteranen zoals Porter Wagoner, Doyle Lawson en Peter Rowan, kunt u ook naar modernere muziek luisteren van onder andere Brad Paisley en Morgan Evens. Natuurlijk ontbreken ook nu de vaste ingrediënten Iers en Gospel niet door muziek van Sean McCabe en Iris DeMent.

De uitzending wordt verder gevuld met de prachtige muziek die wij via de mail aangeleverd krijgen, wanneer we weer door iemand attent gemaakt worden op een prachtig pareltje. Onze eigen Valery is er maar wat druk mee om dat steeds uit te zoeken en te beluisteren, maar al dat werk levert dan ook echt wel wat op en dat wordt door ons natuurlijk weer graag gedeeld.

Vanavond geldt voor Countryland dus wat voor menig huwelijk ook geldt. De weg naar geluk begint bij Something Old, Something New, Something Borrowed and Something Blue. Een lang en gelukkig leven vervolgens gegarandeerd, te beginnen bij vanavond.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 23 juli 2022

Volg onze reis over de rivieren op aarde van week tot week in River Country!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.