BLOG: Over country, bluegrass en baseball

Het zal de vaste Countryland luisteraars inmiddels wel bekend zijn dat de gebroeders Van der Lelie beiden naast muziekliefhebbers ook honkbalgek zijn. Zowel de country- en bluegrass muziek, als de honkbalsport worden als echt Amerikaanse bezigheden gezien. Ze hebben echter gemeen dat de oorsprong van beiden terugvoeren naar de Britse eilanden. Een verhaaltje over country, bluegrass en baseball.

Al vanaf onze jonge jaren waren Ab en ik op de honkbalvelden in en rond Amsterdam te vinden en al snel sloegen we onze vleugels uit over het hele land en zelfs daarbuiten. Ab was meer een speler, hij speelde op een hoger niveau dan ik ooit heb bereikt.

Daarentegen was ik juist als scheidsrechter behoorlijk succesvol en bereikte ik de hoogste landelijke afdeling bij de senioren. In 1991 heb ik ook op het allerhoogste niveau wereldwijd bij de jeugd mogen optreden, toen ik als eerste Europeaan werd geselecteerd voor de Little League World Series, een wereldkampioenschap voor jeugdteams met spelers van 11 en 12 jaar. Op de foto sta ik daar als 26-jarige in het Little League stadion in Pennsylvania tussen veteranen in blauw, aangezien het normaal gesproken toch wel vele jaren ervaring vergt om een schaars plekje op de World Series te bemachtigen.

Honkbal is een zomersport en de maand april is zolang ik mij kan heugen de maand dat de competities weer van start gaan. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor de Verenigde Staten, waar 1 april normaal gesproken "Opening Day" is. Dat Opening Day om mij onbekende reden dit jaar al afgelopen donderdag, 30 maart, was, neem ik hierbij maar voor lief. Op deze dag beginnen de profs in de Major League aan een indrukwekkende reeks van ruim 160 wedstrijden. Jazeker, niet elk weekend een wedstrijd en af en toe een midweekprogramma, zoals we bij de voetbalcompetities gewend zijn, maar een aaneenschakeling van series van meestal drie of vier wedstrijden achter elkaar, soms twee op een dag, tussen twee teams, voordat er weer gereisd wordt naar een andere MLB-club voor de volgende serie. Professioneel honkballer is werkelijk een full-time job van april tot eind september of begin oktober.

De jongste zoon van broertje Ab, mijn neef Jelle, woont en studeert nu het tweede jaar in Texas, waar hij een scholarship heeft als honkballer. Hij is een zeer succesvolle pitcher en leeft zijn droom in de States. Ab en zijn vrouw Sandra zijn afgelopen donderdag naar Texas afgereisd om  de verrichtingen van hun kind met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Als ik bedenk wat ik een trots voel als het gaat om wat dat kereltje presteert dan moet het bij zijn ouders een veelvoud daarvan zijn en weet ik zeker dat ze een fantastische tijd zullen beleven in de bakoven die Texas zo vroeg in het seizoen al kan zijn.

Terug naar oorsprong en naar de muziek. We weten allemaal dat veel Amerikaanse geschiedenis terug te voeren is naar de Britse eilanden. Engelsen, Schotten en Ieren die hun heil zochten in het beloofde land en daar hun muziek maakten en hun sport speelden. In onze muziek zijn vaak Keltische invloeden te horen en vandaag de dag zijn er nog veel Amerikanen die de herkomst van hun voorouders trouw blijven door deze specifieke muziek te blijven spelen. De geschiedenis van de honkbalsport is ook terug te voeren naar de Britten. Recente aanwijzingen bevestigen dat baseball zeer waarschijnlijk is afgeleid van een balsport die is ontstaan in wat nu Groot-Brittannië is.

Nu zijn de Britten in het moderne honkbal helemaal geen grote speler op wereldniveau, maar opzienbarend is dat het team bij de World Baseball Classic, zeg maar het wereldkampioenschap voor landenteams, afgelopen maand erin slaagden om met 7-5 te winnen van Colombia, wat toch wel meer als honkbalgrootmacht kan worden gezien. Het zal misschien niet helemaal te vergelijken zijn met Liechtenstein tegen Frankrijk in het internationale voetbal, maar het geeft wel hetzelfde idee. Of, wel werkelijkheid, Schotland tegen Spanje, dat was vorige week toch ook een upset!

Nu dan nog even de sterke koppeling leggen tussen onze muziek, de honkbalsport, broertje Ab en "Opening Day". We hebben dankzij Ab de laatste jaren uitgebreid kennis mogen maken met de muziek van Thomm Jutz, Eric Brace en Peter Cooper. De eerste twee hebben we in 2018 zelfs in het Rebellenhonk mogen ontvangen. De laatste is ons tot groot verdriet in december onverwacht en zeer tragisch ontvallen. En het is juist deze Peter Cooper die, naast groot muziekliefhebber, ook honkbalgek was. In 2013 bracht hij het album Opening Day uit, waarvan de titelsong het verhaal vertelt van deze traditioneel grote Amerikaanse sportdag. De dag dat alle teams nog gelijk staan, met de hele zomer voor de boeg.

 

De hele zomer voor de boeg, dat geldt ook voor onze muziek. De meeste grote festivals vinden in diezelfde periode plaats, zo tussen april en oktober. In Europa wordt ons EWOB festival in mei wel vaak gezien als de aftrap van het "bluegrass seizoen". Na ons volgen o.a. Greven, Rotterdam en La Roche en dan heb ik het nog niet over de Tsjechen, de Noren, de Britten, de Ieren en, afgelopen jaar voor het eerst, onze Portugese vriend Andre Dal. Allemaal prachtige bluegrass festivals die onze muziek levend houden en steeds verder verspreiden.

En dat doen we ook met Countryland. Vandaag gebeurt dat weer in het Rebellenhonk, waar we de band The Outbound Scallywag Carnival verwelkomen. Thuisblijvers luisteren naar de opname van begin maart, met Rosine Bluegrass Family. De playlist daarvan is op de site mee te lezen. Terugluisteren is uiteraard ook weer mogelijk via de Uitzendinig gemist optie op onze website.

Kom je niet naar het Rebellenhonk? Strike one!

Stem je vanavond ook niet af op A1 Radio? Strike two!

Luister je vervolgens ook niet de uitzending op een later moment terug? Strike three, you're out!

Fijn weekend! En laat je niet foppen vandaag....

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 1 april 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.