Towns & Country

Muziek brengt je naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Van grote wereldsteden tot de meest afgelegen dorpjes. Ze worden beschreven en bezongen, ze worden opgehemeld of ze worden voorgoed verafschuwd. Maar voor altijd zijn ze de plaats van onuitwisbare herinneringen.

Dit jaar reizen we met Towns & Country langs de dorpen en steden van de wereld. Van beroemde straten en pleinen tot onbekende steegjes en paden. En ze hebben allemaal één ding gemeen: wij nemen u mee ernaartoe, en dat doen we met schitterende muziek. Op deze pagina vindt u alle afleveringen terug van ons wekelijkse feuilleton Towns & Country.

Verzorgd door: Ab van der Lelie

Januari 2023

week 1 - 7 januari 2023

Een nieuw jaar, een nieuw feuilleton. Dit hele jaar reizen we met Towns & Country elke week langs een stad, dorp of gehucht ergens ter wereld. Ik vertel dan kort iets over die plaats en uiteraard iets over de artiest of het album waarvan het nummer wordt gespeeld. En dan ga je thuis zitten bedenken waar je zo'n reis gaat beginnen. Pak je een grote stad of juist een volslagen onbekend gehucht? Ik koos er uiteindelijk voor om te kiezen voor de plaats waar het volgens velen allemaal is begonnen met de country en bluegrassmuziek, namelijk in Bristol. En normaal noem je dan volgens Amerikaanse traditie ook de staat waar dit stadje ligt, maar dat is in het geval van Bristol wat ingewikkeld. Bristol ligt namelijk in de staten Tennessee en Virginia. De grens van de twee staten loopt midden in de straat die de toepasselijke naam State Street heeft gekregen. Mocht je ooit in Bristol zijn, dan moet je natuurlijk het Birthplace of Country Music Museum bezoeken. En we kennen het verhaal allemaal denk ik wel; in de zomer van 1927 was het Ralph Peer die in Bristol een opnamesessie verzorgde met 19 artiesten die in totaal 76 nummers opnamen. Onder die 19 artiesten waren o.a. Jimmie Rodgers en The Carter Family. En deze opnames kennen we allemaal als de Bristol Sessions.

En over dat plaatsje Bristol schreven Mac Wiseman, Peter Cooper en Thomm Jutz een schitterend nummer dat verscheen op het album I Sang The Song uit 2017, een verzamelaar met diverse artiesten. We horen Peter Cooper en Thomm Jutz op alle nummers, en de zang wordt om de beurt verzorgd door namen als Alison Krauss, Jim Lauderdale, John Prine, Sierra Hull en vele anderen. Op dit magistraal mooie album horen we Shawn Camp zingen op het nummer Going Back To Bristol.

week 2 - 14 januari 2023

Voor de tweede aflevering van Towns & Country reizen we naar het stadje Asheville in de staat North Carolina. Het stadje kent ongeveer 100.000 inwoners en is ontstaan rond 1790 toen de Europese immigranten een woonoord stichtten onder de naam Morristown. In 1797 kreeg de plaats de huidige naam Asheville, vernoemd naar de voormalige gouverneur van North Carolina, Samuel Ashe. De stad Asheville kreeg in de Amerikaanse Burgeroorlog bekendheid door de Battle of Asheville in april 1865 waarbij met name een enorme hoeveelheid slaven werd bevrijd die op de plantages rond de stad te werk waren gesteld.

Voor de countrymuziek is Ashville met name bekend omdat zowel Jimmie Rodgers als Bill Monroe enige tijd in Asheville hebben gewoond, waar zij allebei een radioprogramma presenteerden. Jimmie Rodgers deed dat eind jaren '20 en Bill Monroe in 1939.

Een kleine twee jaar geleden bracht de Amerikaanse singer songwriter John Hiatt zijn album Leftover Feelings uit, samen met The Jerry Douglas Band. Op dat album staat het prachtige nummer I'm In Asheville. En ik was al vele jaren groot fan van John Hiatt en heb de man vele keren live gezien in Nederland. Zijn album Bring The Family uit 1987 is veruit zijn beste plaat waarmee hij wereldwijd echt doorbrak. Vanaf 2000 waren zijn albums nog steeds van prima kwaliteit, maar bleef hij een beetje in dezelfde stijl hangen. Maar wat hij een paar jaar geleden flikte met de band van Jerry Douglas was echt fenomenaal. Leftover Feelings werd voor mij een van de allermooiste albums van dat jaar, en zeker ook een van de mooiste albums van John Hiatt. Samen dus met die geweldige Jerry Douglas op dobro en slide gitaar gaan we nu luisteren naar John Hiatt met I'm In Asheville.

week 3 - 21 januari 2023

Met Ronald in de studio is een reis naar Ierland haast vanzelfsprekend. En deze keer reizen we met Towns & Country af naar het graafschap Londonderry in Noord Ierland, naar het stadje Limavady. Limavady is een echte marktplaats, een stad dus waar sinds jaar en dag veel handel wordt gedreven, wat je vandaag de dag nog terugziet op de lokale markten van de stad. Het stadje heeft een Keltische oorsprong, al is niet terug te vinden wanneer het precies zijn oorsprong kende. Wel zijn er aanwijzingen dat rond het jaar 575 al een bijeenkomst was van koningen op een plaats nabij het huidige Limavady. De plaats is vooral bekend geworden door zijn whiskey distilleerderij of stokerij die in 1750 werd gebouwd en tot 1915 in bedrijf is geweest. In 1987 kwam het plaatsje ongewild in het wereldnieuws omdat de eerste trans-Atlantische ballonvaart onbedoeld landde in Limavady.

Als ik muziek mag uitkiezen schroom ik niet om schaamteloos reclame te maken voor mijn muzikale vrienden, waar ook ter wereld. Mijn vriend Stephen Simmons uit Woodbury, Tennessee schreef in 2011 voor zijn album The Big Show een liedje over een bezoek aan Limavady, waar hij na een avondje drinken met een lokale Ierse kroegbezoeker onbedoeld in een verkeerde hotelkamer belandde en bij binnenkomst dacht dat zijn bagage en al zijn gitaren waren gestolen. Hoe dat precies ging kunnen we hem beter zelf laten vertellen in zijn 5 minuten durende verhaal met de titel Limavady Blues.

week 4 - 28 januari 2023

Vanavond keren we weer terug naar de Verenigde Staten en we reizen af naar het stadje Lake Charles in de staat Louisiana. En dan zitten we in het uiterste zuiden van de VS, niet ver van de kust van de Golf van Mexico.

Lake Charles heeft meerdere namen gekend. De oudst bekende naam is Porte du Lafitte, vernoemd naar een Franse piraat Jean Lafitte die in de vroege 19e eeuw in de Golf van Mexico opereerde. Rond 1850 veranderde de naam in Charleston, en die naam kwam weer van een vroege Franse kolonist Charles Sallier. In 1867 kreeg de stad uiteindelijk zijn huidige naam, Lake Charles.

De stad is in de moderne tijd vooral bekend geworden vanwege de petrochemische industrie die de stad veel economische voorspoed bracht in de periode vanaf de tweede wereldoorlog tot ongeveer de jaren '80. Maar de stad is vooral ook in het nieuws gekomen door mindere vrolijke gebeurtenissen zoals de grote brand van april 1910 die een groot deel van de stad verwoestte, en de stad is meerdere keren getroffen door zware stormen en orkanen. Dat gebeurde twee keer in 2020 en één keer in 2021.

In muzikaal opzicht is de datum 26 januari 1953 van groot belang, want op die dag werd in Lake Charles de singer-songwriter Lucinda Williams geboren. En Lucinda Williams is dus een paar dagen geleden 70 jaar oud geworden. En vorige week speelde ze nog in een uitverkocht Paradiso.

In 1998 verscheen haar album Car Wheels On A Gravel Road, voor mij een van de mooiste albums van Lucinda Williams. En voor dat album schreef ze een heel mooi nummer over haar geboorteplaats, en dat nummer zingt ze samen met Jim Lauderdale. En de titel is heel eenvoudig en logisch: het heet Lake Charles.

Comments are closed.