BLOG: Larry Campbell

Met mijn focus sinds vorig jaar wat meer op de country en americana, kom ik toch vaak dezelfde artiesten tegen. Die zijn dan uiteraard in het grensgebied tussen de rock en de country/americana. Zo had ik vroeger in mijn programma Sterk Werk een wekelijkse rubriek die De Connectie heette. Dit had niets te maken met het tv-programma van nu, dat die naam ook draagt. Hadden ze niks beters kunnen bedenken? Het zij zo.😁.

In die rubriek begon ik ooit met een nummer van The Yardbirds en koos gitarist Eric Clapton uit als Connectie naar de volgende week, waarin ik een nummer draaide van Cream waarin Clapton ook speelde. Vervolgens koos ik drummer Ginger Baker als Connectie naar de week erop en draaide toen een nummer van Blind Faith met Ginger Baker als drummer en wees vervolgens toetsenist Steve Winwood aan, die in de week daarop in een nummer van Traffic meespeelde. Dat heb ik toen 150 weken volgehouden en het bracht mij bij artiesten, waarvan ik nooit eerder had gehoord maar waarvan je onder de tafel rolt als je ziet waar zij als muzikant op hebben meegespeeld. Soms in de schaduw van een grote artiest die hen had uitgenodigd het kunstje te doen, waarin zij een van de beste zijn.

Een van hen (hij was 119e in de rij) was Larry Campbell, een virtuoos op snaarinstrumenten. Ik kwam hem tegen als lid van de Levon Helm Band, toen ik Levon Helm had gekozen als Connectie. Toen ik naging of Larry Campbell wellicht een interessante Connectie zou zijn (zijn naam zei mij in eerste instantie niets) bleek dat hij zijn eerste stappen zette in de countryscene van New York City. Hij trad veel op in Greenwich Village, o.m. in het legendarische Lone Star Cafe, waar veel Texaanse musici optraden en waar Larry Campbell als New Yorker dan zijn diensten aan verleende.

De locatie van het Lone Star Cafe op de hoek van 5th Avenue en East 13th Street (Foto: Google Street View)

Ook speelde hij vaak live in musicals die in New York City waren te bewonderen. In de late jaren ’70 was Campbell ook lid van de Woodstock Mountain Revue, een folkgroep met namen als Art & Happy Traum, Pat Alger, Jim Rooney, Bill Keith, John Herald, Erik Andersen en John Sebastian. Met uitzondering van de laatste, allemaal namen die mij nu niet veel zeggen. Dat komt nog wel; ik ben een gretige leerling. Daarom, als is het maar ter opvoeding van mij een filmpje, dat uitsluitend bestaat uit een reeks foto’s van Happy Traum van de tournee die de groep in 1979 door Europa maakte, met Woodstock Mountain, een nummer van John Herald eronder.

Woodstock Mountain Revue – Woodstock Mountain

In de periode 1997-2004 was Larry Campbell gitarist in Bob Dylans begeleidingsband tijdens diens Never Ending Tour en op Dylans album Love and Theft uit 2001 leverde hij hand- en spandiensten op gitaar, banjo, mandoline en viool. Ik vond uit die tijd een filmpje waarop Bob Dylan het controversiële Dixie zingt, begeleid door zijn backing band met Larry Campbell en Charlie Sexton op gitaar, Tony Garnier op bas en George Receli op kartonnen doos (!). Zo te zien is het filmpje opgenomen tijdens een repetitie.

Bob Dylan - Dixie

Nadat Larry Campbell in 2004 vertrok als gitarist bij Bob Dylan, speelde hij op albums van The Greg Trooper Band, Edie Brickell, Shawn Colvin en Patti Scialfa om er maar een paar te noemen. En hij speelde o.a. live voor Elvis Costello, Emmylou Harris en Rosanna Cash.

In 2007 ontstond Campbells samenwerking met Levon Helm, toen hij toetrad tot de Levon Helm Band en Helms album Dirt Farmer produceerde, samen met Amy Helm, Levons dochter. Twee jaar later produceerde hij ook Helms laatste studioalbum Electric Dirt, speelde erop mee, en schreef samen met Levon Helm het nummer Growin’ Trade voor dit album. Larry Campbell was leider van de Levon Helm Band, die we hier kunnen zien tijdens de opnamen van het concert voor het live album Ramble at the Ryman. Ze spelen Ophelia, een nummer dat Robbie Robertson voor The Band schreef.

Levon Helm Band - Ophelia

We kwamen twee maanden geleden, toen ik in de BLOG over Levon Helm schreef, Larry Campbell ook al tegen. Als je de YouTube-filmpjes hebt gezien waar ik in de BLOG linkjes voor heb opgenomen, krijg je een beeld bij de persoon Larry Campbell. Hij was Helms luitenant in de Levon Helm Band en tijdens de Midnight Rambles in Levon Helms studio annex theater The Barn in Woodstock. In de jaren na Helms dood, ging Campbell verder op het ingeslagen pad en organiseerde samen met anderen het herinneringsconcert Love for Levon dat tevens was bedoeld om The Barn te promoten en ervoor te zorgen dat dit project in stand bleef. Het concert werd in het Izod Center in New Jersey gehouden en ik laat een opname zien van John Prine die met de band onder leiding van Larry Campbell Bob Dylans When I Paint My Masterpiece zingt en speelt. We zien ook Garth Hudson van The Band, als een grijze tovenaar op de achtergrond.

John Prine & the Levon Helm Band – When I Paint My Masterpiece

Larry Campbell produceert ook albums voor verschillende artiesten, o.a. in 2013 Only Slightly Mad voor David Bromberg, een singer-songwriter met een flinke staat van dienst in de wereld van bluegrass, folk en country. Hier zien we Campbell en Bromberg, samen met Teresa Williams, Campbells echtgenote en met gast-musici Jeff Hill en Justin Guip. Zij spelen Dark Hollow van Bill Browning, waarin een mooie solo op de mandoline van Larry Campbell en You’ve Got To Righten That Wrong van The Carter Family als toegift.

Larry Campbell, Teresa Williams & David Bromberg – Dark Hollow

Ook maakte Larry Campbell samen met Teresa Williams, waarmee hij al meer dan 30 jaar is getrouwd, in 2015 een album, waarop zij nu eens niet een andere artiest ondersteunen maar zelf in het spotlight staan. Het album heeft simpelweg hun namen als titel en kennelijk beviel het zo goed, dat ze in 2017 opnieuw gezamenlijk een album opnamen, Contraband of Love en in 2022 een album uitbrachten met live-opnamen die door de jaren heen waren gemaakt: Live from the Archives, Vol. 1. En er kwam onlangs nog een live-album uit dat Live at Levon’s! heet, waar ik hun versie van Johnny Cash’ Big River wil laten horen.

Larry Campbell & Teresa Williams – Big River

Heel interessant was het project It Was The Music, waar Campbell & Williams.in 2016 en 2017 aan meewerkten. Dat leidde tot een 10-delige documentaire met een gezamenlijke speelduur van 7,5 uur. Het omvat een verslag van een reis die het tweetal maakte door de VS, waarin zij aan de hand van gesprekken en optredens met andere artiesten laten zien hoe zij zich in de loop van de jaren als musici hebben ontwikkeld. In de documentaire-reeks komen tal van artiesten langs, van Jackson Browne tot Jerry Douglas en van Rosanna Cash tot Lucinda Williams. De documentaire-reeks is te vinden op Vimeo en is tegen betaling te bekijken.

It Was The Music (documentaire op Vimeo)

Er zijn op YouTube ook wel wat stukken van de documentaire en songs te vinden en een filmpje van de première van de documentaire. Je ziet Larry Campbell en Teresa Williams door Dave Keith geïnterviewd worden samen met Buddy Miles en Emmylou Harris, waarmee ze ook optreden. Je moet er wel een klein uurtje voor uittrekken. Ik vond het wel aardig.

It Was The Music Watch Party met Larry Campbell, Teresa Williams, Buddy Miles & Emmylou Harris

Larry Campbell, al dan niet samen met zijn echtgenote Teresa Williams, is met zijn 68 jaar nog heel actief om muziek met een lange traditie te spelen en ons in de hedendaagse tijd met die muziek te confronteren of het vandaag geschreven is. Het was leuk en leerzaam om me eens in deze sympathieke artiest te verdiepen. Zoiets kost tijd, maar het levert me weer allerlei ideeën op voor mijn bijdragen aan Countryland. Een diepte-investering van jewelste.

De BLOG is geschreven door Leen Kraal.

Zaterdag 11 maart 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!

 

Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.