Countryland op bezoek: Henhouse Prowlers – Kito, Rotterdam

Op 21 mei heb ik de muziek mogen horen van Henhouse Prowlers. In Rotterdam Noord, vlakbij het Pijnackerplein. Hier is het Kito kantoor gevestigd. Een klein gebouwtje waarin het al snel gezellig is. De avond werd georganiseerd door Guido de Groot, die ook achter het Rotterdam Bluegrass Festival zit dat jaarlijks op het Pijnackerplein wordt georganiseerd.


Foto: Paul van der Blom

De sfeer is gemoedelijk en de bandleden zijn makkelijk te benaderen. Ze zijn druk bezig met het maken van foto’s van een mandoline. Deze is handgemaakt door de bekende instrumentenmaker Arie van Spronssen. De mandoline zal worden verkocht en de opbrengst gaat naar het goede doel. Er worden instrumenten mee gekocht voor arme kinderen in Tsjechië.

Ik krijg te horen dat de jongens de volgende dag in Meppel staan en de dag erna in Zeeland. Wanneer ze weer terug baar Chicago gaan is nog niet bekend. Vanuit Nederland zullen ze eerst door reizen naar Duitsland.

De band bestaat uit:

  • Jon Goldfine (bas)
  • Kyle O’Brien (mandoline, fiddle)
  • Ben Wright (banjo)
  • Chris Dollar (gitaar)

De jongens kunnen duidelijk zingen en hebben een goede instrument beheersing. Bij de eerste noten voel ik mij gelijk op mijn gemak en word ik meegevoerd door de muziek. Ik geniet van de verhalen die ze vertellen met hun heerlijke geluid.

Tijdens het concert worden er veel nummers gezongen die de bandleden zelf hebben geschreven. Jon heeft een uniek stemgeluid. Wat de mannen beheersen is fenomenaal en ligt goed in het gehoor. Wat mij opvalt bij het vierde nummer, dat volledig instrumentaal is, is dat ze het publiek volledig stil hebben gekregen. Iedereen luistert aandachtig naar de solo’s die om beuren ten gehore worden gebracht.


Foto: Paul van der Blom

Het vijfde nummer was een nummer dat ze hebben geleerd in Oeganda en was volledig in het Afrikaans gezongen. Het valt mij op hoe gepassioneerd ze zijn over hun muziek. Ze reizen de hele wereld over, waarbij ze vaak landen bezoeken waar de traditionele Amerikaanse muziek niet bekend is. Vaak gaan hun verhalen over Afrika. Het laatste nummer voor de pauze is in het Keniaans. Hierbij vertellen ze ook over hun werk als bluegrass ambassadeur.

Tijdens hun optredens in het buitenland, waar ze heen worden gestuurd als ambassadeurs om daar de bluegrass muziek te promoten, leren ze de plaatselijke muziek te spelen en verwerken ze de taal en manier van zingen in een bluegrass nummer. Deze invloeden nemen ze mee op hun toer. Een bijzondere en mooie manier om verschillende culturen in de muziek bijeen te brengen en dit in de bluegrass wereld ten gehore te brengen!

Countryland op bezoek is geschreven door Valery van der Helm. De foto's zijn aangeleverd door Paul van der Blom.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.