Towns & Country

Muziek brengt je naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Van grote wereldsteden tot de meest afgelegen dorpjes. Ze worden beschreven en bezongen, ze worden opgehemeld of ze worden voorgoed verafschuwd. Maar voor altijd zijn ze de plaats van onuitwisbare herinneringen.

Dit jaar reizen we met Towns & Country langs de dorpen en steden van de wereld. Van beroemde straten en pleinen tot onbekende steegjes en paden. En ze hebben allemaal één ding gemeen: wij nemen u mee ernaartoe, en dat doen we met schitterende muziek. Op deze pagina vindt u alle afleveringen terug van ons wekelijkse feuilleton Towns & Country.

Verzorgd door: Ab van der Lelie

week 1 - 7 januari 2023

Een nieuw jaar, een nieuw feuilleton. Dit hele jaar reizen we met Towns & Country elke week langs een stad, dorp of gehucht ergens ter wereld. Ik vertel dan kort iets over die plaats en uiteraard iets over de artiest of het album waarvan het nummer wordt gespeeld. En dan ga je thuis zitten bedenken waar je zo'n reis gaat beginnen. Pak je een grote stad of juist een volslagen onbekend gehucht? Ik koos er uiteindelijk voor om te kiezen voor de plaats waar het volgens velen allemaal is begonnen met de country en bluegrassmuziek, namelijk in Bristol. En normaal noem je dan volgens Amerikaanse traditie ook de staat waar dit stadje ligt, maar dat is in het geval van Bristol wat ingewikkeld. Bristol ligt namelijk in de staten Tennessee en Virginia. De grens van de twee staten loopt midden in de straat die de toepasselijke naam State Street heeft gekregen. Mocht je ooit in Bristol zijn, dan moet je natuurlijk het Birthplace of Country Music Museum bezoeken. En we kennen het verhaal allemaal denk ik wel; in de zomer van 1927 was het Ralph Peer die in Bristol een opnamesessie verzorgde met 19 artiesten die in totaal 76 nummers opnamen. Onder die 19 artiesten waren o.a. Jimmie Rodgers en The Carter Family. En deze opnames kennen we allemaal als de Bristol Sessions.

En over dat plaatsje Bristol schreven Mac Wiseman, Peter Cooper en Thomm Jutz een schitterend nummer dat verscheen op het album I Sang The Song uit 2017, een verzamelaar met diverse artiesten. We horen Peter Cooper en Thomm Jutz op alle nummers, en de zang wordt om de beurt verzorgd door namen als Alison Krauss, Jim Lauderdale, John Prine, Sierra Hull en vele anderen. Op dit magistraal mooie album horen we Shawn Camp zingen op het nummer Going Back To Bristol.

week 2 - 14 januari 2023

Voor de tweede aflevering van Towns & Country reizen we naar het stadje Asheville in de staat North Carolina. Het stadje kent ongeveer 100.000 inwoners en is ontstaan rond 1790 toen de Europese immigranten een woonoord stichtten onder de naam Morristown. In 1797 kreeg de plaats de huidige naam Asheville, vernoemd naar de voormalige gouverneur van North Carolina, Samuel Ashe. De stad Asheville kreeg in de Amerikaanse Burgeroorlog bekendheid door de Battle of Asheville in april 1865 waarbij met name een enorme hoeveelheid slaven werd bevrijd die op de plantages rond de stad te werk waren gesteld.

Voor de countrymuziek is Ashville met name bekend omdat zowel Jimmie Rodgers als Bill Monroe enige tijd in Asheville hebben gewoond, waar zij allebei een radioprogramma presenteerden. Jimmie Rodgers deed dat eind jaren '20 en Bill Monroe in 1939.

Een kleine twee jaar geleden bracht de Amerikaanse singer songwriter John Hiatt zijn album Leftover Feelings uit, samen met The Jerry Douglas Band. Op dat album staat het prachtige nummer I'm In Asheville. En ik was al vele jaren groot fan van John Hiatt en heb de man vele keren live gezien in Nederland. Zijn album Bring The Family uit 1987 is veruit zijn beste plaat waarmee hij wereldwijd echt doorbrak. Vanaf 2000 waren zijn albums nog steeds van prima kwaliteit, maar bleef hij een beetje in dezelfde stijl hangen. Maar wat hij een paar jaar geleden flikte met de band van Jerry Douglas was echt fenomenaal. Leftover Feelings werd voor mij een van de allermooiste albums van dat jaar, en zeker ook een van de mooiste albums van John Hiatt. Samen dus met die geweldige Jerry Douglas op dobro en slide gitaar gaan we nu luisteren naar John Hiatt met I'm In Asheville.

week 3 - 21 januari 2023

Met Ronald in de studio is een reis naar Ierland haast vanzelfsprekend. En deze keer reizen we met Towns & Country af naar het graafschap Londonderry in Noord Ierland, naar het stadje Limavady. Limavady is een echte marktplaats, een stad dus waar sinds jaar en dag veel handel wordt gedreven, wat je vandaag de dag nog terugziet op de lokale markten van de stad. Het stadje heeft een Keltische oorsprong, al is niet terug te vinden wanneer het precies zijn oorsprong kende. Wel zijn er aanwijzingen dat rond het jaar 575 al een bijeenkomst was van koningen op een plaats nabij het huidige Limavady. De plaats is vooral bekend geworden door zijn whiskey distilleerderij of stokerij die in 1750 werd gebouwd en tot 1915 in bedrijf is geweest. In 1987 kwam het plaatsje ongewild in het wereldnieuws omdat de eerste trans-Atlantische ballonvaart onbedoeld landde in Limavady.

Als ik muziek mag uitkiezen schroom ik niet om schaamteloos reclame te maken voor mijn muzikale vrienden, waar ook ter wereld. Mijn vriend Stephen Simmons uit Woodbury, Tennessee schreef in 2011 voor zijn album The Big Show een liedje over een bezoek aan Limavady, waar hij na een avondje drinken met een lokale Ierse kroegbezoeker onbedoeld in een verkeerde hotelkamer belandde en bij binnenkomst dacht dat zijn bagage en al zijn gitaren waren gestolen. Hoe dat precies ging kunnen we hem beter zelf laten vertellen in zijn 5 minuten durende verhaal met de titel Limavady Blues.

week 4 - 28 januari 2023

Vanavond keren we weer terug naar de Verenigde Staten en we reizen af naar het stadje Lake Charles in de staat Louisiana. En dan zitten we in het uiterste zuiden van de VS, niet ver van de kust van de Golf van Mexico.

Lake Charles heeft meerdere namen gekend. De oudst bekende naam is Porte du Lafitte, vernoemd naar een Franse piraat Jean Lafitte die in de vroege 19e eeuw in de Golf van Mexico opereerde. Rond 1850 veranderde de naam in Charleston, en die naam kwam weer van een vroege Franse kolonist Charles Sallier. In 1867 kreeg de stad uiteindelijk zijn huidige naam, Lake Charles.

De stad is in de moderne tijd vooral bekend geworden vanwege de petrochemische industrie die de stad veel economische voorspoed bracht in de periode vanaf de tweede wereldoorlog tot ongeveer de jaren '80. Maar de stad is vooral ook in het nieuws gekomen door mindere vrolijke gebeurtenissen zoals de grote brand van april 1910 die een groot deel van de stad verwoestte, en de stad is meerdere keren getroffen door zware stormen en orkanen. Dat gebeurde twee keer in 2020 en één keer in 2021.

In muzikaal opzicht is de datum 26 januari 1953 van groot belang, want op die dag werd in Lake Charles de singer-songwriter Lucinda Williams geboren. En Lucinda Williams is dus een paar dagen geleden 70 jaar oud geworden. En vorige week speelde ze nog in een uitverkocht Paradiso.

In 1998 verscheen haar album Car Wheels On A Gravel Road, voor mij een van de mooiste albums van Lucinda Williams. En voor dat album schreef ze een heel mooi nummer over haar geboorteplaats, en dat nummer zingt ze samen met Jim Lauderdale. En de titel is heel eenvoudig en logisch: het heet Lake Charles.

week 5 - 04 februari 2023

Voor het eerst blijven we met de Towns & Country in Nederland. Want ook over steden en dorpen in ons eigen kikkerland zijn hele leuke nummers geschreven. Toen ik begon met dit feuilleton was een van de eerste nummers die bij mij in gedachten sprong om te gaan draaien het nummer Volendam van de HOTH Brothers Band. The HOTH Brothers band is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een trio van twee heren en een dame. De heren, die overigens geen broers van elkaar zijn, zijn de singer-songwriters Boris McCutcheon en Bard Edrington V, allebei geweldig goede singer-songwriters waar ik al eerder muziek van heb gespeeld, en zij worden aangevuld met de zangeres/bassiste Sarah Ferrell. Zij komen uit de stal van de muziekpromotor Sandra Zuidema. Muzikanten die bij haar boekingsbureau zijn aangesloten, verblijven tijdens hun tours door Nederland vaak bij Sandra en Luciano thuis in Noord Holland. Dan zijn bezoekjes aan mooie dorpen en steden natuurlijk een leuk tijdverdrijf, en over een van die bezoekjes schreef Bard Edrington het nummer Volendam. Dat nummer verscheen op het album Tell Me How You Feel uit 2021. Over Volendam zelf hoef ik niet veel te vertellen denk ik, dorp bekend van de palingvisserij en de klederdracht. Bakermat van vele muzieksoorten, waarbij ik zoals bekend vooral fan ben van wat ze het andere geluid van Volendam noemen, met singer-songwriters als Paul Bond en Case Mayfield (pseudoniem voor Kees Veerman), en van de bands Dandelion en AlascA.

We gaan luisteren naar drie Amerikanen die door het leven gaan als de HOTH Brothers Band, als zijn gaan zingen over hun ervaringen van het bezoek aan Volendam.

week 6 - 11 februari 2023

Het wordt tijd voor een stukje muziek van Ricky Skaggs. En met deze snarenvirtuoos reizen we deze week af naar de stad San Antonio in het zuiden van de staat Texas. De stad San Antonio wordt in de volksmond altijd aangeduid als San Antone. San Antone is een enorm grote stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners. En we doen altijd eerst een stukje historie. De nederzetting San Antonio werd door Spaanse kolonisten gesticht in 1718 en maakte toen nog deel uit van het Spaanse keizerrijk. Vanaf 1821, bij de onafhankelijkheid van Mexico, tot 1836 maakte San Antonio deel uit van de republiek Mexico. Een belangrijke locatie in het huidige San Antonio is de katholieke missiepost Alamo, wat enorme bekendheid kreeg tijdens de slag om Alamo in maart 1836, een onwaarschijnlijk bloedige veldslag tussen de Mexicaanse en Texaanse troepen. Na een tweede veldslag bij het oostelijker gelegen San Jacinto, een maand later, werd San Antonio weer onderdeel van de republiek Texas.

In 1939 schreef Bob Wills het nummer San Antonio Rose en bracht dat uit met zijn band de Texas Playboys. En dan hebben we het over de stijl die we Western Swing noemen. Nadien is het nummer zeker een 300 keer gecovered door zowel jazz als country artiesten. Ik had dus ruime keuze als het gaat om de artiest voor vanavond, en ik koos dus voor een heerlijke versie van Ricky Skaggs. Hij nam het nummer op voor zijn album Comin' Home To Stay uit 1988. Het nummer begint eerst een minuut met heerlijk instrumentaal spel van fiddler Bobby Hicks en de pedal steel gitarist Terry Crisp, en daarna vertelt Ricky Skaggs het verhaal over een liefde in deze enorme stad in het zuiden van Texas in het nummer San Antonio Rose.

week 7 - 18 februari 2023

Vandaag trekken we de wijde wereld over en komen we helemaal uit in het zuidoosten van Australië. Daar, in de staat Victoria ligt in de regio die ze Gippsland noemen, de kustplaats Wonthaggi. De naam Wonthaggi is een Aboriginal naam voor een stadje met zo'n 5000 inwoners. De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, bewoonden deze streek al vele duizenden jaren geleden, dus ruim voordat de blanke kolonisten uit met name Engeland dit deel van het land ontdekten. Deze vaak enorme winderige kuststreek was voor de blanke kolonisten enorm van belang vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden steenkool. Zij ontdekten de steenkool in 1826 maar het duurde tot 1859 totdat de eerste steenkool werd gedolven. Dit duurde echter maar enkele jaren want het transport van de steenkool via met name de schepen bleek door de sterke wind en de ruige kustlijn te gevaarlijk en te kostbaar. Pas vanaf 1910 werd de steenkoolproductie grootschalig opgestart en de mijnen hebben tot 1968 dienst gedaan. Vandaag de dag is Wonthaggi vooral bekend van zijn windmolenparken en het toerisme.

De Australische countryzanger en singer-songwriter John Williamson heb ik eerder gedraaid want ik ben groot liefhebber van zijn schitterende verhalende liedjes vol melancholie en liefde voor het land Australië.  Voor zijn album The Way It Is uit 1999 schreef hij het nummer Wonthaggi, en daarin vertelt hij hoe ruig het daar kan zijn in de wintermaanden, met onder andere de verwijzing naar de enorm sterke wind die er altijd waait in dat deel van het land. We gaan luisteren naar John Williamson met Wonthaggi.

week 8 - 25 februari 2023

We reizen vanuit Australië weer terug naar de Verenigde Staten en we komen uit in de stad Sheboygan en dat ligt in de staat Wisconsin. Sheboygan heeft vandaag de dag 120.000 inwoners en ligt op de westelijke oever van het enorme Lake Michigan. In 1831 werd dit deel van Amerika op basis van het verdrag van Washington door de Native Americans afgestaan aan de Verenigde Staten, waardoor met name Europese kolonisten zich in deze streek konden vestigen. Aanvankelijk waren dat voornamelijk Duitsers, later gevolgd door veel immigranten uit Nederland en Ierland.

En voornamelijk de komst van de Duitsers is nog goed merkbaar, want de stad en zijn omgeving is vooral wereldberoemd vanwege zijn Bratwurst.

Mijn grote vriend Peter Cooper schreef voor zijn album Mission Door uit 2008 het nummer Sheboygan. In dat nummer zegt hij dat als ons leven volledig wordt aangestuurd door een hogere macht, dan zal die hogere macht het ook wel prima vinden als je regelmatig in een café in Sheboygan dronken aan de bar hangt. En ik kies deze week juist voor Peter Cooper omdat gisterenavond in de Country Music Hall of Fame in Nashville een tribute concert is gehouden ter ere van het leven en de muziek van Peter Cooper, voor mij een van de beste songwriters, schrijvers en muziekkenners ooit. Ik had nog wilde plannen om speciaal voor dit evenement naar Nashville af te reizen, maar dat is door privé omstandigheden helaas niet gelukt. Wat we uiteraard wel altijd kunnen doen is de muziek van Peter Cooper blijven draaien, en daar doen we volgens mij iedereen een groot plezier mee. Dus vanavond in Towns & Country onze kleine bijdrage aan het herdenkingsconcert van gisteren in Nashville als we naar Peter Cooper gaan luisteren met het nummer Sheboygan.

week 9 - 4 maart 2023

We gaan vandaag samen met The King Of Bluegrass naar Chattanooga.

Chattanooga is een klein stadje in het zuiden van de Amerikaanse staat Tennessee, grenzend aan de staat Georgia. En zoals zoveel plaatsen in die streek van de Verenigde Staten was ook het gebied rond het huidige Chattanooga het decor van strijd tussen de oorspronkelijke bewoners van Amerika en de Europese kolonisten.  En die strijd staat bekend als de Cherokee-American war en die woedde van 1776 tot 1794. Ook tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) speelde Chattanooga een cruciale rol. En dat kwam vooral omdat Chattanooga een belangrijk knooppunt was van spoorlijnen, die een belangrijke rol speelden bij de bevoorrading van en het aan- en afvoeren van de legeronderdelen die daar aan het vechten waren. Ook na de burgeroorlog speelden die spoorwegen nog een hele belangrijke rol in de groei van de zware industrie in de stad. Zelfs vandaag de dag is Chattanooga nog steeds een groot knooppunt van spoorwegen en snelwegen in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

En ik noemde hem al, The King Of Bluegrass, en dan hebben we het uiteraard over Jimmy Martin. Geboren in Sneedville, ook in de staat Tennessee in 1927. Jimmy Martin was in 1949 in de Blue Grass Boys van Bill Monroe de vervanger van Mac Wiseman. De plek van gitarist/zanger kwam vrij en Martin pakte de bus naar Nashville om in de Grand Ole Opry een auditie te doen. Martin speelde twee nummers voor Bill Monroe en werd meteen aangenomen. Over Jimmy Martin kunnen we nog uren van alles vertellen, gaan we vandaag niet doen.

Het nummer waar we zo naar gaan luisteren heet Chattanooga Dog en dit nummer werd geschreven door The Storyteller, Tom T. Hall en gaat over een hond die in Chattanooga achter voorbij rijdende treinen aan rende, wat ook weer via beeldspraak wordt vertaald naar de situatie waarbij een man als een Chattanooga Dog achter een vrouw aan blijft jagen. Het verscheen in 1971 op een single en later kwam het nog uit op verschillende verzamelalbums met muziek van Jimmy Martin en zijn Sunny Mountain Boys. Hier zijn ze met Chattanooga Dog.

week 10 - 11 maart 2023

De stad Baltimore is de grootste stad van de Amerikaanse staat Maryland en telt zo'n 590.000 inwoners. Het was ooit een bruisende maar inmiddels wat armoedige havenstad voor een belangrijk deel ontstaan door de groei van de handel en industrie in de 19e en 20e eeuw. Via de haven van Baltimore werd destijds door middel van de Baltimore and Ohio Railroad een goede verbinding gecreëerd met het achterland voor de aanlevering van goederen. Ook qua geschiedenis speelt Baltimore een belangrijke rol. Zo werd in Baltimore tijdens de oorlog van 1812, tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, door de dichter Francis Scott Key het gedicht The Star-Spangled Banner geschreven, wat sinds 1931 het volkslied is van de VS. In het centrum van de stad kun je nu nog het Star Spangled Banner Flag House bezoeken, een museum waar je de eerste Amerikaanse vlag kunt bekijken die, op precies die locatie, ooit is gemaakt.

In 1861 vielen in Baltimore de eerste dodelijke slachtoffers toen Noordelijke soldaten op doortocht per trein naar het zuiden de stad kruisten, en die schermutselingen kunnen worden gezien als het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.

En dan gaan we naar de muziek. Het nummer Streets Of Baltimore werd in 1966 geschreven door Tom Glaser en Harlan Howard. Nog datzelfde jaar was het Bobby Bare die het nummer als eerste uitbracht en er een groot succes mee behaalde. Na Bobby Bare werd het nummer nog zeker 50 keer gecovered door andere artiesten, en ik koos voor de versie van Gram Parsons, samen met Emmylou Harris van het album "GP" uit 1973. Deze versie van Gram Parsons kreeg in Amerika ineens weer grote bekendheid omdat het werd gebruikt in de HBO-serie The Wire, een crime serie dat zich afspeelt in Baltimore. En ik heb al vaker gezegd en geschreven dat ik groot fan ben van Gram Parsons, vandaar mijn keuze van vanavond voor zijn versie van Street Of Baltimore.

week 11 - 18 maart 2023

We gaan vanavond een uitstapje maken naar een singer-songwriter omdat ik altijd al iets wilde spelen van de Amerikaanse zangeres Antje Duvekot. En zij neemt ons met de Towns & Country vanavond mee naar de Ierse hoofdstad Dublin. Een stad waar een aantal van onze presentatoren goede herinneringen aan heeft en vooral ook een stad dat overloopt van de muziek.

De stad Dublin ligt vrijwel halverwege aan de oostkust van het eiland aan Dublin Bay, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. Dublin is gesticht door de Vikingen in ± 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners in het grootstedelijk gebied. Voor bezoekers aan Dublin is een bezoekje aan Trinity College en het daar tentoongestelde Book of Kells eerlijk gezegd een must. Het Book of Kells is een evangelisch manuscript en werd rond het jaar 800  door Keltische monniken geschreven en geldt als een meesterwerk van de westerse kalligrafie. Maar wij muziekliefhebbers kunnen ons hart vooral ophalen tijdens een bezoekje aan een van de vele duizenden kroegjes in de stad waar elke avond live muziek wordt gespeeld. Ook op straat kun je ruimschoots terecht voor live muziek, en daar kan Jos eventueel een uur over vertellen.

En dan kom ik bij die Antje Duvekot. Die naam klinkt natuurlijk zo Nederlands als het maar kan en ik heb geprobeerd daar de persoonlijke geschiedenis te achterhalen, maar dat is me helaas niet gelukt. Wat ik wel weet is dat de achternaam Duvekot vooral zijn oorsprong kent in de provincie Zeeland met de stad Goes als plaats waar de naam het vaakst voorkomt. Maar deze Antje Duvekot is in 1974 geboren in de Duitse stad Heidelberg en zij verhuisde op 13-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Op haar 18e begon ze haar eigen muziek te schrijven waarbij ze zichzelf altijd begeleidde op piano of gitaar. Inmiddels heeft ze al acht albums uitgebracht en wij gaan zo luisteren naar het nummer Dublin Boys van het album The Near Demise Of The High Wire Dancer uit 2009. Dus deze week een keer geen country of bluegrass maar een prachtig liedje van Antje Duvekot met de titel Dublin Boys.

week 12 - 25 maart 2023

Philadelphia in de staat Pennsylvania is met ruim 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van Pennsylvania en de zesde stad van de Verenigde Staten.

De stad werd in 1681 gesticht door de quaker * William Penn en speelde een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten. Zo fungeerde Philadelphia tussen 1790 en 1800 als hoofdstad en werd op 4 juli 1776 in Philadelphia de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekend. Historische gebouwen als de Independence Hall, het Liberty Bell Center en het stadhuis van Philadelphia herinneren aan het rijke verleden van de stad.

 

In 1944 schreef Woody Guthrie een nummer over een advocaat uit Philadelphia die een verhouding begint met een dame uit Hollywood. Die dame had echter al een relatie met ene Wild Bill, een outlaw die er bekend om stond lastige personen moeiteloos overhoop te schieten. En ook met deze verliefde advocaat uit Philadelphia liep het uiteindelijk niet goed af. Woody Guthrie schreef dit nummer zoals wel vaker op een bestaande melodie en noemde dit nummer eerst Reno Blues. Hij speelde dit nummer regelmatig in bars in California, waar het werd opgemerkt door Rose Maddox. En Rose Maddox kennen we weer van de hillbilly swinggroep Maddox Brothers and Rose. En met die band namen ze dit nummer op in 1949 en zij noemden dit nummer toen Philadelphia Lawyer. Woody Guthrie zou het nummer pas in 1964 uitbrengen, ook onder die nieuwe naam Philadelphia Lawyer. Ik kan uit vele tientallen versies kiezen die er van dit nummer zijn opgenomen, maar ik koos voor vanavond voor de versie die Rose Maddox uitbracht in 1960, op haar soloalbum The One Rose. Hier is Rose Maddox met Philadelphia Lawyer.

week 13 - 1 april 2023

De stad New Orleans in de staat Louisiana telt ongeveer 385.000 inwoners en wordt liefkozend ook wel The Big Easy genoemd. De stad werd in 1718 gesticht en werd vernoemd naar de Fransman Phillippe II, de hertog van Orléans. De stad is gesticht door Franse kolonisten maar viel een tijdlang ook onder Spaans gezag. Het keerde terug in Franse handen maar werd in 1803 door Napoleon verkocht aan de Verenigde Staten.

De stad heeft de afgelopen honderden jaren veel ellende gekend. Tussen 1800 en 1860 is de stad meerdere keren geteisterd door de gele koorts waarbij zo'n 10% van de bevolking omkwam. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de stad zwaar beschadigd door de slag om New Orleans (april/mei 1862). En de stad is tenslotte ook berucht om zijn orkanen. De zwaarste was in 1722 en de meest bekende voor ons is de orkaan Katrina waardoor de stad in augustus 2005 zwaar werd getroffen.

Over New Orleans zijn veel liedjes geschreven, de bekendste daarvan is zonder twijfel het nummer City Of New Orleans, geschreven en uitgebracht in 1971 door Steve Goodman. Van dit nummer zijn zo'n 150 verschillende versies bekend waarbij ik de versie van Arlo Guthrie eerlijk gezegd de mooiste vind. Maar omdat ik Arlo Guthrie later dit jaar wil gebruiken voor een ander nummer, koos ik vandaag voor de versie van The Country Gentlemen. De bekende bluegrass band die werd opgericht in 1957 door Charlie Waller, maar die sinds de oprichting vele tientallen samenstellingen kende. The Country Gentlemen brachten het nummer uit in 1973 en op deze versie spelen o.a. Ricky Skaggs mee of de fiddle en horen we Mike Auldridge op de dobro. En dat wordt het uiteraard prachtig, luister maar naar The Country Gentlemen met hun versie van The City Of New Orleans.

week 14 - 8 april 2023

De stad Saskatoon is de grootste stad in de Canadese provincie Saskatchewan. De stad telt zo'n 265.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de South Saskatchewan. Saskatoon is een belangrijk centrum voor de distributie van Saskatchewans landbouwoogst, en dan hebben we het vooral over granen. Het is tevens een belangrijk mijnbouwcentrum. Saskatoon wordt ook wel The City of Bridges genoemd vanwege de 7 bruggen die de stad rijk is. En voor de liefhebbers van treinen is de stad ook zeker een bezoekje waard, want net buiten de stad ligt het Saskatchewan Railway Museum.

Als we naar muziek gaan kijken is Saskatoon vooral bekend geworden als de plaats waar Joni Mitchell haar carrière begon in de clubs en bars van Saskatoon.

En van de geweldige Joni Mitchell is het dan een kleine stap naar Johnny Cash want hij was het die in 1960 samen met Johnny Horton het nummer Girl In Saskatoon schreef en uitbracht op single. Later verscheen het nummer ook nog op het album The Heart of Johnny Cash, dat album verscheen pas veel later, in 1968. Een echt liefdesliedje, gezongen door de man met die onmiskenbaar mooie stem. Hier is Johnny Cash met Girl In Saskatoon.

week 15 - 15 april 2023

In de staat Arkansas ligt de stad Little Rock. Een stad met ruim 200.000 inwoners, gelegen aan de Arkansas River. De stad werd in 1722 gesticht door de Fransen en kreeg de naam "La Petite Roche", naar een rots die uit de rivier de Arkansas verrees. In 1831 kreeg de stad de huidige naam Little Rock.

Little Rock is zeker voor Amerikaanse begrippen een bijzonder goed ontwikkelde stad. Het is het middelpunt van de staat Arkansas als het gaat om cultuur, economie, transport en bestuur. De stad kent vele musea, staat bekend om zijn goede scholen en universiteiten en de inwoners hebben een ruime keuze aan bekende sportteams die in de stad spelen. Dit alles staat in schril contrast met de schokkende cijfers als het gaat om de zware criminaliteit in deze stad. Toch werd de stad in 2019 door een vooraanstaand magazine nog verkozen tot Amerika's beste stad om te leven. Het grote aantal parken en de  vele ruimte voor recreatie zal hier mede debet aan zijn.

Wij gaan nu luisteren naar het nummer A Little Past Little Rock van de Amerikaanse countryzangeres Lee Ann Womack. Zij werd geboren in 1968 in Jacksonville in Texas en was de dochter van een lokale radio DJ. Ze ging regelmatig met haar vader mee naar zijn werk en bemoeide zich dan ook met het uitkiezen van met name countryplaten. Een carrière in de countrymuziek lag voor de hand en in 1997 verscheen haar titelloze debuutalbum. In 1998 verscheen al het tweede album met de titel Some Things I Know en op dat album spelen de nodige grote namen mee zoals Vince Gill, Ricky Skaggs, Sharon White, Buddy Miller en Joe Diffie. Maar mijn aandacht gaat uiteraard uit naar de schitterende pedal steel gitaar van Paul Franklin. Van dat tweede album Some Things I Know gaan we nu luisteren naar Lee Ann Womack met het mooie nummer A Little Past Little Rock.

week 16 - 22 april 2023

We reizen deze week naar de stad Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder bezochten we bij de Towns & Country al de iets noordelijker gelegen stad Sheboygan, dat was het stadje dat bekend stond vanwege dat jaarlijkse bratwurst festival. Net als Sheboygan is Milwaukee ook bekend vanwege de grote aantallen immigranten uit Duitsland die zich in de 19e eeuw in Milwaukee verstigden. Deze stichtten in Milwaukee een groot aantal bierbrouwerijen, waaronder die van PabstSchlitz en Miller, en die behoorden destijds tot de belangrijkste brouwerijen in Amerika. Tegenwoordig is de Miller Brewing Company nog steeds in Milwaukee gevestigd. Ook de motorfietsfabrieken van Harley Davidson zijn gevestigd in Milwaukee.

Ik ben een keer een paar dagen in Milwaukee geweest, maar behalve het honkbalstation Miller Park (inderdaad, gesponsord door dat biermerk) vond ik er niet zo bar veel te beleven. Al was de wandeling door South Shore Park langs de oevers van het gigantische Lake Michigan bij ruim 30 graden wel een heerlijke bezigheid.

Het liedje What Made Milwaukee Famous werd in 1968 geschreven door de songwriter Glenn Sutton. Het was Jerry Lee Lewis die er als eerste een opname van maakte en hij scoorde daarmee een top-10 hit in de Billboard Hot 100 hitlijst van 1968. Het liedje gaat inderdaad over bier, om precies te zijn van het eerder genoemde merk Schlitz, want hun reclame slogan luidde destijds "The Beer That Made Milwaukee Famous". En dan vertelt het liedje vooral dat teveel bier drinken ook kan leiden tot problemen thuis. Wij gaan nu niet luisteren naar Jerry Lee Lewis, maar naar de countryzanger Hank Thompson, vooral bekend van zijn honky-tonk en Western Swing. In 1969 nam hij zijn versie op het het nummer What Made Milwaukee Famous (Has Made A Fool Out Of Me).

week 17 - 29 april 2023

Greensboro in North Carolina is een middelgrote stad met zo'n 300.000 inwoners in het Noorden van de staat North Carolina. Ik moest daar tijdens mijn reis van afgelopen maand even naartoe omdat er iets mis was met de huurauto. Omdat ik daar toch moest zijn, hebben we gelijk de stad bezocht. De meest in het oog springende bezienswaardigheid in Greensboro is het International Civil Rights Museum, gevestigd in het oude warenhuis van Woolworth's in het centrum van de stad. In februari 1960 ontstond in het cafetaria van dit warenhuis een protest, een zogenaamde sit-in, toen vier zwarte studenten niet bediend werden vanwege hun huidskleur. Om hiertegen te protesteren werd het cafetaria bezet door eerst tientallen, en later honderden studenten. Dit protest kreeg landelijk grote bekendheid en werd ook in andere steden overgenomen. Uiteindelijk heeft die bezetting van het cafetaria enkele maanden geduurd en de studenten zijn pas vertrokken nadat Woolworth's en andere restaurants beloofden hun standpunt ten aanzien van de bediening van zwarte mensen te wijzigen. Een bijzondere plek dus, met een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika.

De Texaanse singer-songwriter Townes van Zandt hebben we in het eerste uur ook al benoemd. Het nummer Greensboro Woman beschrijft de liefde van een man uit Texas voor een mooie vrouw uit het verre North Carolina. Townes van Zandt schreef dit nummer rond 1970 en heeft het nummer twee keer uitgebracht. Eerst voor zijn album High, Low And In Between uit 1972 en na zijn dood verscheen het in een wat uptempo bandversie op het album A Far Cry From Dead uit 1999. En naar die laatste versie gaan we nu luisteren. Townes van Zandt met Greensboro Woman.

week 18 - 6 mei 2023

Over onze hoofdstad Amsterdam hoef ik denk ik niet veel te vertellen. Volgens mij is iedere luisteraar wel eens in Amsterdam geweest en kunnen we allemaal de stad wel uittekenen. Ik ben er opgegroeid en ik ben daar naar school gegaan en ik heb de stad destijds ervaren als een mooie, drukke maar ook prettige en vriendelijke stad. Ik werk nog steeds in Amsterdam maar de laatste jaren ben ik de stad eerder aan het ontlopen dan dat ik hem opzoek. Dat heeft vooral te maken met de enorme toeloop van toeristen die de stad maken tot een haast on-Nederlandse stad. Het is voor mij eerder een openluchtmuseum dan een stad waar mensen wonen en werken. Wel blijf ik grote interesse houden in de vele musea in de stad, en uiteraard mogen de muziektempel Paradiso, en de verschillende theaters regelmatig op mijn bezoek rekenen. Want het culturele aanbod in Amsterdam is en blijft natuurlijk veruit het grootst.

Dat heeft de Amerikaanse singer-songwriter Greg Trooper ook jaren mogen ervaren, hij was een regelmatig bezoeker van ons land om zijn vaak poëtische nummers voor meestal veel te kleine zalen te komen spelen. Ik heb Greg Trooper maar één keer gezien en het was echt een hele belevenis om deze man te zien en horen spelen. Greg Trooper werd in 1956 geboren in Neptune in New Jersey, maar verhuisde dankzij de muziek eerst naar Austin in Texas, om later via Kansas te eindigen in New York waar hij vooral met de Greg Trooper Band in de jaren '90 erg succesvol werd. Trooper overleed zeer onverwacht na een kort ziekbed op 15 januari 2017 en was toen pas 61 jaar oud.  Maar laten we zijn invloed in de muziek niet onderschatten want zijn muziek werd o.a. opgenomen door Vince Gill en Steve Earle. Greg Trooper heeft 13 albums uitgebracht en voor zijn album Incident on Willow Street uit 2013 heeft hij een nummer geschreven over een meid die ervan droomt om in Amsterdam te schaatsen over de grachten. Dus de Towns & Country blijft deze week heel dicht bij huis als we gaan luisteren naar Greg Trooper met All The Way To Amsterdam.

week 19 - 13 mei 2023

De stad Cheyenne is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Wyoming. De bouw van de stad begon in juli 1867 toen de Union Pacific Railroad een goede locatie zocht voor een hoofdkwartier voor de spoorlijn die aangelegd zou worden door het berggebied in dit deel van de Verenigde Staten. Die bouw van zowel de spoorlijn als de huizen verliep erg vlot want nog geen 4 maanden later stopte de eerste trein al in Cheyenne. Niet veel later volgde nog de bouw van een fort van het Amerikaanse leger om de nieuwe spoorlijn goed te kunnen verdedigen. De nieuwe bewoners van de stad gaven de stad de naam Cheyenne, vernoemd naar de locale stam van de Native Americans die in die omgeving woonden. De stad Cheyenne is vooral beroemd vanwege de Cheyenne Frontier Days, een jaarlijks tiendaags rodeo-festival in de maand juli. En de liefde voor rodeo gaan we zo ook terughoren in het nummer July in Cheyenne (Song For Lane's Mother) van de countryzanger Aaron Watson. Het verhaal vertelt over het noodlottige ongeval van Lane Frost tijdens de Cheyenne Frontier Days in 1989, waarbij deze razendpopulaire en tevens een van de beste rodeorijders op slechts 25-jarige leeftijd om het leven kwam. Zijn plotselinge overlijden was enorm groot nieuws binnen de rodeogemeenschap en Aaron Watson schreef daar later een schitterend nummer over dat verscheen op zijn album Real Good Time uit 2012. We gaan luistern naar Aaron Watson met het droevige, maar tevens schitterende July In Cheyenne (Song For Lane's Mother).

week 20 - 20 mei 2023

Vanavond gaan we naar een stad of dorp waarvan ik niet heb kunnen achterhalen om welke stad het precies gaat. En dan heb ik het over de plaats Aberdeen. De bekendste en oudste stad met de naam Aberdeen is zonder twijfel die in Schtoland. Een over het algemeen grauwe en grijze stad, aan de oostkust van Schotland. Maar ook in Amerika heb je steden of plaatsen met de naam Aberdeen. Sterker nog, dat zijn er vijf! We gaan zo luisteren naar de singer-songwriter Avi Kaplan met het nummer Aberdeen. Als ik naar de tekst van het liedje luister, dan zal het wel gaan om de Aberdeen in de staat South Dakota. Kaplan vertelt immers dat de plaatsnaam is ingegeven door de buffalo. En die zie ik eerder rondlopen in de staat South Dakota dan in de staten Maryland, Mississippi, Washington of North Carolina. Al kan ik het niet helemaal uitsluiten.

Aberdeen in South Dakota is een stad met zo'n 30.000 inwoners en is ontstaan in of rond 1881. Net als zoveel steden in het midden en westen van de VS is die stad ontstaan als vooruitgeschoven post van de aan te leggen spoorlijnen door de VS. De dienstdoende leidinggevende die daar verantwoordelijk was om de spoorlijn aan te leggen was Alexander Mitchell. Deze Mitchell was geboren in Aberdeen in Schotland en noemde de nieuwe locatie eenvoudig naar zijn geboorteplaats.

De singer-songwriter Avriel Benjamin Kaplan werd in 1989 geboren in de stad Visalia in Californië, en was zoon van joodse voorouders afkomstig uit Rusland en de Oekraïne. Van 2011 tot 2017 was Kaplan lid van de a capella zanggroep Pentatonix, waarmee hij vijf albums uitbracht en waarmee hij drie Grammy's wist te winnen. In juni 2017 koos hij ervoor om solo verder te gaan en maakte hij een eerste EP onder de naam Avriel & The Sequoias. In 2020 verscheen een tweede EP onder de naam Avi Kaplan met de titel I'll Get By. Op die EP staat het schitterende nummer Aberdeen.

week 21 - 27 mei 2023

In de Towns & Country van vandaag reizen we naar een stad die in werkelijkheid niet bestaat. En dat doen we met de Amerikaanse countryzangeres Ashley McBryde. Vorig jaar maakte zij namelijk een zogenaamd concept album met liedjes over personages in de fictieve stad Lindeville, vernoemd naar de invloedrijke songwriter Dennis Linde. En zo kwam Lindeville tot leven.

Ashley McBryde schrijft veel liedjes waarbij de sterke nadruk ligt op personen, hun avonturen en hun leven. Een aantal van die nummers verscheen niet op andere albums omdat ze daar niet goed pasten bij de rest van de nummers, maar ze waren ook weer te goed om er niets mee te doen. Ze bedacht het plan om een verhaal in elkaar te zetten met de verschillende karakters uit deze nummers, en die liet ze elkaar ontmoeten en tot leven komen in de stad Lindeville. Een klein, afgelegen stadje met winkels, kroegen, een kerk en een uitvaartonderneming. De liedjes worden op het album aangevuld met radiocommercials die verwijzen naar de diverse winkels die in Lindeville gevestigd zijn. Zo ontstaat het gevoel alsof je naar een radio-uitzending zit te luisteren.

Naast Ashley McBryde zingen en spelen nog veel meer artiesten op dit album, dat als geheel wat mij betreft soms wat rommelig aandoet (zeker als fan van Ashley McBryde), maar wat toch een redelijk succes is geworden in de Verenigde Staten. De vormgeving van het album is dan weer wel heel leuk gedaan, met een editie van de krant The Lindeville Gazette als bijlage, waarin alle credits staan vermeld, naast advertenties van de winkels die in Lindeville te vinden zijn.

Ashley McBryde sluit het album zelf af met de titeltrack, en dat is dan wel weer erg mooi gedaan, luister maar naar het nummer Lindeville.

Comments are closed.