Countryland op Bezoek: Hank Williams 100th Birthday Bash met The Wieners en The Blue Grass Boogiemen – dB’s, Utrecht

Een man die precies honderd jaar geleden werd geboren en de leeftijd van 30 jaar niet heeft bereikt. Dat betekent dat iedereen die nu jonger is dan 71 jaar hem niet als tijdgenoot heeft "meegemaakt". Hoe bijzonder is het dan dat er in een zaaltje in Utrecht Zuilen tientallen liefhebbers samenkomen om getuige te zijn van de viering van dat leven, dat op veel te jonge leeftijd zo treurig ten einde kwam. Hank Williams. Misschien wel de grootste en meest bekende naam in de geschiedenis van de countrymuziek. Zo'n drie uur lang werd zijn oeuvre ten gehore gebracht door The Wieners en The Blue Grass Boogiemen. De toehoorders, misschien op een enkeling na jonger dan 71 jaar, meevoerend naar het midden van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van het icoon.

Als je vervolgens bedenkt dat er in die drie uur tijd zo'n vijfendertig verschillende nummers voorbij komen, waarbij je van verreweg de meeste kan zeggen dat het een voor "iedereen" bekende Hank Williams song is, dan dringt het besef echt door dat we spreken over een fenomeen. Er zullen immers genoeg bekende artiesten zijn die er alleen maar van kunnen dromen om in een carrière van 40 jaar een dergelijk aantal bekende nummers bij elkaar te zingen.

Het begon deze zondagmiddag even na vier uur met The Wieners. Een band die zich toelegt op theatershows die in het teken staan van verschillende sterren uit het verleden, waaronder Hank Williams. Voor de duidelijkheid, we spreken deze dag niet van een "support act" die een half uurtje krijgt om het publiek dat vroeg aanwezig is op te warmen voor de hoofdact die volgt.

De set bestond uit vijftien Williams klassiekers die het publiek in extase bracht. Bij mij werd werkelijk het gevoel opgewekt dat ik bij een origineel Hank Williams optreden stond. De sfeer in de ruimte, de wijze waarop de band zich presenteerde, de sound die ze lieten horen, het was helemaal de stijl van Hank Williams. Met nummers als Window Shopping, Move It On Over, Hey Good Lookin' en Your Cheatin' Heart werd ik getransporteerd naar de honkytonks van de naoorlogse jaren. En met mij al die aanwezigen, die bij elk nummer meebewogen, meezongen en intens meeleefden. De geest van Hank Williams nam bezit van Zuilen.

Na de pauze klonk een heel ander geluid. The Blue Grass Boogiemen lieten zien dat de muziek van Hank Williams in de afgelopen decennia door vele artiesten uit diverse genres werd vertolkt. De Boogiemen lieten uiteraard zien waar zij goed in zijn: bluegrass en oldtime. En overigens ook een forse dosis humor. Wat een feest!

Bewezen werd dat de nummers van Williams zich eenvoudig laten transformeren naar andere genres. De muziek is tijdloos en intens. En ook in bluegrass stijl klonken nummers als Cold, Cold Heart, Mansion On The Hill en Weary Blues From Waitin' alsof Hank ze daar zelf stond te zingen.

Een speciaal moment was toen Cor Sanne als gast op het podium werd gehaald. Hij is de man die verschillende grootheden, waaronder Johnny Cash, voor optredens naar Nederland haalde. En samen met The Blue Grass Boogiemen vormt hij Grand Old Country, een formatie die juist de songs van die grootheden naar de podia brengt. Hij zong voor deze gelegenheid de Williams song I Told A Lie To My Heart, tot groot genoegen van het publiek, dat met een ovatie duidelijk de waardering liet blijken voor wat Cor Sanne voor de Nederlandse muziekwereld betekent.

Even later werd The Blues Come Around gebracht in Old Time stijl, waarmee de Boogiemen niet alleen laten zien hoe divers zij zijn, maar ook hoe de nummers van Hank Williams in allerlei stijlen kunnen worden vertolkt, zonder de glans van het oorspronkelijke geluid te verliezen.

Toen tegen zeven uur 's avonds het eind van de viering in zicht kwam werd er, zoals we kennen van country en bluegrass optredens, door alle artiesten gezamenlijk afgesloten. The Wieners, The Blue Grass Boogiemen en Cor Sanne sloten in stijl af met I Saw The Light. En als je dat nummer zo live hoort, met afwisseling tussen o.a. banjo, mandoline en pedal steel en met een hele zaal die meezingt, dan weet je dat je iets bijzonders beleeft. En ik weet dat ik een paar uur dichtbij Hank Williams ben geweest. Heel erg dichtbij!

Countryland op bezoek is geschreven door Jos van der Lelie.

17 september 2023

Bookmark the permalink.

Comments are closed.