Countryland op Bezoek: The Petersens – Zonnehuis, Amsterdam

Als je de kans krijgt om een bluegrass family band live te zien spelen dan is de kans groot dat je een bijzondere ervaring beleeft. Deze bands hebben door hun hechte familieband namelijk vaak dat extra beetje magie, wat een show extra inhoud geeft. Als die band dan The Petersens betreft dan heb je volledige garantie dat je een topavond beleeft. Donderdag 24 augustus speelden ze in Amsterdam en die garantie hebben ze meer dan waargemaakt.

Plaats van handeling was 't Zonnehuis in Amsterdam Noord. Nu ben ik zelf in dat stadsdeel opgegroeid, ben er naar school geweest, heb er gesport en heb er als tiener op mijn fiets alle wijken wel doorkruist. Dit was voor mij dus extra bijzonder en om wat herinneringen op te halen maakte ik van de gelegenheid gebruik om de middag al in Noord door te brengen.

't Zonnehuis is gelegen aan het Zonneplein, midden in een arbeiderswijk met smalle straatjes waar je zo op het eerste gezicht nooit zo’n gelegenheid zou verwachten aan te treffen. De wijk Tuindorp Oostzaan is een van de tuindorpen die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden ontwikkeld in Amsterdam om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde volksbuurten in de binnenstad. Bovendien wilde men de groeiende groep arbeiders van de nieuwe industrieën en scheepsbouw aan de noordoevers van het IJ dicht bij hun werk huisvesten, om te voorkomen dat een dure oeververbinding tussen de binnenstad en Amsterdam-Noord nodig zou worden. Dit schitterende gebouw was van oorsprong ook een ontmoetingsplek voor de arbeidersvereniging van de NDSM scheepswerf. Door de jaren heen was het monumentale gebouw ernstig in verval geraakt, tot de gemeente besloot 't Zonnehuis weer in ere te herstellen. Het heeft zijn oorspronkelijke interieur behouden en is sinds november 2014 weer open voor publiek en nu dus in gebruik als theater.

Timen wilde ook graag aanwezig zijn maar het concert was al snel uitverkocht, waardoor ik het Countryland team alleen zou vertegenwoordigen. Maar toen kreeg ik ver in de middag een telefoontje van Timen. Hij had bericht gekregen van The Petersens dat er toch nog wat plaatsen beschikbaar waren. Zo’n twee uur later kon ik Timen en Nel in Tuindorp Oostzaan verwelkomen en met zijn drieën konden we gaan genieten van een avond met The Petersens.

De band bestaat uit zes personen. Het gezin heeft vier kinderen. Ellen (banjo), Katie (fiddle), Matt (gitaar) en Julianne (mandoline) vormen de vocale kern die de band een werkelijk prachtig geluid geeft. De harmonie zang is van pure klasse. Moeder Karen zorgt op de bas voor het ritme en goede vriend van de familie (en aangenomen broer voor Matt) Emmett Franz voegt daar schitterend spel op de dobro aan toe. Alle kinderen, en ook Emmett, verzorgen hun aandeel in de lead zang. Nu zeg ik kinderen, maar de Petersen telgen zijn allen inmiddels wel volwassen. Julianne is de jongste, heeft onlangs haar studie afgerond en heeft zich nu ook full time bij de band gevoegd. Tenslotte is vader Jon ook van de partij. Hij is verantwoordelijk voor het muzikaal onderricht van de kinderen sinds hun jonge jaren en, wat vooral bijzonder was, het was hijzelf die bij de ingang de toegangskaarten stond te controleren en de bezoekers een warm welkom heette. Dat is nog eens gastvrijheid! De geluidstechniek tijdens het optreden was overigens in handen van de vader van Emmett.

Het publiek verzamelde zich al vroeg op de trappen voor het gebouw. Wat ons opviel was dat verschillende mensen enorm fan bleken te zijn van The Petersens, maar verder weinig op de hoogte waren van bluegrassmuziek en evenementen in Nederland. De verklaring daarvan kan worden gezocht in de coronajaren. Veel mensen zaten thuis en zochten hun toevlucht in het kijken naar en luisteren van muziek op YouTube. En daar is het waar The Petersens zich juist in die jaren enorm hebben geprofileerd. Wekelijks werd er wel een nieuwe video gepubliceerd en wel van hoogwaardige kwaliteit. En je weet hoe het gaat als je op YouTube muziek luistert, je krijgt suggesties voor bands om te bekijken en beluisteren op basis van je YouTube kijkgeschiedenis. En dan komen The Petersens vrij vaak langs, waardoor hun aanhang enorm is gaan groeien. En zo zijn er kennelijk veel mensen deze band mooi gaan vinden, terwijl ze verder nog weinig of niet in de wereld van de bluegrass zijn gedoken.

De band verzorgt wekelijks twee of drie optredens in hun woonplaats Branson, Missouri. Ze waren al eerder in Europa te gast, maar dat bezoek beperkte zich met name tot de Britse eilanden. Bij het huidige bezoek was het optreden in Amsterdam de eerste van een reeks van zes. Vrijdagavond speelden ze in Keulen en volgende week zijn ze nog te zien in Glasgow, Leeds en twee keer in Londen.

Tijdens deze tour is helaas wel een van de bandleden afwezig. Ellen, de oudste dochter van de Petersens, verwacht zeer binnenkort haar eerste kindje. Een reis naar Europa werd voor haar in het late stadium van de zwangerschap te risicovol geacht en terecht is zij in de VS achtergebleven. Jammer voor deze optredens is het wel, want met haar loepzuivere stem vormt ze mijns inziens de meest stevige basis van de vocalen.

Haar broer en zusjes deden er echter niet voor onder. Er werd in 't Zonnehuis een stevige set van maar liefst 21 songs afgeleverd. Het begon met het mooie Shenandoah, titelsong van het album uit 2017. De meerstemmige samenzang stond als een huis en het publiek wist meteen waar het voor gekomen was. Een daverend applaus volgde en de sfeer voor de avond was gezet. De set bevatte verder meerdere bekende bluegrass en gospel nummers, waaronder Down To The River To Pray, I know Who Holds Tomorrow, All My Tears Be Washed Away en Walls Of Time. Daarnaast stonden John Denver’s Annie’s Song en Take Me Home, Country Roads, Gentle On My Mind en Amarillo By Morning op de setlijst. Maar The Petersens staan er ook om bekend om nummers uit heel andere hoek op te pakken en die in hun eigen familiejasje te hijsen. Meest opzienbarend was wel hun uitvoerig van Queen’s Bohemian Rhapsody, wat het publiek werkelijk volledig uit hun dak liet gaan.

Maar de bandleden schrijven ook zelf nummers. Het door Katie geschreven Sherwood, geïnspireerd door haar liefde voor de verhalen van Robin Hood, kreeg een warm onthaal en het tienermeidenverhaal Silly Girls, geschreven door Julianne refereerde aan haar studietijd in Engeland, waar ze enige tijd heeft doorgebracht. Thunder Ridge is een door Emmett geschreven instrumental, resulterend in een waar spektakel op de dobro. Verder is The Ring Song, dat Katie schreef, vermeldenswaard. Het werd door haar uitgevoerd op ukelele, onder begeleiding van Matt op de bas. Hij heeft dat instrument hiervoor overgenomen van zijn moeder, die vervolgens ten tonele verscheen met een trompet, hetgeen in het publiek nogal wat hilariteit en bewondering opleverde. Maar ook de schitterende ballad California, eveneens geschreven door Katie, werd met een ovatie beloond.

 

Bijzonder was het Q&A moment, tegen het einde van het concert. De band geeft mensen in het publiek gelegenheid vragen te stellen en dat leverde enkele mooie antwoorden op. Erg leuk om mee te maken hoe de band daarmee meer interactie met hun publiek realiseert!

Wat tenslotte niet onvermeld mag blijven is de wijze waarop Matt de nummers aan elkaar praat. Als hij geen muziek was gaan spelen was hij zeer waarschijnlijk stand-up comedian geworden. Zijn humor is voortreffelijk en maakt dat de avond behalve muzikaal genot een totaal pakket aan entertainment biedt wat de bezoekers lang, zeer lang zal heugen.

Setlist:
Shenandoah
Dreams (The Cranberries)
Fields Of Gold (Sting)
Amarillo By Morning
Annie’s Song
Walls Of Time
Down To The River To Pray
Thunder Ridge
Wild Mountain Thyme
All My Tears Be Washed Away
Our House (Madness)
Silly Girls
Sherwood
Moments
The Ring Song
Bohemian Rhapsody (Queen)
I Know Who Holds Tomorrow
Take Me Home Country Roads
No Roots (Alice Merton)
California
Gentle On My Mind

Countryland op bezoek is geschreven door Jos van der Lelie.

24 augustus 2023

Bookmark the permalink.

Comments are closed.