Jos van der Lelie

Ik ben Jos van der Lelie, afkomstig van het nieuwe land: Flevoland. Ik ben geboren in Leiden en opgegroeid in Amsterdam, waar ik met mijn ouders, broer en zus naartoe verhuisde toen ik bijna 6 jaar oud was. Sinds 1993 woon ik in Almere.

Als kind kwam ik in aanraking met country muziek. Mijn vader had een verzameling langspeelplaten van verschillende muzieksoorten, maar die van artiesten als Johnny Cash, Charley Pride, Bobby Bare en Buck Owens trokken al snel mijn interesse. Op de radio was niet veel te horen op gebied van country. Maar gelukkig vond ik het radioprogramma Strictly Country Style bij de NCRV op zaterdagavond. We spreken over de jaren ’80 en ’90. Ene Harro de Jonge draaide daar de mooiste country plaatjes! Meestal tot ongeveer het halve uur, welteverstaan. Toen begon het anders te klinken. Dat bleek dus bluegrass te zijn. Ik kende het nog niet, maar Harro heeft mij daarmee op het spoor gezet van dit schitterende muziekgenre! De programma’s werden opgenomen op cassettebandjes. Want ik wilde de rest van de week ook graag wat te luisteren hebben. Een aantal van deze opnames staat nu nog steeds bij mij in de kast.

Jaren later, in 2010, waren er inmiddels meer mogelijkheden om muziek te vinden en te beluisteren. Via het internet. Ik vond een Amerikaans bluegrass station, The Bluegrass Mix. Ik begon te luisteren en meldde mij meteen die eerste keer in de chatroom. Vrienden waren snel gemaakt. Digitale vrienden dan, mensen van over de hele wereld die wekelijks in de chat lief en leed deelden en over mooie bluegrass muziek praatten. En ook over country. Maar dan wel de traditionele country, jaren ’70 en ouder. Het meer moderne materiaal viel niet binnen de scope van The Bluegrass Mix. Al snel werd mij in de chat gezegd dat ik ook best een goede DJ zou zijn. Ik hield die boot af, want ik had zelf niet de indruk dat ik dat gevoel deelde. Toch besloot ik een jaar later, in 2011, de stap te wagen. Ik presenteerde mijn eerste programma, doodzenuwachtig, in het Engels, luisteraars over de hele wereld. En dat verliep zo lekker en gaf mij zo veel plezier dat ik vol energie mijn muziekpassie bleef delen met een groeiend aantal luisteraars.
Ik kreeg zelfs fans, mensen die naar mijn uitzendingen uitkeken. Helaas heeft The Bluegrass Mix in 2016 de uitzendingen moeten staken. De door vrijwilligers gerunde organisatie kon door groeiende royalty bedragen het hoofd niet meer boven water houden.

Inmiddels was ik ook betrokken geraakt bij het EWOB weekend in Voorthuizen. Elly Beurskens heeft mij gevraagd om het team van MC’s te versterken, voor het eerst in 2014. Daar leerde ik ook de mensen van Countryland kennen. In de paar jaar die volgden ben ik al enkele keren als gastpresentator in het programma geweest. De klik was zo goed dat ik, juist op het moment dat Countryland de twintig jaar viert, in februari 2017 als vaste medewerker aan het team ben toegevoegd. Een team waarmee ik al heel snel een band heb opgebouwd als was het mijn eigen familie! En in dat team zit dus ook de man die ik zo’n dertig jaar geleden alleen als stem van de radio kende, op de zaterdagavond. Die daarmee overigens jaren achtereen de prijs in de wacht sleepte voor beste countryprogramma op de radio. En die mij op het spoor zette van de bluegrass muziek. En zo is het kringetje weer rond.

Comments are closed.