BLOG: The Music Highway

Na de terugkeer van mijn muziekreis en familiebezoek door de Verenigde Staten begon gelijk de vraag te knagen hoe ik al mijn avonturen zou kunnen verpakken in een blog voor Countryland. Na enkele dagen nadenken concludeerde ik dat het onmogelijk is. Daarvoor was de reis te indrukwekkend, waren de bezochte musea te groot en de belevenissen te talrijk. Al snel bedacht ik een andere oplossing. Vanavond zit ik naast Timen tijdens onze live uitzending en ga ik proberen de reis te vertellen met muziek. Deze blog zou je kunnen lezen als een samenvattende vooruitblik op de uitzending van vanavond. Niet dat alle avonturen passen in twee uur radio-uitzending, maar we doen in ieder geval een dappere poging.

We begonnen onze reis in en rond Dallas. Een uurtje ten zuiden van deze stad woont onze zoon Jelle, die daar studeert aan Hill College en zich ontwikkelt tot een goeie honkballer. De reis naar de VS was in eerste instantie gepland om hem weer te kunnen zien. Toen we hem voor het eerst in vier maanden weer in levenden lijve spraken op zijn campus, viel het me direct op dat er op en rond het honkbalveld bijna alleen maar (moderne) countrymuziek wordt gedraaid.

Trotse vader Ab met zoon Jelle, Hill College, Texas

Ook Jelle is langzamerhand liefhebber geworden, waarbij Morgan Wallen als een van zijn favoriete artiesten mag worden genoemd. We beginnen de uitzending vanavond daarom met een nummer van deze Morgan Wallen, als eerbetoon aan mijn zoon Jelle.

Iets ten westen van Dallas ligt de stad Fort Worth. Deze stad is voor mij persoonlijk om meerdere redenen erg belangrijk. Als jonge kerel luisterden we thuis regelmatig naar het album In Person, live at Panther Hall, Ft. Worth van Charley Pride uit 1969. Dit album leerde mij het feest van live muziek en ook van dit album staat vanavond een nummer op de playlist.

In datzelfde Fort Worth werd op 7 maart 1944 Townes van Zandt geboren. Ik beschouw Townes als een van de allerbeste songwriters ooit, en vele andere muziekliefhebbers delen deze mening. Townes van Zandt overleed op 1 januari 1997 en ligt begraven in een familiegraf in het dorpje Dido, feitelijk een buitenwijk van Fort Worth. Ik heb zijn graf bezocht en dat heeft zeer diepe indruk op mij gemaakt. Townes van Zandt komt vanavond in meerdere opzichten voorbij tijdens de uitzending, o.a. middels een cover van Brabander JW Roy.

This slideshow requires JavaScript.

In de Magnolia Motor Lounge in Fort Worth bezochten we een concert van mijn vriend BJ Barham, de leadzanger van de alt-country band American Aquarium. Uiteraard mag een nummer van het solo-album van BJ Barham niet ontbreken. Ook de band American Aquarium komt voorbij, dus eigenlijk horen we BJ Barham vanavond twee keer.

BJ Barham, Magnolia Motor Lounge, Fort Worth

Watchhouse, Kessler Theater, Dallas, Texas

Een paar dagen later stonden we in het Kessler Theater in Dallas te genieten van Watchhouse, de band die voorheen bekend stond als Mandolin Orange. Ik ben groot fan van de muziek van het echtpaar Emily Frantz en Andrew Marlin en dit optreden was een van de hoogtepunten van de reis. Van hun album uit 2021 heeft Beautiful Flowers vanavond een plekje gekregen op de playlist.

Van Dallas in Texas reisden we door de staat Arkansas naar Memphis in Tennessee, waar een bezoek gepland stond aan de legendarische Sun Studio. Vele grote namen hebben in deze kleine studio muziek opgenomen en de toer die we daar hebben gevolgd was zeer indrukwekkend. Zo speelden ze tijdens de rondleiding het allereerste nummer dat een hele jonge Elvis Presley ooit heeft opgenomen, de tranen liepen me letterlijk over de wangen zo mooi. Uiteraard krijgt u dit nummer vanavond te horen, net als een hele vroege Sun-opname van Johnny Cash, in het begin van zijn carrière ook een regelmatig bezoeker van deze studio. In een aparte blog later dit jaar zal ik uitgebreid aandacht besteden aan dit bezoek aan de Sun Studio in Memphis.

De Interstate 40, de snelweg tussen Memphis en Nashville, staat in de muzikale volksmond bekend als The Music Highway. Het verbindt de blues-stad Memphis met de country-stad Nashville en als je over deze weg rijdt, lijkt het op een doodnormale snelweg.

Sun Studio, Memphis, Tennessee

Maar met de ervaringen uit Memphis en de verwachtingen van Nashville kreeg dit ritje een bijzondere lading. Helemaal als je tijdens de reis het nummer The Music Highway draait van Stephen Simmons, dan kruipt het kippenvel tot op de meest ondenkbare plaatsen. Uiteraard staat ook dit nummer op de playlist van vanavond.

Onderweg van Memphis naar Nashville (voor een groot deel over die I-40), hadden we een overnachting gepland in Henderson, Tennessee. En in dat dorpje werd op 15 mei 1918 de countryzanger Eddy Arnold geboren. Arnold was ruim 60 jaar actief in de countrymuziek en verkocht wereldwijd ruim 85 miljoen platen. Van Eddy Arnold draai ik het nummer The Wayward Wind.

En toen kwamen we aan in Nashville. De bezoeken aan de Country Music Hall of Fame en aan het Ryman Auditorium waren geweldig. De collecties en de verhalen in de Hall Of Fame waren gewoon te groot en teveel om in één dag allemaal rustig te bekijken. Ik zal dus een keer terug moeten vrees ik. Wat ik wel uitgebreid heb bekeken is de tijdelijke tentoonstelling over het leven en de carrière van ‘Whispering’ Bill Anderson. Uit de vele namen die we in de Hall Of Fame voorbij hebben zien komen, koos ik voor deze Bill Anderson als aanvulling op de playlist van vanavond. Ik denk dat de bezoeken aan de Hall Of Fame en The Ryman allebei een aparte blog waard zijn. Wordt dus vervolgd.

Jess Jocoy, The 5-Spot, Nashville, Tennessee

Al vele maanden draai ik regelmatig muziek van de singer-songwriter Jess Jocoy. Geboren in de buurt van Seattle, maar al tien jaar woonachtig in Nashville en hard werkend om in die enorme poel van talent een voet aan de grond te krijgen. Ik weet niet hoe ze het heeft geflikt, maar ze beloofde mij enkele maanden voor vertrek om een optreden te verzorgen in Nashville als ik daar zou zijn. En dat is haar gelukt! In het legendarische muziekcafé The 5-Spot speelde ze met haar band een dik uur een fabelachtige set, wat ik als hoogtepunt heb ervaren van mijn reis.

Want ik ben ongelofelijk schaamteloos groot fan van haar muziek. En wat is het een leuk mens! We hebben geruime tijd gezellig zitten kletsen, waarbij ik mezelf gelijk heb aangeboden als tourmanager voor het geval ze een keer naar Nederland komt. Natuurlijk kunt u vanavond ook luisteren naar Jess Jocoy.

Iets ten noordoosten van Nashville ligt de plaats Hendersonville. In die plaats liggen zowel Johnny Cash als zijn vrouw June Carter Cash begraven. Een bezoek aan deze plaats kon en mocht niet ontbreken en op een donkere, bewolkte ochtend stond ik me daar af te vragen waar ik het aan heb verdiend dat ik dit allemaal mocht meemaken. Vlak naast Johnny en June ligt ook “Mother” Maybelle Carter begraven, de moeder van June Carter en tevens lid van de bekende Carter Family (waarover later meer). Vlak na de begrafenis van June Carter bezocht mijn vriend Eric Brace het graf van de familie Carter Cash, en op de terugweg schreef hij in gedachten al de eerste regels van het nummer Hendersonville, wat hij samen met Peter Cooper en Thomm Jutz opnam voor hun album Profiles in Courage, Frailty and Discomfort uit 2016. Dit nummer zal ik vanavond spelen en heeft na mijn bezoek aan Hendersonville een veel diepere betekenis gekregen.

Ab met Eric Brace, Nashville, Tennessee

We reisden daarna door naar het stadje Bristol, gelegen op de grens van de staten Tennessee en Virginia, de plek waar in 1927 de inmiddels legendarische Bristol Sessions zijn gehouden en opgenomen. De producer Ralph Peer organiseerde daar een opnamesessie van 10 dagen om invulling te geven aan de snel groeiende vraag naar langspeelplaten. Artiesten uit de wijde omgeving reisden af naar Bristol en in die 10 dagen namen 19 artiesten en bands in totaal 76 nummers op. Dat waren blues artiesten, maar ook gospel, ragtime, vocal groups, stringbands en hillbilly-bands werden tijdens deze sessies opgenomen. Omdat The Carter Family en Jimmie Rodgers daar hun commerciële debuut maakten, worden deze sessies ook gezien als de geboorte van de country muziek. Het opgerichte museum in Bristol doet op schitterende wijze eer aan deze sessies en het bezoek aan dit museum was ook een van de hoogtepunten van onze reis. In onze wekelijkse Oude Doos zitten vanavond drie nummers van deze legendarische Bristol Sessions uit 1927.

Wat ik niet wist is dat Bristol om nog een andere reden een belangrijke plaats inneemt binnen de countrymuziek. Op een plattegrond van Bristol zag ik ineens de naam ‘Hank Williams Cafe’ staan. Ik wist niet wat dit was en moest het opzoeken. Midden in Bristol bevindt zich het eettentje dat nu de naam ‘The Burger Bar’ draagt, waar op 1 januari 1953 in alle vroegte Hank Williams zijn laatste maaltijd zou hebben gegeten, of in ieder geval zijn laatste woorden heeft gesproken.

Hank Williams Cafe, Bristol, Virginia

Williams was onderweg naar een optreden in Ohio en deed dat per auto omdat de vlucht vanwege slecht weer was geannuleerd. Direct na het bezoek aan dit etablissement viel Hank Williams in slaap op de achterbank van de auto en bij de volgende stop uren later in West Virginia bleek Hank Williams al geruime tijd te zijn overleden. Amerikanen grijpen werkelijk alles aan om een plek te voorzien van een plaquette of memorial, en dus is dit hamburgertentje een vaak bezochte locatie voor fans van Hank Williams.

Onze laatste trip tijdens de reis bracht ons naar Raleigh in North Carolina. Dat is de plek waar de eerder genoemde BJ Barham zijn band American Aquarium is begonnen. De ‘City of Oaks’ bleek een mooie stad te zijn, vol met eikenbomen die de stad tijdens de warme dagen (het was ruim 30 graden) heerlijke verkoeling brachten. Op advies van BJ Barham hebben we daar de lekkerste koffie gedronken tijdens ons verblijf in de VS en hebben we een aantal mooie plekken in de stad bezocht. En dus mag een nummer van American Aquarium vanavond niet ontbreken.

De Towns en Country van vanavond brengt ons tenslotte naar Greensboro, North Carolina. Daar moest ik noodgedwongen zijn vanwege een probleempje met de huurauto, en laat Townes van Zandt begin jaren ’70 nou een nummer hebben gemaakt over een jongedame uit Greensboro, North Carolina. En zo vallen alle puzzelstukjes weer als vanzelf op zijn plaats.

Vanavond vanaf 21.00 uur kunt u het hele verhaal over mijn reis live beluisteren, waarbij het natuurlijk vooral de muziek is die het verhaal moet vertellen. Ook hebben we vanavond contact met onze vrienden van TivoliVredenburg voor een rondje concertagenda. Een stampvolle uitzending dus, met als rode draad de reis langs de I-40, ook wel bekend als The Music Highway.

Zorg goed voor uzelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie

Zaterdag 29 april 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.