BLOG: Nostalgie

Naarmate ik ouder word hoor ik steeds meer mensen om me heen vertellen dat het “vroeger” veel beter was en dat de jeugd van tegenwoordig er maar niets van snapt en zomaar wat doet. Blijkbaar maakt men zich dan grote zorgen over hoe het er nu aan toe gaat en hoe de toekomst van onze jeugd eruit ziet.

Zelf moet ik dan altijd denken aan mijn eigen jeugd, waar ik diezelfde opmerkingen ook hoorde van de generatie van mijn ouders en als ik mijn Opa mag geloven, dan hoorde hij toen hij jong was ook precies de zelfde opmerkingen van zijn ouders.  Blijkbaar verlangt iedere generatie naar vroegere tijden en hebben ze geen vertrouwen in de nieuwe generatie.

Zelf lig ik daar niet zo wakker van. Wij wisten het namelijk ook beter dan onze ouders en luisterden ook meestal niet. Dat de mens een selectief geheugen heeft is algemeen bekend en dat we daardoor de neiging hebben het verleden door een roze bril te zien en alleen maar de mooie herinneringen te onthouden is dan ook geen verrassing.

Muziek is daar een sterke factor in. Bepaalde liedjes of gewoon kleine stukjes muziek kunnen in je hersens meteen bepaalde herinneringen naar voren laten komen die gekoppeld zijn aan mooie, liefdevolle en warme momenten. Zo brengen bepaalde intro deuntjes je in een oogwenk terug naar het TV programma uit je kindertijd. Met natte haartjes en een bakje chips voor de TV, gezellig samen zitten met je broertjes, zusjes en je moeder. Hier wordt door muzikanten en zeker in de Country muziek dan ook graag gebruik van gemaakt. Het aantal liedjes met een verwijzing naar vroeger en de “good old times” zijn dan ook legio.

Vanavond draaien we weer een aantal voorbeelden daarvan. Luister vooral eens naar het liedje van John Anderson met All We’re Really Looking For. Een ode aan zijn jeugd en zoals Jaap het treffend omschrijft: “Je herinnert meteen weer je moeder die altijd thuis voor je klaar stond als je uit school kwam”.

Begrijp me goed, er is niets verkeerd aan het terugdenken aan vroeger. Sterker nog, zoals bekend ben ik een groot fan van de Oude Doos van Douwe en ik blijf het een eer vinden dat ik iedere keer muziek van hem mag draaien en gebruik mag maken van zijn enorme kennis over de muziek en de muzikanten. De verhalen die daarin voorkomen blijf ik fascinerend vinden en ik luister er erg graag naar, maar als je het objectief bekijkt was het 100 jaar geleden toch echt geen rozengeur en maneschijn voor de meesten.

Hoe gezellig het ook was om met het gezin samen muziek te maken (waar de mooiste Bluegrass door komt), de werkelijkheid was toch hard werken voor een mager salaris en lange uren en zwaar werk waren meer regel dan uitzondering. Muziek was een ontsnapping en maakte het leven iets lichter. Maar of je nu terug moet willen gaan naar die tijd?

Persoonlijk kan ik me heel goed een radio presentator voorstellen met een programma in het jaar 2080, die terug mijmert naar “vroeger” en dan nostalgisch een liedje draait uit 2023. Wat was het toen toch mooi en gezellig, zal die dan zeggen en wat maakten ze toch prachtige muziek.

Mijn advies aan de jeugd blijft dus vooral dat ze niet moeten luisteren naar advies. Doe wat je zelf wilt, maak fouten, leer ervan en bepaal zelf de toekomst. Moet het verleden dan maar vergeten worden?  Zeker niet, want daar is het te waardevol voor, want al die liedjes zijn geschreven door echte mensen met echte verhalen en echte emoties. Prachtig om naar te luisteren, ze te herinneren en van te genieten zoveel als we kunnen. Maar plaats het wel in de juiste context. Dat was toen en nu leven we in andere tijden.

Geniet dus vooral van ons programma. Maak die muzikale tijdreis mee en laat u meevoeren langs al dat moois dat is geweest en bedenk dan eens wat er allemaal nog voor prachtigs gaat komen. De toekomst is namelijk aan de jeugd en daar heb ik alle vertrouwen in.

De BLOG is geschreven door Ronald Groot

Zaterdag 21 januari 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.