Countryland op bezoek: Wade Bowen – Òran Mór, Glasgow

"Great melody of life", of "Great song". Dat is de Engelse vertaling van het Gaelic "Òran Mór". Aan een Nederlandse vertaling waag ik mij niet, bang dat de betekenis daardoor te veel wordt ontkracht. En dat zou geen recht doen aan de fantastische avond die ik heb beleefd in deze voormalige kerk in het bruisende West End van Glasgow, afgelopen vrijdag. De Texaanse singer-songwriter Wade Bowen speelde voor een naar mijn idee veel te klein publiek de sterren van de hemel.

Begin 2018 kwam het laatste album van Bowen uit, Solid Ground. Door een medisch probleem met de stembanden, een operatie en een herstelperiode moest de geplande tour vorig jaar worden geannuleerd. Daarom was het pas ruim een jaar na verschijning dat de promotie van het album echt van start kon gaan. Het levendige en afwisselende optreden dat Wade Bowen met zijn band verzorgt poetst die valse start echter helemaal weg. Mijn algemene conclusie is heel simpel: het is duidelijk waarom deze Texaan zijn opwachting in de Grand Ole Opry heeft mogen maken!

De avond werd geopend door de Engelse zanger, songschrijver en producer Jamie Freeman. Ik volsta met vermelden dat deze multi-instrumentalist heeft gedrumd voor Sam Outlaw en heeft samengewerkt met Pistol Annies zangeres Angaleena Presley, die ook heeft bijgedragen aan zijn laatste album Dreams About Falling, dat in mei van dit jaar verscheen. Lees zijn volledige biografie en je beseft niet alleen wat een grootheid Freeman is in de Engelse country-folk en americana scene, maar ook wat een netwerk hij heeft opgebouwd in Nashville.

Jamie Freeman en Martha L. Healy

Solo met akoestisch gitaar in staat zijn om de luisteraar te ontroeren is wat mij betreft het mooiste wat muzikaal mogelijk is. Met het nummer The Fire, geschreven na de verschrikkelijke brand in Grenfell Tower in Londen waar tientallen mensen het leven hebben verloren, is dat zeker gelukt. En Angaleena Presley kon er niet bij zijn, maar Glasgow Girl Martha Healy toonde zich een meer dan waardige vervanger om het mooie Down Range ten gehore te brengen.

Freeman is weer zo'n voorbeeld van een support act die je eigenlijk gewoon een hele avond wil horen. Iets wat ik in de toekomst toch nog hoop te kunnen beleven. Contact is in ieder geval gelegd!

Tijdens de korte pauze had ik de gelegenheid om even met Jamie en Martha te praten. Twee fantastische mensen en uitstekende artiesten, die hun sporen inmiddels hebben verdiend. We gaan er zeker aan werken om in de toekomst meer van hen te laten horen in Countryland.

Inmiddels werd het toneel gereed gemaakt voor de hoofdact. Wade Bowen, zelf spelend op akoestisch gitaar, had drie van zijn vier overige bandleden meegenomen. De laatste is achtergebleven in Amerika, omdat die besloten had te gaan trouwen. "Whatever", grapte Bowen, waarmee hij meteen aan het begin van het optreden de komische toon had gezet. De drums, elektrische gitaar en basgitaar zorgden echter voor meer dan genoeg power.

Midden in de set verdwenen de begeleidende leden voor een paar nummers van het toneel. Wade zong o.a. het nummer Death, Dyin' & Deviled Eggs solo. Iets wat zichtbaar emoties losmaakte, omdat het nummer hem dagelijks doet denken aan zijn vorig jaar overleden neef, die ook deel uitmaakte van de crew van de band. Een emotie die in Òran Mór tot in alle hoeken werd gevoeld, helemaal toen Bowen na de song even zijn ogen moest drogen.

Wade Bowen in Òran Mór

Na een set van bijna twee uur, waarin nummers van het laatste album werden afgewisseld met ouder materiaal, volgde een kort maar goed gesprek met Wade Bowen. Hij was zichtbaar erg dankbaar voor de belangstelling uit Nederland en ook met Wade zal dit eerste contact een vervolg krijgen. Voldaan en nog vol nagenietend van de schitterende muziek in dit prachtige gebouw stapte ik in de Glasgow Subway richting het centrum, de gedachte verdringend dat ik de volgende dag toch echt weer naar huis moest. Maar wat een fantastische tijd heb ik weer gehad in het mooie Schotland!

Countryland op bezoek is geschreven door Jos van der Lelie.

Vrijdag 2 augustus 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.