Countryland op bezoek: Rosanne Cash – TivoliVredenburg, Utrecht

Ik kan deze keer kort zijn over ons bezoek aan TivoliVredenburg. Het was een fantastische avond met 2 bijzondere gasten, vol plezier en emoties. En ja hier stop ik, dit was mijn bijdrage voor deze Countryland op bezoek, want fantastisch omschrijft eigenlijk de hele avond!

Ach nou, ik wil dan toch wat vertellen. Het zou de avond en de artiesten te kort doen als ik er niets over vertel. We kwamen binnen in de Grote zaal en Wow wat een indrukwekkende zaal. Gelukkig waren we op tijd en hadden we plaats dicht bij het podium. En dan, het licht ging uit in de zaal en het podium licht ging aan en twee jonge mensen stonden daar op het podium. Ik kan niet zeggen dat ik ze niet kende, want een tijdje geleden had ik ze al op tv gezien, bij “Vrije Geluiden” van de VPRO, waar ze samen optraden met Tim Knol en de Bluegrass Boogiemen. Toen ik hoorde dat ze deze avond in Utrecht zouden optreden werd mijn verlangen nog groter om ze live te zien.

 

Sam en Julia zijn de namen van deze twee bijzondere muzikanten. Er kwam nog een extra gitarist bij en zo gingen ze het publiek bestoken met mooie geluiden. Nee sorry het was geen bestoken, het was strelen. Strelen met nummers als “A Widow’s Lullaby” en het voor het broertje van Sam geschreven nummer “Benjamin”, wat menigeen in het publiek tot tranen roerde. Ik ga zelf altijd uit van don’t cry, maar Sam en Julia riepen ons zelfs op om vrijuit te huilen in het nummer “Come Cry", ook bedoeld voor later op de avond met de muziek van Rosanne Cash. En dat werd ook gedaan, persoonlijk kwam er die avond regelmatig een traan en een snik. Ja een mooi optreden met een afsluiting rond een groot membraan microfoon waar ze met zijn drieën omheen stonden. En zo mooi gezongen en gespeeld, dat de hele zaal, dat ook tijdens dit voorprogramma bomvol zat, muisstil luisterde. Je kon de spreekwoordelijke speld horen vallen. Een stilte, zo mooi, zo indrukwekkend. Maar een publiek dat na het nummer in een ovatie uitbrak die ik nog nooit eerder heb meegemaakt tijdens een support act. Vergeet de namen niet Sam (van Ommen) en Julia (Schellekens). Ze gaan veel doen in Nederland en wijde omgeving met hun gevoelige songs en zuivere  stemmen. Dank Sam en Julia.

Een pauze was er voor het ombouwen van het podium. Wat ik nog steeds als positief zie bij de techneuten van TivoliVredenburg is de rust waarmee dat gebeurt. En leuk, zo kom je met andere mensen in gesprek over Rosanne Cash. Thuis had ik Facebook erbij gehaald om te kijken wat de verwachtingen waren over Rosanne. Vreemd genoeg las ik veel negatieve geluiden, maar volgens mij zijn deze mensen nog nooit bij een optreden van haar geweest, want deze avond bewijst het tegendeel.

En dan, de lichten in de zaal gingen weer uit en het podiumlicht ging aan en daar stond ze dan, Rosanne Cash. Even een moment van kippenvel voor Johan en mij. Voor ons was de cirkel nu echt rond, vijf jaar geleden bij het graf van haar vader Johnny Cash gestaan en nu staan bij het optreden van Rosanne. En ook voor Jos, die er deze keer ook bij was, bracht het bijzondere herinneringen aan vader Cash naar boven. Zijn onverwachte ontmoeting in terminal 4 van London Heathrow, in 1991, toen hij zomaar ineens met Johnny Cash stond te praten. Het deed ons allemaal wel wat. Wat een mooie zangeres is ze, wat een stem en wat een perfect gitaar spel bracht ze samen met haar man John Leventhal. En wat genoot het publiek, te horen aan het applaus en enthousiasme waarmee op elk nummer werd gereageerd. Een countryzangeres van hoge kwaliteit stond voor ons. Zoals door Sam en Julia werd gezongen Come Cry, zo liepen bij menigeen de tranen over de gezichten, en kippenvel over het hele lichaam.

Even kort iets over Rosanne. Ze is de oudste dochter van Johnny Cash uit het eerste huwelijk van Johnny met Vivian Liberto. Ze startte haar carrière bij haar vader in de Johnny Cash Road Show, waar ze drie jaar achtergrondzangeres was. Haar eerste huwelijk was met Rodney Crowell, die ook enkele van haar cd’s produceerde en mooie duetten met haar heeft gezongen. Maar goed dat is verleden tijd. We werden verwend met veel muziek, bekende en onbekende songs, wat niet voor elkaar onder deed.

Op jonge leeftijd kreeg zij van Johnny een map met de teksten van 100 countrysongs. "Leer deze songs, dit is je opvoeding", had vader Cash gezegd. En daar liet ze ons meegenieten met "The Long Black Veil", een nummer geschreven door Danny Dill & Marijohn Wilkin in 1959. Een prachtige uitvoering, dat was weer zo’n moment van Come Cry. Vele nummers kwamen voorbij, de een nog mooier dan de ander, ik noem er een paar. “I’m Moving On”, bekend van Hank Snow en dan als unaniem verzoek uit de zaal “September, when it comes”, ooit samen gezongen met haar vader, wat door het publiek beantwoord werd met een daverend applaus. En terecht. Veel van haar songs schrijft ze zelf of zijn ooit door haar vader geschreven, maar ook haar ex man Rodney Crowell nam samen met Rosanne teksten voor zijn rekening. En nu samen met haar huidige man John Leventhal, komen ook de mooiste teksten uit hun samenwerking. Het was deze avond een bijeenkomst van vrienden en vriendinnen van Rosanne Cash, die in mijn gevoel, met dit eenmalige concert in Nederland, eer heeft aangedaan aan de country muziek. De avond liep rustig aan af, Rosanne nam afscheid van het publiek en liep van het podium. Maar het publiek hield het applaus aan voor een toegift, en na enkele minuten kwam ze terug en verblijdde ze ons met nog 2 nummers. Ik werd zelf vooral blij van "500 Miles". Maar toen kwam toch het einde aan een geslaagde avond en vroeg Rosanne, waarom ben ik hier niet eerder geweest? Ze beloofde weer terug te komen en bedankte TivoliVredenburg, de medewerkers en het publiek, wat dit beantwoordde met een luid en staand applaus. En ik bedank Rosanne Cash, John Leventhal en in het bijzonder ook Sam en Julia voor een fijne en bijzondere muziek avond.

De grote zaal was voor dit concert een perfecte ruimte, en geeft weer aan dat er voor elke muziekstijl ruimte is binnen TivoliVredenburg. De verdiensten gaan uit naar de programmeurs van TivoliVredenburg en in het bijzonder zij die zich bezighouden met de “Shelter from the Storm”.
Om ook eens bij een optreden te zijn, zeg ik kijk eens in de agenda van de Shelter op www.shelterfromthestorm.nl, want er komen nog hele mooie concerten de komende maanden.

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark, met bijdragen van Jos van der Lelie en omlijst met foto’s van Johan van Ark.

Bookmark the permalink.

One Response to Countryland op bezoek: Rosanne Cash – TivoliVredenburg, Utrecht

  1. Pascal schel says:

    Mooi verslag en foto’s van het optreden van Rosanne Cash. Succes met CountryLand. Grts pascal (man met Jack Daniels pet)