River Country

Ook in 2022 gaan we bij Countryland weer een wekelijks feuilleton verzorgen met een vast onderwerp. Vorig jaar reisden we langs de Country Roads, waarbij we iedere week een nummer lieten horen die op enige wijze een connectie had met het nummer van de week ervoor. Daarbij hadden we ons als doel gesteld dat we elk werelddeel minimaal één keer zouden bezoeken. En dat is ons gelukt. De hele reis is nog steeds terug te kijken en te beluisteren op onze pagina Country Roads.

In 2022 gaan we wederom op reis, maar dat doen we dit jaar over de rivieren van deze wereld. Er zijn vele nummers geschreven over rivieren, het belang van die rivieren, de schepen op die rivieren en de mensen die de schepen bestuurden. Maar ook zijn er mooie nummers gemaakt die verhalen over het uitzicht op het rivierenlandschap, de rust van het stromende water en de schoonheid van de natuur. Waar dit ons gaat brengen zal de tijd ons leren. Onze nieuwe muzikale reis noemen we River Country.

 


Lees hier het hele verhaal.

 

Week 1 - 1 januari 2022

Een nieuw jaar, een nieuw wekelijks verhaal met een nieuw onderwerp. Na de Country Roads van 2021 stappen we voor het jaar 2022 in de boot voor een reis langs rivieren en kanalen. En soms gaan we niet eens aan boord maar genieten we van het rivierenlandschap vanaf de oevers. Ik zal het komende jaar proberen om wekelijks een nummer te draaien waarin het verhaal wordt verteld over een rivier, over de mensen op die rivieren of over de scheepvaart over de rivieren. En we noemen dit onderdeel van ons programma River Country. Op onze website countryland.nl kunt u weer de hele reis volgen en alle verhalen en alle gespeelde nummers terugluisteren.

We beginnen met een nummer dat meer dan alle andere nummers verhaalt over de vaak mythische en religieuze uitstraling die rivieren in de loop der eeuwen hebben gehad op de mens. En dan heb ik het over het nummer Down To The River To Pray van Alison Krauss. Dit nummer is en traditional en de echte herkomst van het nummer is nog steeds onbekend. De eerste versie werd bekend onder de titel The Good Old Way en werd in boekvorm gepubliceerd in 1867 als onderdeel van een collectie van 136 liedjes met de titel Slave Songs of the United States. Het spreekt voor zich dat dit nummer door velen is gespeeld maar de bekendste versie is toch de versie van Alison Krauss waar we zo naar gaan luisteren. Het verscheen op het soundtrack album van de speelfilm O Brother, Where Art Thou? uit het jaar 2000. Alison Krauss wordt op zang bijgestaan door een grote groep artiesten waaronder Gillian Welch, Norman Blake en Tim O'Brien, maar vooral gesteund door The First Baptist Choir uit het dorpje White House in Tennessee. En dat bezorgt bij mij kippenvel. We gaan Down To The River To Pray.

Week 2 - 8 januari 2022

De River Country van deze week gaat over het nummer Where The Arkansas River Leaves Oklahoma van Don Williams.

De Arkansas River is eigenlijk een zijrivier van de Mississippi. De bron van deze rivier ligt in het midden van de staat Colorado, zo'n 150 km ten Westen van de stad Denver. De rivier stroomt door de staten Colorado, Kansas, Oklahoma naar de staat Arkansas, waar het 2.364 km later ten zuidoosten van het stadje Little Rock uitmondt in de Mississippi. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was de rivier van groot belang voor zowel de Noordelijke Staten als de Zuidelijke Staten omdat beide strijdende partijen de Arkansas River gebruikten voor de bevoorrading van de troepen en de aanvoer van versterkingen. Ook is de rivier bekend vanwege de ernstige overstromingen die plaatsvonden in 1927. De rivier wordt vandaag de dag intensief gebruikt door zowel de commerciële als de recreatieve scheepvaart. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een groot stelsel aan sluizen, dammen en bassins of reservoirs om de scheepvaart te besturen.

In 1976 verscheen het album Harmony van Don Williams. Op dat album staat dus het nummer Where The Arkansas River Leaves Oklahoma. Dat nummer is geschreven door Wayland Holyfield, een songwriter uit Arkansas die in 1974 als vaste songwriter in dienst trad van Don Williams. En ik ben eerlijk gezegd wel een liefhebber van Don Williams met zijn mooie, lage stem, helemaal als hij begeleid wordt door Lloyd Green op de pedal steel gitaar. Hier is Don Williams met Where The Arkansas River Leaves Oklahoma.

Week 3 - 15 januari 2022

Vanavond weer een hele bijzondere aflevering van River Country, als we gaan luisteren naar niemand minder dan Tony Rice. En dat doen we met het nummer Banks Of The Ohio.

Eerst iets over de rivier de Ohio. Met een lengte van 1.580 kilometer is het een van de grotere rivieren van de Verenigde Staten. De rivier begint midden in de stad Pittsburgh in de staat Pennsylvania en stroomt door de staten Ohio, West Virginia, Kentucky, Indiana en Illinois, waar ze bij de stad Cairo uitmondt in de Mississippi. In de stad Louisville, dat in de staat Kentucky, bereikt de rivier zijn breedste punt, daar is de rivier 1,6 kilometer breed. De naam Ohio komt uit het Seneca, de taal van de gelijknamige oorspronkelijke bevolking van die streek in het Noordoosten van de Verenigde Staten, en het betekent letterlijk 'good river' (goede rivier). De vroegere president Thomas Jefferson noemde deze rivier in 1781 nog de mooiste rivier op aarde. Vandaag de dag wordt de rivier echter gezien als de meest vervuilde rivier van de Verenigde Staten.

In 1977 verscheen het derde album van een van de beste bluegrass gitaristen ooit, Tony Rice. Het openingsnummer op dit titelloze album is een door Tony Rice gearrangeerde vertolking van de traditional Banks Of The Ohio. En behalve dat het een enorm mooi nummer is, doet er ook nog een aantal hele grote namen mee op dit nummer en ik noem er een paar. Op de banjo en de lage backgroundvocals horen we de onlangs overleden J.D. Crowe, waar Jos vorige week nog een mooi verhaal over heeft verteld. De dobro wordt bespeeld door Jerry Douglas, Richard Greene speelt de fiddle en op mandoline en zang horen we Larry Rice, een van de broers van Tony Rice.

Nou, volgens mij kan er dan niet veel meer mis gaan.

Laten we maar gaan luisteren naar Tony Rice en Banks Of The Ohio.

Week 4 - 22 januari 2022

Niet alle liedjes over rivieren beschrijven een specifieke rivier. Vaak wordt de rivier gebruikt als decor, in andere gevallen dient de rivier als metafoor en is er dus sprake van beeldspraak. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer The Bend In The River van Marty Robbins. De tekst laat veel ruimte tot eigen interpretatie. Ik vertaal het als een roep van de ik-persoon die op zoek is naar de liefde van zijn leven. Daarbij gebruikt hij de beeldspraak dat je nooit weet wat je aan zult treffen als je de volgende bocht in een rivier hebt gerond. Maar, zegt hij, als hij eindelijk zijn liefde heeft gevonden, laat hij de bochten in de rivier ver achter zich.

Los van deze teksten (Robbins schreef dit nummer zelf) valt bij dit nummer natuurlijk die kenmerkende stem op van Marty Robbins. En ik kan mij herinneren dat mijn vader vroeger ook muziek had van Marty Robbins en dat hij dat best vaak speelde. Dat melancholische toontje in zijn stem en de altijd mooie achtergrondkoortjes konden op veel goedkeuring rekenen in huize Van der Lelie.

Marty Robbins, geboren in 1925 in Glendale in de staat Arizona, was behalve zanger ook bekend als NASCAR autorace coureur. En ik zag dat hij niet eens zo oud is geworden. Hij was hartpatiënt en overleed in Nashville in 1982 op slechts 57-jarige leeftijd. Hij maakte in zijn loopbaan die liep van 1952 tot zijn overlijden in 1982 meer dan 50 studioalbums. En dat zijn er best een hele hoop. In 1963 verscheen het album The Return Of The Gunfighter van dat album gaan we nu luisteren naar het nummer The Bend In The River. Hier is Marty Robbins.

Comments are closed.