BLOG: Countryland in de loop van de jaren

Het was in mijn jonge jeugd een wens om ooit iets voor de radio te kunnen gaan doen, voor de hobby of als beroep. Jammer genoeg werd het een hobby, of nu achteraf gelukkig, want hoe had ik anders zo’n fijn stel radio vrienden overgehouden. Maar goed radio maken heb ik eigenlijk overgehouden aan de grote voorbeelden van de zee vrienden van Veronica. Oh ik speelde al jaren op een zolder radio, nog wel zoals op het schip met de jingles van Veronica en de grote hoeveelheid muziek die ik had aangeschaft om zo leuk mogelijk een radio programma na te doen, maar het was nog steeds een wens.

Waar het eerst popmuziek was kwam er later voor mij een beetje countrymuziek bij, met als grote voorbeeld Gerard de Vries die na zijn zeetijd vertrok naar de Tros en daar wekelijks een verzoekplaten programma verzorgde met ook vaak live uitzendingen met bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten. Ik had toen ook de wens om Gerard te ontmoeten en te spreken. Ik heb hem in Barneveld in de Veluwehal wel gezien maar nooit echt gesproken.

De wens bleef, de uitvoering was minder. Veronica was te ver gegrepen voor me, op zee of in de studio in Hilversum was voor mij niet weggelegd. Nee ik dacht altijd dat zoldertje aan de Langstraat boven de bakkerij was wat ik kon bereiken. Na Gerard ben ik meer gaan luisteren naar andere countryprogramma’s op de radio zoals die van Wim Pols, Ruud Hermans, en zo waren er meer die een mooi countryprogramma maakten. Maar één wil ik zeker niet vergeten: mijn voorbeeld, leermeester (nog steeds) en mijn collega Harro de Jonge. Ik maak elke 2 weken met heel veel plezier een country en bluegrass programma met hem. Harro leerde ik kennen bij de EWOB in Voorthuizen en zo nodige ik hem uit voor een bezoek aan de studio van Radio Barneveld, later A1 Mediagroep.

Goed, ik ben begonnen bij Radio Barneveld met een countryprogramma van 1 uur en zo kwam mijn eerste gast in de studio, Jimmy Lawton, ons jammer genoeg ontvallen. Een man met liefde voor de muziek wat ik gelukkig samen met hem mocht ervaren. Tja, het begin van mijn country tijd op de radio, intussen alweer 26 jaar. Om heel eerlijk te zijn dit had ik nooit willen missen, ik zie het als het mooiste wat ik in mijn leven mocht beleven, nou op mijn huwelijk na en de geboorte van mijn twee bijzondere kinderen. En dan veel later toch wel radio maken, ik wil niet meer zonder.

Wat is het mooi als je samen met een bijzondere groep, eerst vreemden, nu als een familie, samen zo'n hobby kan delen. Of is het nu toch een beetje een beroep geworden? We vormen met onze groep een bedrijf dat bezig is een grote groep liefhebbers elke week van country- en bluegrassvitamine te voorzien, het medicijn dat zelfs voorgeschreven wordt door de dokter in het ziekenhuis, in mijn geval, en ik maak er graag gebruik van, en het geneest je.

Het eerste jaar dat Countryland bestond was er ook een bluegrass festival in Lichtenvoorde en ik wilde daar wel een keer kijken hoe dat ging, en zo kwam er een ommekeer in mijn leven. Ik voelde een drang om toch een beetje als liefhebber verder te gaan dan alleen maar die radio presentator in die studio tussen vier muren. Ik plande in overleg met Rienk een straat festival in het centrum van Barneveld, en met succes, het was gezellig tussen de kramen op de markt waar bandjes optraden, en zo kwam Barneveld in aanraking met bluegrass muziek en de EWOB. Namens alle vrijwilligers kan ik zeggen dat we inmiddels op de kaart staan in Nederland, Europa en zelfs in Amerika en we beleven op dit moment het 23e festival!

De inspanning heeft vrucht afgeworpen. Het team heeft veel werk verricht en de 18 bands brengen dit Hemelvaartweekend weer veel vertier, op de camping en bij de Eng. Ze maken er gezamenlijk weer een groot feest van! EWOB 2023 is een samenkomst van muzikanten, liefhebbers en luistervrienden. Even terugkomend op vrijwilligers onder ons, gelukkig zijn er velen die graag ervaren wat bluegrassmuziek inhoudt. Ik kan zeggen dat je het moet ervaren wat er op het podium gebeurt en buiten tijdens het jammen. Het is een muzikale draaimolen die je meeneemt door de EWOB geschiedenis in Voorthuizen.

Rawhide

The Tennessee Studs

Sunny Side

Ik kan er veel over schrijven, maar om het duidelijk te krijgen is het verstandig om buiten de EWOB om ook eens naar andere concerten te gaan kijken of te gaan luisteren of meespelen bij picking party’s georganiseerd op diversen plaatsen in Nederland. Wat het mooiste is, er is geen versterking bij nodig. Je zit met een clubje bij elkaar rond een kampvuur, ik zie het zo voor me, en als ik dit schrijf hoor ik de takjes branden en voel ik de warmte over mijn lichaam stralen, en wordt omringd met mooie gevoelige muziek, met inhoud.

Drieëntwintig jaar EWOB, als u dit leest is het festival bijna of helemaal voorbij. Mijn wens is om 2024 weer een festival te organiseren, in samenwerking met het bestuur en alle vrijwilligers, die we prijzen om hun inzet. Als u het de moeite vindt om een jaar te wachten, kan ik zeggen zet voor volgend jaar 9 mei in uw agenda en hoop ik met uw medewerking een nieuwe EWOB te organiseren.

__________________________________________
“Maybe world peace can start with a banjo intro.”
= Liz Meyer =
__________________________________________

EWOB 2023 bedankt en volgend jaar EWOB 2024 welkom namens het bestuur!

De BLOG is geschreven door Timen van Ark.

Zaterdag 20 mei 2023

Volg onze reis langs Towns and Country van week tot week in Countryland!


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.