BLOG: Is dit wel country?

Tijdens de voorbereidingen van onze uitzendingen, bij het uitkiezen van de muziek, stellen we onszelf regelmatig de vraag of het gekozen nummer wel ‘country’ of ‘bluegrass’ genoeg is. Zoals iedere vaste luisteraar al lang weet, zoeken we bij Countryland elke week weer de randjes op van onze geliefde muziekstijl, waarbij het meer dan eens kan voorkomen dat we daar net overheen gaan. Niet dat we daar een probleem mee hebben, integendeel. Veruit het grootste deel van de gespeelde muziek valt zonder twijfel binnen de categorie countrymuziek. Maar waar ligt die grens eigenlijk? En moeten we ons überhaupt aan die grenzen houden? Een verhaaltje over de verschillende muziekstijlen binnen het radioprogramma Countryland.

Ik begin met de stelling dat we met zijn allen onwaarschijnlijk trots zijn op ons programma. Met een zevental presentatoren bieden we de luisteraar wekelijks een prachtige, afwisselende selectie muziek waarin iedere presentator veel van zijn eigen voorliefde schaamteloos laat doorklinken. En juist die afwisseling vinden wij een ijzersterk onderdeel van ons programma. We laveren elke week van de piep-kraak opnames uit de Oude Doos langs de pure country uit de jaren ’60 en ’70, om via de Hillbilly swing weer uit te komen bij de Americana, maar niet zonder dat we op bezoek zijn geweest bij de meest recente releases van de jonge, aanstormende countryartiesten die zojuist een debuutalbum hebben uitgebracht.

Zo bestrijken we moeiteloos een eeuw muziekgeschiedenis waar elke luisteraar zijn of haar eigen voorkeur uit kan halen. Bovendien kent u mijn stelling: zonder de muziek uit de Oude Doos waren de artiesten van vandaag er nooit geweest. Ze horen bij elkaar en daarom krijgt het allemaal een plaatsje op onze wekelijkse playlist. Het leek me leuk om de favoriete muziekstijlen van onze presentatoren eens met u door te nemen.

Zo heeft broer Jos een voorliefde voor bluegrass family-bands en voor zo’n beetje alles wat met het Verenigd Koninkrijk te maken heeft. Maar zijn muzieksmaak, passie en bevlogenheid is grenzeloos. En ik kan het weten, want we deelden als jonge muziekliefhebbers jarenlang dezelfde slaapkamer waar we elkaar bestookten met de muziek van onze keuze. En u weet toch wel dat Jos naast Countryland ook nog een muziekprogramma presenteert op de internet radiozender The Bluegrass Jamboree? Elke vrijdagavond verzorgt hij drie uur muziek in het programma All Around Bluegrass. Een dikke luistertip!

Onze Harro weet zijn voorliefde voor The Louvin Brothers al jarenlang niet te beteugelen, en elke keer als Harro in de studio zit, komen deze legendarische broers aan bod. Ook zijn liefde voor de zangeressen Patty Loveless en Mary Chapin Carpenter kan hij niet meer voor ons verbergen. En daar is ook helemaal niks mis mee. Maar Harro houdt van onwaarschijnlijk veel andere artiesten binnen ons genre en ver daarbuiten, wat de uitzending met Harro doorgaans tot een afwisselend geheel maakt. Bovendien is zijn muziekkennis voor ons en voor u van onschatbare waarde.

Als ik aan Ronald denk, dan komen de gospel en Ierland aan bod. En daar kan ik ook helemaal in opgaan. Als Ronald achter de microfoon zit, dan is het tijd voor een lekker glas wijn en mogen thuis de voetjes op de bank. De sterk door folk beïnvloede muziek van het smaragden eiland en de vaak meeslepende en rustgevende klanken van gospelmuziek geven de luisteraar alle gelegenheid om even de ogen te sluiten en weg te dromen naar plaatsen waar je op dat moment heel graag wilt zijn. Zeker de gospelmuziek biedt de kans om even tot jezelf te komen en goed te beseffen hoe gelukkig je bent met de vaak simpele dingen: familie, gezondheid en liefde.

Tegen deze serene rust weet Jaap wel een goed alternatief: onze goedlachse trucker grijpt graag naar de uptempo nummers met zijn truckersongs, de liefde voor opzwepende cajun of de stevige sound uit Bakersfield. Maar vergis u niet, Jaap houdt van nog veel meer muziek. In de vele uren dat hij zijn goederen vervoert over de Europese wegen, luistert hij naar alle te ontvangen countrymuziekzenders. Er is geen enkele jonge artiest die aan zijn aandacht weet te ontsnappen en Jaap zorgt er persoonlijk voor dat zij allemaal in onze uitzending gedraaid worden. Vandaar altijd de flinke dosis nieuwe muziek die we laten horen als Jaap met zijn vingers aan de playlist mag komen.

Leen Kraal mag dan het nieuwste gezicht zijn in onze club, maar Leen heeft natuurlijk al de nodige jaren ervaring met het draaien van schitterende muziek. Met zijn programma Sterk Werk was hij ook voor mij lange tijd een vaste prik op de dinsdagavond of later in de week via de terugluisteroptie. Leen speelde daarbij vaak de jaren ’60, ’70 en ’80 pop en rock, maar is ook groot liefhebber van wat we nu voor het gemak Americana noemen. In zijn recente blogs heeft hij u als lezer meegenomen naar de muziek van o.a. The Band van Levon Helm, Chris Stapleton en onlangs nog het mooie verhaal over Larry Campbell. En Leen blijkt ook een snelle leerling als het gaat om de countrymuziek. Als Leen aanschuift naast Timen en Harro, dan weten we zeker dat we de grenzen van de country opzoeken en kunnen genieten van mooie verhalen en heerlijke Americana.

En dan hebben we natuurlijk Timen nog. Timen is niet alleen onze geestelijk leider en ons muzikale geweten, hij is qua liefde voor muziek net een stofzuiger. Okay, Brad Paisley is denk ik zijn favoriet, maar Timen houdt echt van vele soorten muziek. Zolang het maar echt en puur is, en uit het hart wordt gespeeld. Voor goede bluegrass kun je hem misschien nog het beste wakker maken, maar ook echte country en vooral singer-songwriters mogen zeker op zijn goedkeuring rekenen. De liefde voor muziek druipt van zijn gezicht en de oogjes gaan altijd een beetje twinkelen als hij luistert naar mooie, met passie gespeelde muziek. Het is voor hem ook geen enkel probleem om de zes andere muziekkikkers in de Countrylandkruiwagen te houden.

En waar sta ik dan zelf in dit verhaal? Ik zwerf denk ik overal tussendoor. Mijn muzieksmaak is zeer uitgebreid. Ik luister naar rock, blues, jazz, country, singer-songwriters en folkmuziek. En alle denkbare mengvormen hiervan. Als ik muziek mag uitkiezen voor onze uitzending, dan is het voor mij een uitdaging om vooral de artiesten te kiezen die we zelden of nooit hebben gedraaid. Dat kunnen nieuwe artiesten zijn, maar dat kan net zo goed een oude rot zijn in het vak die om onverklaarbare reden net onder de Countryland radar is gebleven. Want er is zoveel mooie muziek te beluisteren, dat kunnen we onmogelijk allemaal in die twee uurtjes proppen die we elke zaterdagavond tot onze beschikking hebben. Ik zie ons ook vooral als een gids binnen de countrymuziek. We bieden de luisteraars de muziek aan en vertellen daar wat achtergronden bij, en hopen hen daarmee op een zoektocht te sturen zodat de luisteraar zelf nog veel meer over de artiest kan ontdekken.

Ook vanavond zoeken we de grenzen van de countrymuziek op en gaan we u weer trakteren op bekende en onbekende namen. Harro en Timen zitten achter de microfoon met Leen als extra gastpresentator. Dat worden altijd gezellige gesprekken zoals u weet. Ik zit vanavond bij een concert van Danny Vera en moet de uitzending helaas later terugluisteren. Wel heb ik de Towns & Country voorbereid en ik neem u vanavond mee naar de stad Philadelphia. De Oude Doos zal er weer zijn, net als een nummer van The Louvin Brothers. Maar we hebben nog veel meer in de aanbieding. Of alle muziek onder de noemer country valt? Ik heb werkelijk geen idee en dat doet er eigenlijk ook niet zoveel toe. Ik weet één ding wel zeker: het is allemaal prachtige muziek en het wordt met veel liefde aan u gepresenteerd.

Zorg goed voor uzelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie

Zaterdag 25 maart 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.